Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξαν οι χθεσινές συνομιλίες ΕΕ και Ρωσίας αναφορικά με την εμπορική συμφωνία Βρυξελλών και Κίεβου που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2006

Χωρίς αποτέλεσμα κατέληξαν οι χθεσινές συνομιλίες ΕΕ και Ρωσίας αναφορικά με την εμπορική συμφωνία Βρυξελλών και Κίεβου που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2006.

Στη χθεσινή συνάντηση η Επίτροπος Εμπορίου Malmström, ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας Klimkim και ο Ρώσος υπουργός οικονομικής ανάπτυξης, Ulyukayev, δεν κατάφεραν να βρούνε πολιτική συμφωνία.

Η ΕΕ και η Ουκρανία υπέγραψαν μια σφαιρική και σε βάθος συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΖΕΣ) στις 27 Ιουνίου του 2014 ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας σύνδεσης.

Οι διαφωνίες πάνω στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας ήταν το αρχικό έναυσμα της αναταραχής στο Κίεβο, που κορυφώθηκε με την εκδίωξη του φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς το 2014. Η Ρωσία τότε προσήρτησε την Κριμαία και υποστήριξε την αυτονομιστική εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία.

Όλες αυτές οι κινήσεις οδήγησαν στην χειρότερη αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση εδώ και δεκαετίες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τη Δευτέρα (21 Δεκεμβρίου) να παρατείνει τις επιζήμιες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη συμμετοχή της στην κρίση Ουκρανία για ακόμη έξι μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση.

>>Διαβάστε: Η ΕΕ παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας άλλους 6 μήνες

Από τον Ιούλιο του 2014 η ΕΕ ξεκίνησε τριμερείς συνομιλίες με Ρωσία και Ουκρανία προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της Μόσχας για την εμπορική συμφωνία (DCFTA) που θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου.

Η Μόσχα αντέδρασε στις 16 Δεκεμβρίου και αποφάσισε να «αποκλείσει» την Ουκρανία από την ζώνη ελεύθερων συναλλαγών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (CIS FTA), η οποία αποτελείται από Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία, Ουζμπεκιστάν, Μολδαβία, Αρμενία, Κιργιζία και Καζακστάν. Όλες οι προαναφερθείσες χώρες πλην της Ουκρανίας, Ουζμπεκιστάν και Μολδαβίας ανήκουν και στην Ευρασιατική Ένωση και σχηματίζουν μια ενιαία οικονομική ένωση.

Στόχος των τριμερών συνομιλιών ήταν η ΕΕ να βρει «κοινό τόπο» με τη Ρωσία, ώστε η Ουκρανία να συμμετέχει και στις δύο εμπορικές συμφωνίες προκειμένου να μην υποστεί πλήγμα η εύθραυστη οικονομία της.

«Η Ουκρανία έχει επίγνωση των περιορισμών και την αναμενόμενη ζημιά στην ουκρανική οικονομία. Αλλά είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αυτό το τίμημα για την ελευθερία μας και την ευρωπαϊκή επιλογή μας», δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στις Βρυξέλλες.

>>Διαβάστε: Η Ουκρανία έτοιμη να “πληρώσει το τίμημα” της εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ

«Καθ ‘όλη τη διαδικασία, η ΕΕ έχει δείξει ιδιαίτερη προσοχή στις ανησυχίες της Ρωσίας και έχει υποβάλει προτάσεις για πρακτικές λύσεις χωρίς τροποποίηση της DCFTA. Ωστόσο, η Ρωσία έκανε κάποια αιτήματα που δεν στηρίζονται ή δεν μπορούσαν να στηριχθούν, δεδομένου ότι δεν ήταν σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΠΟΕ ή της ΕΕ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Το ανακοινωθέν συνεχίζει, λέγοντας ότι η ΕΕ υπέβαλε διάφορες «εποικοδομητικές» λύσεις, δηλαδή αναφορικά με τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο (ΤΕΕ), τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα (SPS) και την τελωνειακή συνεργασία.

«Το διάταγμα που εκδόθηκε από τον Πρόεδρο Πούτιν στις 16 του Δεκεμβρίου του 2015 για την αναστολή της CIS FTA έναντι της Ουκρανίας πρόσθεσε ένα στοιχείο της πολιτικής πίεσης και είναι σε αντίθεση με τους όρους που καθορίζονται στις δηλώσεις του Μινσκ για συμμετοχή στις τριμερείς συνομιλίες», τονίζει η Κομισιόν.

«Με εξέπληξε το διάταγμα του Προέδρου Πούτιν, της 16ης Δεκεμβρίου 2015 όπου αναστέλλει όλες τις υποχρεώσεις της Ρωσίας προς την Ουκρανία στο πλαίσιο της CIS FTA. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εντολή, το πνεύμα και τον σκοπό αυτών των συνομιλιών», είπε η Επίτροπος Malstrom.