Υπουργός Ενέργειας Κύπρου: Στόχος μας να Βγάλουμε το Φ. Αέριο της ΑΟΖ Αρχές του '27 στις Διεθνείς Αγορές

Υπουργός Ενέργειας Κύπρου: Στόχος μας να Βγάλουμε το Φ. Αέριο της ΑΟΖ Αρχές του 27 στις Διεθνείς Αγορές
energia.gr
Τετ, 8 Μαΐου 2024 - 15:02

Στις αρχές του 2027 το Κυπριακό Φυσικό Αέριο αναμένεται να βγει στις διεθνείς αγορές, ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος του Υπουργείου Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Μεγαλονήσου, Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στο κυπριακό κρατικό ραδιόφωνο

Όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, έχουν παρέλθει πολλά χρόνια και θα έπρεπε εδώ και καιρό να είχε εξαχθεί Φυσικό Αέριο από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως υπάρχει ότι μια σειρά από προκλήσεις που θα καθορίσουν τη χρονική στιγμή, όπως είναι η πράσινη μετάβαση, οικονομικά και επενδυτικά ζητήματα αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Ο κ. Παπαναστασίου προτίμησε να μην αναφερθεί εκτενώς στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία για το κοίτασμα “Αφροδίτη”, καθώς επίσης και με την Eni για τα κοιτάσματα “Κρόνος”.

Πρόκειται για έργα πολλών χρόνων σημείωσε, τονίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση θέτει νέους όρους για τις εταιρείες, στον τρόπο και τον χρόνο που τυγχάνουν αξιοποίησης τα κοιτάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο ο κ. Παπαναστασίου είχε δηλώσει ότι η Κύπρος πιθανόν να μπορέσει να αρχίσει να παράγει τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου το 2026. “Η προσδοκία μας, με την επιφύλαξη του σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής που θα προτείνει σύντομα η Eni, είναι το 2026 ή αρχές του 2027”, είχε αναφέρει τότε, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters. ο Υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από το 2007, η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδώσει άδειες έρευνας για τα περισσότερα από τα 13 υπεράκτια μπλοκ, τα οποία έχουν αναπτυχθεί στις θαλάσσιες περιοχές, νότια της Μεγαλονήσου.