Το Μετέωρο Βήμα του ΑΔΜΗΕ

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το μελλοντικό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά και απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την Επιχείρηση που στενάζει υπό το βάρος των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ο κ. Σκουρλέτης πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, αποφεύχθηκε το σενάριο της ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή για το οποίο πίεζαν ασφυκτικά οι πιστωτές της χώρας. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Το μέλλον του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ δείχνει πιο αβέβαιο από ποτέ. Είναι προφανές ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για πανηγυρισμούς, καθώς οι ανεύθυνοι χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας μπορούν να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη και στις δύο επιχειρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ευστάθεια της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
energia.gr
Τρι, 15 Δεκεμβρίου 2015 - 08:09
Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το μελλοντικό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά και απειλεί ευθέως τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για την Επιχείρηση που στενάζει υπό το βάρος των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Ο κ. Σκουρλέτης πανηγυρίζει για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, καθώς, όπως ισχυρίζεται, αποφεύχθηκε το σενάριο της ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή για το οποίο πίεζαν ασφυκτικά οι πιστωτές της χώρας. Όμως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Το μέλλον του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ δείχνει πιο αβέβαιο από ποτέ. Είναι προφανές ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για πανηγυρισμούς, καθώς οι ανεύθυνοι χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας μπορούν να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη και στις δύο επιχειρήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την ευστάθεια της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε την επίτευξη της συμφωνίας, χωρίς όμως να δημοσιοποιήσει βασικές λεπτομέρειες για το σχέδιο στο οποίο κατέληξε με τους θεσμούς. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ο ΑΔΜΗΕ θα αποσχισθεί από τη ΔΕΗ και θα περάσει υπό τον έλεγχο μίας νέας εταιρείας, όπου το Δημόσιο θα ελέγχει κατ' αρχάς το 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Εν συνεχεία, μερίδιο 29% θα διατεθεί σε στρατηγικό επενδυτή (δηλαδή μίαευρωπαϊκή εταιρεία διαχείρισης δικτύου ηλεκτρισμού - TSO), ενώ το 20% θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου, με αποτέλεσμα το μερίδιο του Δημοσίου να διαμορφωθεί στο 51%. Είναι προφανές ότι μελλοντικά, το μερίδιο του Δημοσίου μπορεί να μειωθεί περαιτέρω, είτε με τη διάθεση πακέτου μετοχών, είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου στην οποία δεν θα συμμετέχει το Δημόσιο.

Το κυριότερο «αγκάθι» είναι η αποζημίωση της ΔΕΗ, καθώς και η τακτοποίηση των ενδοομιλικών οφειλών μεταξύ της μητρικής (ΔΕΗ) και της θυγατρικής εταιρείας (ΑΔΜΗΕ). Ανεξάρτητος εκτιμητής θα καθορίσει την αξία του ΑΔΜΗΕ και συνεπώς το ποσό της αποζημίωσης που θα πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο στην ΔΕΗ. Ο τρόπος πληρωμής της ΔΕΗ παραμένει, εν μέρει τουλάχιστον, ομιχλώδης: Ένα τμήμα θα καταβληθεί από τα έσοδα που θα αντληθούν από τη διάθεση του 49%, ενώ για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει μία αόριστη, ουσιαστικά, υπόσχεση ότι θα αποπληρωθεί από τα έσοδα του ΑΔΜΗΕ (ποσοστό 10% ετησίως από τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων - EBITDA).

Η δημοσιοποίηση της συμφωνίας είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι άφησε πολλά, κρίσιμα, αναπάντητα ερωτηματικά, με αποτέλεσμα η μετοχή της ΔΕΗ να σημειώνει υψηλές απώλειες στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς η αγορά βλέπει την Επιχείρηση να χάνει ένα υπερπολύτιμο asset, μία μηχανή παραγωγής ρευστότητας, xωρίς αντίστοιχο όφελος. Επίσης, ερωτηματικά υπάρχουν και για την οικονομική ευρωστία του ΑΔΜΗΕ, ιδίως αν αποκτήσουν σάρκα και οστά τα σενάρια περί μεταφοράς οφειλών από τη ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά το μάνατζμεντ, αν και ο κ. Σκουρλέτης επιλέγει για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης να λέει ότι θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, είναι ξεκάθαρο ότι τόσο ο στρατηγικός επενδυτής όσο και οι υπόλοιποι μέτοχοι μειοψηφίας θα έχουν καθοριστικό λόγο στις επιλογές που θα γίνουν, διαφορετικά δεν υπάρχει κανένας λόγος από την πλευρά τους να μπουν στην «περιπέτεια» της συνδιοίκησης με το Δημόσιο, πόσο μάλλον με τη σημερινή πολιτική ηγεσία.

Εν κατακλείδι, ο κ. Σκουρλέτης οφείλει άμεσα να δημοσιοποιήσει όλο το πακέτο της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να μπορούμε με ασφάλεια να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Βεβαίως, ο χειρισμός μίας τόσο σημαντικής υπόθεσης με μικροπολιτικά κριτήρια δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, αλλά, απεναντίας, είναι μία σαφής ένδειξη ότι η λύση που προκρίθηκε απέχει αρκετά από τις ανάγκες της αγοράς.