Γερμανός Διπλωμάτης: Συμφέρει το Βερολίνο Μια Ισχυρή Κομισιόν, «Προβληματικό» το Συμβούλιο

Γερμανός Διπλωμάτης: Συμφέρει το Βερολίνο Μια Ισχυρή Κομισιόν, «Προβληματικό» το Συμβούλιο
energia.gr
Τετ, 30 Δεκεμβρίου 2015 - 13:50
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντιπροσωπεύει την εθνική κυριαρχία «σαν να είναι η Ευρώπη ακόμη στις ημέρες του Συνεδρίου της Βιέννης», σύμφωνα με τον Δρ. Dietrich von Kyaw. Ο Γερμανός πρώην πρέσβης στην ΕΕ λέει ότι αυτό είναι «προβληματικό» σε μια στιγμή που η ΕΕ χρειάζεται πιο ισχυρή Κομισιόν

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αντιπροσωπεύει την εθνική κυριαρχία «σαν να είναι η Ευρώπη ακόμη στις ημέρες του Συνεδρίου της Βιέννης», σύμφωνα με τον Δρ. Dietrich von Kyaw . Ο Γερμανός πρώην πρέσβης στην ΕΕ λέει ότι αυτό είναι «προβληματικό» σε μια στιγμή που η ΕΕ χρειάζεται πιο ισχυρή Κομισιόν.

Σε συνέντευξή του στην EurActiv, ο Γερμανός διπλωμάτης είπε ότι η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα μεγάλο αριθμό διακρατικών προκλήσεων σε μια εποχή κατά την οποία τα κράτη μέλη της «δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσουν ξεχωριστά».

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι πολίτες τους αντιδρούν με «άγχος» και επιτρέπουν σε λαϊκιστές και ριζοσπάστες να τους παραπλανήσουν σε εθνικιστικές, εσωστρεφείς και αντιπαραγωγικές πολιτικές.

«Για να κερδίσει κανείς εκλογές σήμερα χρειάζεται απλές απαντήσεις και πρέπει να είναι κατά του κατεστημένου και αντιευρωπαϊστής!», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η ΕΕ χρειάζεται μια αποφασιστική κοινή προσέγγιση, αποδεικνύοντας ότι στην εποχή μας «η κατανομή της κυριαρχίας είναι η μόνη ρεαλιστική και αποτελεσματική απάντηση».

«Και για να συμβεί αυτό, δεν μπορούμε να μην έχουμε ισχυρά ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Από την στιγμή που τα κράτη εμποδίζουν κάτι τέτοιο, τότε οι προκλήσεις θα μας ξεπεράσουν», είπε.

Αναφερόμενος στη Γερμανία, είπε ότι έχει γίνει μια σταθερή δημοκρατία με ισχυρή οικονομική βάση.

«Η γεωγραφική της θέση στο κέντρο της ηπείρου με πολλούς γείτονες, η εξάρτησή της από τις ανοικτές αγορές, καθώς και το ιστορικό βάρος της έχουν συμβάλει στο να είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Συνεχίζοντας για τη θέση της Γερμανίας, ο διπλωμάτης είπε ότι κατακτήθηκε μέσα από συνεχείς προσπάθειες. Εξαιτίας των εσωτερικών όσο και των οικονομικών αδυναμιών, της ανικανότητας για μεταρρυθμίσεις ή έλλειψη πολιτικής βούλησης, οι μεγαλύτεροι εταίροι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, “ανάγκασαν” τη Γερμανία να καλύψει το κενό που άφησαν πίσω τους, είτε είχε να κάνει την διατήρηση της Ευρωζώνης, την αντιμετώπιση του Πούτιν ή την αποδοχή της στρατιωτικής εμπλοκής στην Εγγύς Ανατολή και αλλού.

Πώς θα πρέπει να είναι η ΕΕ

Η «επιτυχημένη» Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, απαιτεί ισχυρούς θεσμούς και στήριξη από τα κράτη μέλη.

«Η Γερμανία έχει συμφέρον τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να πληρούν τον ρόλο τους έτσι ώστε να αποφεύγεται να χαρακτηρίζεται «κυρίαρχη» όταν προσπαθεί να προωθήσει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

«Ωστόσο, θεωρώ προβληματικό τον κυρίαρχο ρόλο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αντιπροσωπεύει την εθνική κυριαρχία σαν να είμαστε ακόμα στις ημέρες του Συνεδρίου της Βιέννης. Ο μηχανισμός συναίνεσης στέκεται στο δρόμο της αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης Ένωσης. Αποδυναμώνει την Επιτροπή και αποτρέπει τις αποφάσεις που πρέπει να λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο των Υπουργών», κατέληξε.

EurActiv- Christophe Leclercq ( Ιδρυτής της EurActiv.com)

(EurActiv.gr, 22/12/2015)