English | Ελληνικά
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
Πρόσωπα στην Επικαιρότητα

Νικόλαος Ε. Φαραντούρης: Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος ΔΕΣ του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Διευθυντής Δραστηριοτήτων Νομικών Υπηρεσιών-Νομικός Σύμβουλος της ΔΕΠΑ

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή κ. Νικόλαου Ε. Φαραντούρη για την αλληλεπίδραση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και της Ενεργειακής Πολιτικής της Ε.Ε. κατά την πρόσφατη ανοικτή απογευματινή συνάντηση με θέμα «Ενέργεια & Γεωπολιτική», που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στην Ενέργεια-Στρατηγική, Δίκαιο & Οικονομία του Παν/μίου Πειραιώς, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), στην Αθήνα.

Ο κ. Φαραντούρης, η συμβολή του οποίου υπήρξε καθοριστική στη διοργάνωση της πολύ επίκαιρης αυτής εκδήλωσης, είναι, επίσης, Διευθυντής Δραστηριοτήτων Νομικών Υπηρεσιών & Νομικός Σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε. Κατά συνέπεια, χάρη και στην πολύτιμη πείρα του στην ΔΕΠΑ, ανέλυσε τις πτυχές του πολύπλοκου θέματος της διαμόρφωσης και θεσμοποίησης της ενεργειακής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και του ενισχυμένου, πλέον, ρόλου, που έχουν τα κονοτικά όργανα στην χάραξη των σχετικών πολιτικών των κρατών μελών.

Ο κ. Νικόλαος Ε. Φαραντούρης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κάτοχος της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (Jean Monnet Chair on EU Law & Policies) στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτική Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών. Ο καθηγητής Φαραντούρης είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Δίκαιο της ΕΕ, του ανταγωνισμού και των διεθνών συναλλαγών. Είναι διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο κ. Φαραντούρης διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στα Πανεπιστήμια του Ρότερνταμ, της Δρέσδης και στη Νομική Σχολή Αθηνών. Η έρευνά του εστιάζεται σε θέματα ευρωπαϊκού δικαίου και ευρωπαϊκών πολιτικών, ανταγωνισμού, ελευθέρωσης αγορών, ενέργειας και μεταφορών, προστασίας του περιβάλλοντος και διεθνούς οικονομικού δικαίου. Μονογραφίες του περιλαμβάνουν : European Integration and MaritimeTransport (Brussels 2003), Judicial Aspects of EU Competition Policy in Air Transport (London 2003), Merger Control & Antitrust Enforcement in the EU and US; A Comparative Analysis (London 2004), Ο Έλεγχος των Κρατικών Ενισχύσεων Διάσωσης & Αναδιάρθρωσης Επιχειρήσεων (Αθήνα 2006). Έχει επιμεληθεί πέντε τόμους σε θέματα ενέργειας : Ενέργεια -Δίκαιο , Οικονομία & Πολιτική (Αθήνα 2012), Ενέργεια , Δίκτυα & Υποδομές (Αθήνα 2013), Ενέργεια , Ναυτιλία & Θαλάσσιες Μεταφορές (Αθήνα 2014), Δίκαιο Υδρογονανθράκων (Αθήνα 2015) και Energy Developments in a changing world – Political, economic and legal realignments (Abu Dhabi 2015). Περισσότερα από 50 άρθρα και μελέτες του φιλοξενούνται σε διεθνή περιοδικά και σειρές όπως : European Papers, European Competition Law Review (ECLR), Revu edu Marché Commun et de l’ Union européenne (RMCUE), Revue de l’ Energie, Journal of International and Comparative Environmental Law, Revue des Affaires Européennes (RAE), European State Aid Law Quarterly (EStAL) κ .α .

Ο Νικόλαος Ε. Φαραντούρης έχει εργαστεί ως δικηγόρος στην επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και στη διεθνή δικηγορική εταιρεία Norton Rose στο Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και την Αθήνα σε υποθέσεις ευρωπαϊκού δικαίου, δικαίου του ανταγωνισμού, μεταφορών και ενέργειας ενώπιον διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Ο καθηγητής Φαραντούρης έχει διατελέσει μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, νομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της Ελλάδος σε Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (UNCITRAL, IMO κ.α.), μέλος της Νομικής Επιτροπής της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, μέλος Δ.Σ. της ΔΕΠΑ A.E. Είναι εκλεγμένο μέλος Δ.Σ. και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Πανεπιστημιακών Ευρωπαϊκών Σπουδών (ECSA Greece), Γενικός γραμματέας του Κέντρου Αριστείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδρυτικό μέλος και μέλος Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Δικαίου της Ενέργειας.

Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
Energy Market Integration and Transition in SE Europe

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 22/02 $65,33/βαρέλι
  WTI 22/02 $61,44/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  22/02 €9,56

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,21/02  €1,530/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,22/02 €415,69/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,22/02 €508,61/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,22/02 €54,851/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE