Shell: Συμφώνησε να Πωλήσει σε Κοινοπραξία της Glencore τα Διυλιστήρια που έχει στη Σιγκαπούρη

Shell:  Συμφώνησε να Πωλήσει σε Κοινοπραξία της Glencore τα Διυλιστήρια που έχει στη Σιγκαπούρη
energia.gr
Τετ, 8 Μαΐου 2024 - 13:17

Η Shell συμφώνησε να πωλήσει τις εγκαταστάσεις διύλισης και χημικών προϊόντων που έχει στη Σιγκαπούρη σε κοινοπραξία της Glencore και της ινδονησιακής εταιρείας PT Chandra Asri Pacific. Στο πλαίσιο της συναλλαγής, η Shell θα μεταβιβάσει το σύνολο των συμφερόντων της στο Shell Energy and Chemicals Park Singapore, το οποίο

περιλαμβάνει περιουσιακά στοιχεία διύλισης και χημικών προϊόντων στα νησιά Bukom και Jurong, στην κοινοπραξία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η οποία επιβεβαίωσε δημοσίευμα του Bloomberg News από την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, oι οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν, αν και άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν ότι η αξία της θα μπορούσε να είναι περίπου 1 δισ. δολάρια.

Το εργοστάσιο στο νησί Bukom, που άνοιξε το 1961, ήταν το πρώτο διυλιστήριο πετρελαίου της Σιγκαπούρης. Η Shell άνοιξε το εργοστάσιο λίγο πριν από την ανεξαρτησία της χώρας, και η τοποθεσία αναπτύχθηκε παράλληλα με την πόλη-κράτος, καθώς έγινε ένας από τους σημαντικότερους κόμβους εμπορίας εμπορευμάτων στον κόσμο. Η μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένη στη Σιγκαπούρη ως περιφερειακός κόμβος για την εμπορία και την εμπορική της δραστηριότητα.

Τα περιουσιακά στοιχεία της Shell στη Σιγκαπούρη περιλαμβάνουν ένα διυλιστήριο ικανό να επεξεργάζεται 237.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, μια εγκατάσταση στο νησί Jurong που παράγει μονοαιθυλενογλυκόλη και μια μονάδα αιθυλενίου στο Pulau Bukom.

Επειτα από μια περίοδο υψηλών αποδόσεων, οι κορυφαίοι έμποροι παγκοσμίως, όπως η Glencore και η Vitol Group, ενδιαφέρονται περισσότερο να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία για να διευρύνουν τις δραστηριότητές τους. Η Glencore ανακοίνωσε βασικά κέρδη ύψους 17,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι. Αν και είναι το μισό από τον αριθμό που είχε δημοσιεύσει πριν από ένα χρόνο, παραμένει ένα από τα καλύτερα κέρδη της ιστορίας της.

Η Shell ξεκίνησε πέρυσι την επανεξέταση των ενεργειακών και χημικών περιουσιακών στοιχείων της στα νησιά Bukom και Jurong, αφού εγκατέλειψε τα σχέδιά της να μετατρέψει την περιοχή σε εργοστάσιο βιοκαυσίμων - μέρος μιας προηγούμενης προσπάθειας για την επίτευξη των στόχων για τις εκπομπές ρύπων. Η εγκατάσταση Bukom της εταιρείας είναι "μακράν η πιο αδύναμη ολοκληρωμένη τοποθεσία διυλιστηρίου-πετροχημικών" στο χαρτοφυλάκιό της, ανέφεραν οι αναλυτές της Wood Mackenzie σε έκθεσή τους τον Σεπτέμβριο.