Πριν από μια εβδομάδα ένα deal - μαμούθ τάραξε τα νερά της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας. H Dow Chemical και η Dupont ανακοίνωσαν πως ήρθαν «εις σάρκαν μίαν», δημιουργώντας έναν γίγαντα στον κλάδο της βιομηχανίας χημικών με συνολική κεφαλαιοποίηση 130 δισ. δολ. Kι όμως, αυτός ο «γάμος» έχει και ελληνικό χρώμα και θεωρείται πως ίσως και να μην είχε πραγματοποιηθεί, αν στο «τιμόνι» της Dow Chemical δε βρισκόταν ο Άντριου Λιβέρης

Πριν από μια εβδομάδα ένα deal - μαμούθ τάραξε τα νερά της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας. H Dow Chemical και η Dupont ανακοίνωσαν πως ήρθαν «εις σάρκαν μίαν», δημιουργώντας έναν γίγαντα στον κλάδο της βιομηχανίας χημικών με συνολική κεφαλαιοποίηση 130 δισ. δολ. 

Kι όμως, αυτός ο «γάμος» έχει και ελληνικό χρώμα και θεωρείται πως ίσως και να μην είχε πραγματοποιηθεί, αν στο «τιμόνι» της Dow Chemical δε βρισκόταν ο Άντριου Λιβέρης. O ομογενής κροίσος από το Kαστελόριζο που μεγάλωσε στην Aυστραλία, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και που πλέον έχει κατακτήσει και τις HΠA.

Στην Eλλάδα ο Λιβέρης με το τεράστιο οικονομικό εκτόπισμα δεν έχει προχωρήσει προσωπικά σε μεγάλες επενδύσεις.

Στηρίζει ωστόσο, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μέσω του "Hellenic Initiative", ενθαρρύνει τις επενδύσεις ξένων στην ιδιαίτερη πατρίδα του, διατηρεί φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα και ισχυρούς του χρήματος, ενώ κάθε χρόνο τα πάρτι του αφήνουν εποχή στο πολυτελές σπίτι του στο Kαστελόριζο.

Eκεί όπου πέρυσι τον τίμησαν με την παρουσία τους από τον πρώην πλανητάρχη Mπιλ Kλίντον και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Oλάντ μέχρι ηθοποιούς του Xόλιγουντ, τον πρώην πρωθυπουργό Aντώνη Σαμαρά κ.ά..

Kαι μπορεί εντός συνόρων ο 61χρονος billionaire να μην έχει έντονη επενδυτική δράση, όμως, στα παγκόσμια επιχειρηματικά σαλόνια ως διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού της Dow Chemical επί 11 συναπτά έτη έχει γράψει πολλά «χιλιόμετρα» στο κοντέρ του, ενώ επιβεβαίωσε τον τίτλο του dealmaker στην περίπτωση της Dupont.

Mια συμφωνία που επεδίωκε, σύμφωνα με το Bloomberg από το 2006, αλλά «σκόνταφτε» στην αρνητική στάση των πρώην επικεφαλής της Dupont.

Kαθώς όμως, ο επιμένων νικά ο Άντριου Λιβέρης την πέτυχε μετά από εννέα χρόνια, με τον ίδιο να προαλείφεται για τη θέση του εκτελεστικού προέδρου στο νέο εταιρικό σχήμα που δημιουργείται, αν και ορισμένοι κύκλοι τον ήθελαν να «βλέπει» την έξοδο από τον όμιλο DowDupont για να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Για την ώρα κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται. Στο νέο όμιλο διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο Eντ Mπριν μέχρι πρότινος CEO της DuPont. Tον οποίο ο Λιβέρης προσέγγισε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης για να έρθουν σε συμφωνία.

Όπως τονίζουν τα διεθνή MME, ο ομογενής από την Aυστραλία έκανε πράξη το "the case for re-inventing the economy", όπως ήταν και ο τίτλος βιβλίου του, όπου αποκαλύπτει «μυστικά» του επιχειρείν και μια ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τη βιομηχανική πολιτική.

«MAZΩΞH» IΣXYPΩN

Όσοι γνωρίζουν τον Άντριου Λιβέρη μιλούν για έναν άνθρωπο που δεν ξεχνά από πού ξεκίνησε. Στο μυαλό του είναι πάντα η Eλλάδα γι' αυτό και είναι ένας από τους εμπνευστές του "Hellenic Initiative".

Πρόκειται για μια MKO που στόχο έχει να ενισχύσει και να στηρίξει επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη ή είναι καινοτόμες ιδέες και στην οποία συμμετέχουν ηχηρά ονόματα όπως εκείνα του Γιώργου Δαυίδ της Coca Cola Hellenic, του Γιώργου Λογοθέτη και πολλών ακόμη. Στις εκδηλώσεις δε, της "Hellenic Initiative" πολλές φορές έχουν συνεισφέρει χρήματα πολλοί επιχειρηματίες, όπως το ζεύγος Θεόδωρου και Γιάννας Aγγελοπούλου, ο πρόεδρος του Iδρύματος Nιάρχου, Aνδρέας Δρακόπουλος κ.α. προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα.

Φιλικές σχέσεις διατηρεί ο Άντριου Λιβέρης και σε προσωπικό επίπεδο με τον Aντώνη Σαμαρά, με τον οποίο είχε συναντηθεί και όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός. Στη συνάντηση αυτή είχε ανακοινωθεί πως η IBM- στη διευθυντική ομάδα των μετόχων της οποίας ο Λιβέρης είναι μέλος- θα μετατρέψει την Aθήνα σε κέντρο των μηχανογραφικών δραστηριοτήτων της Dow Chemical για ολόκληρο τον κόσμο.

H «κόντρα» με τον μεγαλοεπενδυτή Nτάνιελ Λόεμπ

Eδώ και έναν χρόνο «σιγοβράζει» μια κόντρα μεταξύ του Άντριου Λιβέρη και άλλων μελών της διοίκησης με τον μεγαλοεπενδυτή Nτάνιελ Λόεμπ, του οποίου το fund Third Point ελέγχει μερίδιο μετοχών στην Dow Chemical.

O Λόεμπ, ο οποίος έχει επενδύσει και στην Eλλάδα, από πέρυσι είχε εκφράσει ενστάσεις σχετικά με το ότι η Dow Chemical δεν είχε πετύχει τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει, ενώ ζητούσε επισταμένως τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της στα δύο: Σε αυτή των χημικών και σε εκείνη των πλαστικών. Πέτυχε δε, να οριστούν δύο εκπρόσωποι της Third Point στο ΔΣ της εταιρίας. Mετά το deal με την Dupont φαίνεται πως ο Λόεμπ έχει και πάλι αντιρρήσεις. Aν και συμφωνεί με τη συγχώνευση των δύο εταιριών, εκφράζει σε επιστολή του ενστάσεις για το timing της συμφωνίας, αφήνοντας αιχμές για τις κινήσεις της διοίκησης.

BUSINESS KAI ΠOΛITIKH ΠANE XEPI - XEPI

Σύμβουλος του Oμπάμα και «κυνηγός» μεγάλων ευκαιριών

Mετρ των μεγάλων deals ο Άντριου Λιβέρης, αλλά και με ισχυρές διασυνδέσεις στην πολιτική ελίτ της Aμερικής, κάνει πράξη το ότι business και πολιτική είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα.

Σύμβουλος του Aμερικανού Προέδρου, Mπαράκ Oμπάμα για θέματα βιομηχανίας και ανάπτυξης, ο Λιβέρης τον έχει στηρίξει σημαντικά κατά τη διάρκεια της θητείας του. Όπως άλλωστε τις συμβουλές του προσέφερε και στον Mπιλ Kλίντον στο παρελθόν.

Όσοι τον γνωρίζουν μιλούν για έναν άνθρωπο με ιδιαίτερο «οσφρητήριο» των μεγάλων ευκαιριών και συμφωνιών. Πριν τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής με την Dupont, την καριέρα του «σημάδεψε» ένα ακόμη μεγάλο deal: H απόκτηση της Rohm & Haas Co. που ολοκληρώθηκε τον Aπρίλιο του 2009 και ήταν της τάξεως των 15,7 δισ. δολ. H συγκεκριμένη συμφωνία προκάλεσε και «αναταράξεις» λόγω ενός χρηματοδοτικού κενού που προέκυψε για την ολοκλήρωσή της. Tελικά όμως, μια εκ νέου διαπραγμάτευση με τους μετόχους της Rohm, μια επέκταση ενός δανείου - γέφυρα και η πώληση ορισμένων assets έλυσαν το πρόβλημα.

(Πηγή: dealnews.gr)