Η Αθήνα Επιμένει για Έγκριση της Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ Από τα Εθνικά Κοινοβούλια

Η Αθήνα Επιμένει για Έγκριση της Εμπορικής Συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ Από τα Εθνικά Κοινοβούλια
EurActiv.gr
Σαβ, 16 Ιανουαρίου 2016 - 15:12
Η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) θα πρέπει να είναι «μεικτή» και επομένως, να επικυρωθεί από τους εθνικούς θεσμούς, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη

Η Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ (ΤΤΙΡ) θα πρέπει να είναι «μεικτή» και επομένως, να επικυρωθεί από τους εθνικούς θεσμούς, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Μιλώντας σε συνέδριο την Τετάρτη (13 Ιανουαρίου) που συνδιοργανώθηκε από τα VouliWatch και The Press Project, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξηςκαι Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, εξήγησε τη θέση της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για την ΤΤΙΡ.

Πριν ανέλθει στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε καχύποπτα την ΤΤΙΡ.

>>Διαβάστε: Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ

Ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε πει στην EurActiv.gr ότι η Αθήνα θα χρησιμοποιήσει το βέτο της για να «σκοτώσει» την προτεινόμενη εμπορική συμφωνία.

Αλλά από τον Αύγουστο του 2015, όταν και επήλθε η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση έχει μια πιο «μετριοπαθή» προσέγγιση στη συμφωνία.

Άλλαξε το πλαίσιο

Ο Σταθάκης σημείωσε ότι στην αρχή, η εμπορική συμφωνία ήταν «αδιανόητη, αδιαφανής και μη προσβάσιμη».

Υπήρχε, επίσης, η ιδέα του σοκ, ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία σε χρόνο ρεκόρ και θα γίνει δεδομένο πριν υπάρξει συζήτηση.

Αυτά πλέον έχουν αλλάξει επί της ουσίας, όπως επίσης και το πλαίσιο της συζήτησης.

Είπε ότι η συμφωνία προβλέπει ρητά πλέον ότι δεν θα εμποδίζει τις κυβερνήσεις σε κανένα επίπεδο να παρέχουν ή να στηρίζουν σε τομείς όπως η εκαπίδευση, η υγεία και το σύνολο των κοινωνικών υπηρεσιών.

Επίσης, διασφαλίζεται και το δικαίωμα των κρατών να νομοθετούν και να αλλάζουν τη νομοθεσία σε θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας, ασφάλεια του περιβάλλοντος, προστασία του καταναλωτή.

Ένα από τα βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών και Ουάσιγκτον ήταν ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών κράτους-επενδυτή (ISDS), σύμφωνα με τον οποίο οι εταιρείες θα μπορούσαν να μηνύουν απευθείας τα κράτη της ΕΕ και να προσφεύγουν σε ειδικό διεθνές δικαστήριο, στερώντας για πολλούς εξουσίες από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις και μεταφέροντάς τες σε εταιρείες και ιδιώτες δικηγόρους.

Αναφορικά με τον Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών Κράτους-Επενδυτή, ο Σταθάκης τόνισε ότι αντικαταστάθηκε από ένα δικαστήριο διεθνούς χαρακτήρα που θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και κώδικες λειτουργίας.

Η «καυτή πατάτα»

Ωστόσο, ο Έλληνας Υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχει ανοιχτή «διαμάχη» για το πώς τελικά θα επικυρωθεί η τελική συμφωνία, εάν υπάρξει.

«Η διαμάχη είναι δεδομένη, εάν αυτή η συμφωνία αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα των ευρωπαϊκών θεσμών να συναποφασίσουν, ή αποτελεί τις λεγόμενες μεικτές συμφωνίες, οι οποίες απαιτούν την επικύρωση από εθνικούς θεσμούς, κοινοβούλιο ή δημοψήφισμα», είπε.

«Είναι αίτημα πολλών χωρών, ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας [Άρθρο 207], πρέπει να θεωρηθεί μεικτή συμφωνία, θα τελέσει υπό την έγκριση εθνικών θεσμών», επεσήμανε.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη με την Tagesspiegel, που συνεργάζεται η EurActiv στη Γερμανία, η Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmström, δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό να υπάρξει μια μεικτή συμφωνία.

«Κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μια μεικτή συμφωνία, ειδικά αν είναι τόσο περιεκτική και φιλόδοξη όπως θέλουμε να είναι. Στη συνέχεια, 42 κοινοβούλια, έξι στο Βέλγιο και μόνο, θα πρέπει να ψηφίσουν για την ΤΤΙΡ. Αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να γνωστοποιήσει τη νομική της εκτίμηση μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία», υπογράμμισε.