Πέντε μεγάλους κινδύνους για τη βιωσιμότητα της Ευρώπαϊκής Ένωσης «βλέπει» το Business Insider, τονίζοντας πως το όνειρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ταράζεται τα τελευταία χρόνια από παράγοντες που φαίνεται δύσκολο να αντιμετωπιστούν
Πέντε μεγάλους κινδύνους για τη βιωσιμότητα της Ευρώπαϊκής Ένωσης «βλέπει» το Business Insider, τονίζοντας πως το όνειρο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης ταράζεται τα τελευταία χρόνια από παράγοντες που φαίνεται δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Η οικονομική ένωση και η ενιαία νομισματική πολιτική είναι δύσκολο να διατηρηθούν, καθώς το κάθε κράτος-μέλος χαράσσει τη δική του δημοσιονομική πολιτική, ενώ και η προσφυγική κρίση, με τις εθνικές πολιτικές να κερδίζουν έδαφος, φαίνεται να απειλεί το στέρεο οικοδόμημα της ΕΕ.

Τα πρώτα σημάδια πως κάτι δεν πάει καλά άρχισαν να φαίνονται με την κρίση χρέους της Ευρώπης, με τη Γερμανία να προχωρά στο δανεισμό των φτωχώτερων κρατών της Ευρωζώνης, προκειμένου αυτές να είναι σε θέση να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα. Την ίδια τακτική όμως ακολούθησαν κι άλλα κράτη της Ένωσης που έκαναν εξαγωγές. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί ένα εμπορικό έλλειμμα που οδήγησε στα τεράστια δημόσια χρέη χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Σήμερα πάντως, τονίζεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη με πέντε καταστάσεις που εγκυμονούν κινδύνους…

1. Η ιταλική κρίση

Με το τραπεζικό της σύστημα να βρίσκεται ήδη υπό κατάρρευση και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να πολλαπλασιάζονται, η ιταλική οικονομία αναμένεται να γίνει το επόμενο μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης. Ενδεχόμενη κατάρρευση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος πάντως θα αποτελούσε σίγουρα έναν συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της Ευρώπης αφού η ιταλική οικονομία είναι η όγδοη μεγαλύτερη στον κόσμο.

2. Η Ελλάδα ως πύλη εισόδου μεταναστών

Ενώ η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας φαίνεται να είναι πλέον πιο διαχειρίσιμη από της Ιταλίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να προκαλεί τριγμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς είναι η κύρια είσοδος προσφύγων από τη Συρία και το Ιράκ. Οι πλουσιότερες χώρες χρειάζονται την Ελλάδα για να ανακόπτει τις προσφυγικές ροές, ενώ η ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί έχει μετατρέψει την προσφυγική κρίση σε μια ανθρωπιστική κρίση που επιδεινώνεται συνεχώς.

3. Το τέλος της Σένγκεν

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβριο είχαν ως αποτέλεσμα την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στις χώρες της Σένγκεν, για την διατήρηση ή όχι της οποίας έχει γίνει πολύς λόγος τον τελευταίο καιρό, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών. Ενδεχόμενη «αποχώρηση» από τη συνθήκη χωρών όπως η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ΕΕ.

4. Η ένταξη της Τουρκίας

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης του προσφυγικού, η Ευρώπη «έπεσε» στην ανάγκη της Τουρκίας, η οποία δεν θα άφηνε βέβαια την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη, με την ΕΕ να συζητά ακόμα και το άνοιγμα των συζητήσεων για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ένωση.
Ανοίγοντας όμως στην Τουρκία το δρόμο της ένταξης, η ΕΕ δημιουργεί πρόβλημα στην Κύπρο, που δεν συζητά κάτι τέτοιο αν πρώτα δεν επιλυθεί το ζήτημα της βόρειας Κύπρου, ενώ υπενθυμίζεται πως η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της Ένωσης με το ίδιο δικαίωμα βέτο που έχουν κράτη όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

5. Ο κίνδυνος του Brexit

Πρόκειται πιθανότατα για το πιο φλέγον δημοψήφισμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος φυσικά για το δημοψήφισμα του καλοκαιριού στη Βρετανία όπου οι πολίτες θα αποφασίσουν αν θέλουν τη χώρα τους εντός ή εκτός της Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η αποχώρηση κράτους-μέλους θα δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με σοβαρές επιπτώσεις στο εμπόριο και τις νομισματικές ροές.

(e-typos.com, 28/03/2016)