Οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες στις αρχές του χειμώνα στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ - σε συνδυασμό με το ασθενές οικονομικό κλίμα σε Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία και άλλες χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα εμπορεύματα – προκάλεσαν επιβράδυνση στην αύξηση της ζήτησης αργού στα 0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του 2015, από τα υψηλά επίπεδα πενταετίας των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους

Οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες στις αρχές του χειμώνα στην Ιαπωνία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ - σε συνδυασμό με το ασθενές οικονομικό κλίμα σε Κίνα, Βραζιλία, Ρωσία και άλλες χώρες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα εμπορεύματα – προκάλεσαν επιβράδυνση στην αύξηση της ζήτησης αργού στα 0,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του 2015, από τα υψηλά επίπεδα πενταετίας των 2,1 εκατ. βαρελιών την ημέρα το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αυτό αναφέρει η νέα έκθεση του ΙΕΑ για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου τον Ιανουάριο του 2016, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεσή του υπογραμμίζει το γεγονός ότι η τιμή του αργού άγγιξε στα μέσα του μήνα τα χαμηλότερα επίπεδα δωδεκαετίας, λόγω επίμονης υπερπροσφοράς, υπέρογκων αποθεμάτων και μιας σωρείας αρνητικών οικονομικών ειδήσεων. Η νέα πρόβλεψη για την αύξηση της ζήτησης το 2016 είναι μετριοπαθέστερη και ανέρχεται πλέον στα 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Τα συμβόλαια futures για το Βρεντ έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη του 2003, κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι, αφού ο OPEC είπε τον Δεκέμβριο ότι δεν θα μειώσει την παραγωγή για να ανακόψει την πτώση των τιμών.

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, από την άλλη, σημείωσε αύξηση κατά 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015, σε συνέχεια της μεγάλης αύξησης κατά 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2014. Στα τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο, η αύξηση μετριάστηκε, πέφτοντας στα 0,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω χαμηλότερης παραγωγής στις χώρες εκτός OPEC, η οποία έπεσε σε επίπεδα κάτω από αυτά του προηγούμενου έτους για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2012.

Αναφορικά με την αύξηση στην παραγωγή αργού του OPEC, η έκθεση του ΙΕΑ επισημαίνει ότι αυτή έπεσε τον Δεκέμβριο στα 90 χιλ. βαρέλια ημερησίως, αγγίζοντας συνολικά τα 32,28 εκατ. βαρέλια ημερησίως, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής της Ινδονησίας, που επανεισήλθε στο καρτέλ. Επίσης, η έκθεση αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Ιράν, στον απόηχο της άρσης των διεθνών κυρώσεων, ότι πρόκειται άμεσα να αυξήσει την παραγωγή του κατά 500 χιλ. βαρέλια την ημέρα. Η εκτίμηση, ωστόσο, του Οργανισμού είναι ότι η Τεχεράνη μπορεί να διοχετεύσει στις παγκόσμιες αγορές περί τα 300.000 επιπλέον βαρέλια αργού ως το τέλος του τρέχοντος τριμήνου.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική μιας τρίτης συνεχούς χρονιάς κατά την οποία η προσφορά θα ξεπεράσει την ζήτηση κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και θα υπάρξει τεράστια πίεση στην δυνατότητα του συστήματος να την απορροφήσει αποτελεσματικά», αναφέρει ο ΙΕΑ.

Τα παγκόσμια αποθέματα σημείωσαν άνοδο κατά 1 δισεκ. βαρέλια το 2014-15, με τα θεμελιώδη να προδιαθέτουν για μία περαιτέρω αύξηση κατά 285 εκατ. βαρέλια εντός του 2016. Παρά την σημαντική αύξηση στη δυναμικότητα εντός του τρέχοντος έτους, η νέα αύξηση αποθεμάτων αναμένεται να θέσει σε δοκιμασία τις υποδομές αποθήκευσης, με συνέπεια ο κλάδος της πλωτής αποθήκευσης να αποκομίσει κέρδη.

Ο ΙΕΑ αναφέρει, επίσης, ότι οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 79,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τελευταίο τρίμηνο του 2015, μειωμένες κατά 0,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με τις εκτιμήσεις της έκθεσης του Οργανισμού για τον μήνα Δεκέμβριο. Αιτία της διαφοράς αυτής ήταν η χαμηλότερη του αναμενομένου διυλιστική παραγωγή στις χώρες της Ασίας που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ, εκτός από την Κίνα, και, επίσης, το εντατικό πρόγραμμα συντήρησης μονάδων τον Οκτώβριο, ενώ τα παγκόσμια περιθώρια διύλισης μειώθηκαν τον Δεκέμβριο.