Να Αποφευχθούν τα Νέα Λάθη στο Προσφυγικό

Ο πρωθυπουργός λέει ότι η βαλκανική οδός θα παραμείνει κλειστή και δεν πρόκειται να ανοίξει, προαναγγέλλοντας την απομόνωση της Ελλάδας. Υπουργοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ζήσουμε για χρόνια με τις χιλιάδες αθώες ψυχές που έρχονται από τις χώρες τους για μια καλύτερη ζωή. Ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης ανέφερε χθες ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας, ενώ όλοι βλέπουν το χάος που επικρατεί στην Ειδομένη, μια γροθιά στο στομάχι, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη. Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς ότι δύο 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, το Προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα τεραστίων διαστάσεων. Και το οποίο απαιτεί σύνεση, εθνική ομοψυχία και μια σοβαρή συζήτηση χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια για το τι πρέπει να πράξει το πολιτικό σύστημα
energia.gr
Τετ, 16 Μαρτίου 2016 - 13:01

Ο πρωθυπουργός λέει ότι η βαλκανική οδός θα παραμείνει κλειστή και δεν πρόκειται να ανοίξει, προαναγγέλλοντας την απομόνωση της Ελλάδας.

Υπουργοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να ζήσουμε για χρόνια με τις χιλιάδες αθώες ψυχές που έρχονται από τις χώρες τους για μια καλύτερη ζωή.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης ανέφερε χθες ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τετελεσμένων σε βάρος της Ελλάδας, ενώ όλοι βλέπουν το χάος που επικρατεί στην Ειδομένη, μια γροθιά στο στομάχι, όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά και για όλη την Ευρώπη.

Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να αντιληφθεί κανείς ότι δύο 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, το Προσφυγικό είναι εθνικό ζήτημα τεραστίων διαστάσεων. Και το οποίο απαιτεί σύνεση, εθνική ομοψυχία και μια σοβαρή συζήτηση χωρίς επικοινωνιακά παιχνίδια για το τι πρέπει να πράξει το πολιτικό σύστημα.

Λάθη έχουν γίνει πολλά και συνεχίζουν να γίνονται. Κι αν περιοριστούν οι γκάφες και κυρίως η αλλοπρόσαλλη πολιτική γύρω από το προσφυγικό, ίσως να μην υπάρξουν τετελεσμένα για την Ελλάδα. Το βασικότερο είναι, ωστόσο, να χαραχθεί μια εθνική πολιτική, που δεν θα περιορίζεται στα χρονικά όρια μιας κυβέρνησης. Το πρόβλημα θα κρατήσει χρόνια, γι’ αυτό και τα κόμματα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε ορισμένες βασικές εθνικές γραμμές. Κυρίως δε να απαντηθούν οι εξής ερωτήσεις: Πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μπορεί να αντέξει η χώρα; Για πόσο χρονικό διάστημα και πόσοι πόροι θα απαιτηθούν; Και, κυρίως, ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις και κινήσεις της Αθήνας, ώστε να αποφύγει να γίνει η «αποθήκη» ψυχών της Ευρώπης.

Όπως όλα δείχνουν η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής δεν θα οδηγηθεί σε συμφωνία με την Τουρκία, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για την Ελλάδα που θα μείνει μόνη της. Επομένως, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα λάθη, για αλαλούμ και για προσωπικές στρατηγικές. Είναι η ώρα των κρίσιμων αποφάσεων, που αυτή τη φορά δεν πρέπει να είναι λανθασμένες.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 16/03/2016)