Κύπριος Πρέσβης στην ΕΕ: Εάν η Τουρκία Είναι Σοβαρή, θα Πρέπει να Αναγνωρίσει την Κύπρο

Κύπριος Πρέσβης στην ΕΕ: Εάν η Τουρκία Είναι Σοβαρή, θα Πρέπει να Αναγνωρίσει την Κύπρο
EurActiv.gr
Τρι, 8 Δεκεμβρίου 2015 - 16:34
Η επαναπροσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας είναι θετική, αλλά η Άγκυρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιδιώκει στενότερη συνεργασία, και την ίδια στιγμή να λέει «εγώ δεν αναγνωρίζω τη Δημοκρατία της Κύπρου», είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv ο Πρέσβης της Κύπρος στην ΕΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου

Η επαναπροσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας είναι θετική, αλλά η Άγκυρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να επιδιώκει στενότερη συνεργασία, και την ίδια στιγμή να λέει «εγώ δεν αναγνωρίζω τη Δημοκρατία της Κύπρου», είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στην EurActiv ο Πρέσβης της Κύπρος στην ΕΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου.

Αναφερόμενος στη συμφωνία με την Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου, ο Κύπριος ανώτερος διπλωμάτης είπε τα αποτελέσματά της ήταν «καλά».

«Όλοι μας συνειδητοποιήσαμε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Αν και πιστεύουμε ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσει άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές πιέσεις, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος».

Πρόσθεσε ότι στις συζητήσεις ήταν επίσης προφανές ότι οι ηγέτες ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν για την ευρύτερη ατζέντα αυτής της σχέσης.

«Για το λόγο αυτό, η δήλωση που εγκρίθηκε την 29η δεν περιορίζεται σε θέματα μετανάστευσης», τόνισε.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας επεσήμανε ότι υπάρχει κάποια σύνδεση με την παραπάνω «δήλωση» αλλά «υπάρχει επίσης αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου που δηλώνουν σαφώς ότι η εκ νέου ενεργοποίηση της διαδικασίας ένταξης θα πρέπει να βασίζεται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ευρωπαϊκών υποθέσεων Volkan Bozkır ότι θα γίνει δημοψήφισμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου, τόνισε ότι δεν ξέρει εάν ρεαλιστικό ή όχι.

«Θεωρώ οι ελπίδες να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα είναι σήμερα ιδιαίτερα υψηλές. Θα διεξαχθεί δημοψήφισμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Υπάρχει μια συνεχής διαδικασία στο νησί. Υπήρξε κάποια πρόοδος. Αλλά την ίδια στιγμή, υπάρχουν κάποια κρίσιμα ζητήματα, ειδικά για την ελληνική κυπριακή κοινότητα που δεν έχουν αποφασιστεί και συμφωνηθεί ακόμη. Δίνω ως παράδειγμα την εδαφική πτυχή, καθώς επίσης και τα ζητήματα ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αν τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, τότε νομίζω ότι η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για να μιλήσουμε για ένα δημοψήφισμα, και θα πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη του 2004 [το Σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε από την ελληνική κυπριακή κοινότητα].