Energean: Ως «Μη Επανδρωμένος Δορυφόρος» των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας θα Αναπτυχθεί το Πεδίο Έψιλον στον Πρίνο

Energean: Ως «Μη Επανδρωμένος Δορυφόρος» των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας θα Αναπτυχθεί το Πεδίο Έψιλον στον Πρίνο
energia.gr
Πεμ, 7 Απριλίου 2016 - 18:02
Με πρωτοπόρο τεχνολογία θα αξιοποιήσει η Energean Oil & Gas το πεδίο Έψιλον στον Πρίνο, το οποίο ως ένα είδος «μη επανδρωμένου δορυφόρου», συνδεδεμένου με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της εταιρείας στον κόλπο της Καβάλας. Αυτό τόνισαν στην σημερινή τους ομιλία στο πλαίσιο του 1st Energy Tech Forum τoυ energia.gr, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, οι κκ. Vincent Reboul-Salze, Διευθυντής μηχανολογικών εγκαταστάσεων, και Βασίλης Ζένιος, Διευθυντής εκτέλεσης της ανάπτυξης του πρότζεκτ του πεδίου Έψιλον

Με πρωτοπόρο τεχνολογία θα αξιοποιήσει η Energean Oil & Gas το πεδίο Έψιλον στον Πρίνο, το οποίο ως ένα είδος «μη επανδρωμένου δορυφόρου», συνδεδεμένου με τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της εταιρείας στον κόλπο της Καβάλας. Αυτό τόνισαν στην ομιλία τους στο πλαίσιο του 1st Energy Tech Forum τoυ energia.gr, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, την 1η Απριλίου, οι κκ. Vincent Reboul-Salze, Διευθυντής μηχανολογικών εγκαταστάσεων, και Βασίλης Ζένιος, Διευθυντής εκτέλεσης της ανάπτυξης του πρότζεκτ του πεδίου Έψιλον, μιλώντας εκ μέρους της μόνης εταιρεία στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σήμερα στο χώρο του upstream.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, η Energean ξεκίνησε ένα σχέδιο ανάπτυξης του πεδίου στο οποίο και θα εγκατασταθεί και η πρώτη νέα εξέδρα για υπεράκτιες έρευνες από το 1981. Η παραγωγή πετρελαίου από το πεδίο αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2017. Το πεδίο Έψιλον θα αναπτυχθεί ως ένα είδος «μη επανδρωμένου», κατά κανόνα, «δορυφόρου», συνδεδεμένου με τις εγκαταστάσεις στην εξέδρα επεξεργασίας Δέλτα. Όπως υπενθύμισαν, το πετρελαϊκό πεδίο Έψιλον ανακαλύφθηκε το 2001 αλλά δεν ξεκίνησε τότε η ανάπτυξή του.

Μολονότι το πρότζεκτ είναι σχετικά μικρό σε μέγεθος, η Energean έχει αναπτύξει μία καινοτόμο εφαρμογή για την εκτέλεσή του. Ο εξοπλισμός που πρόκειται να εγκατασταθεί πρόκειται, επίσης, να αποτελείται και από τεχνολογίες που για πρώτη φορά θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα, επισήμαναν τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας.

Ειδικότερα, όπως αναλύθηκε, η Energean έχει επιλέξει να χρησιμοποιήσει μία πρωτοπόρο αυτοεγκαθιστώμενη υπο-δομή πλατφόρμας σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί το κόστος, να μειωθεί το συνολικό περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» του πρότζεκτ και να μεγιστοποιηθούν οι ευκαιρίες για να χρησιμοποιηθούν οι κατασκευαστικές υποδομές και δυνατότητες της χώρας.

 

Το υπερθαλάσσιο τμήμα της πλατφόρμας έχει σχεδιαστεί ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για πυρσούς (lit flare) και να χρησιμοποιθεί πρωτοπόρος εξοπλισμός όπως οι βαλβίδες πολλαπλών επιλογέων (multi-port selector valves) και οι πολυφασικοί μετρητές για μέτρηση προϊόντων. Η νέα πλατφόρμα θα συνδεθεί με τις υφιστάμενες εξέδρες της εταιρείας μέσω αγωγών. Καινοτόμες τεχνικές έχουν, επίσης, υιοθετηθεί όσον αφορά την κατασκευή και εγκατάσταση.

Τέλος, όπως επισήμαναν στην παρουσίασή τους οι κκ. Reboul-Salze και Ζένιος, η συνετή χρήση των νέων τεχνολογιών και των πρωτοποριακών ιδεών διασφαλίζουν την εμπορευσιμότητα του πεδίου Έψιλον για την Energean σε μία περίοδο κατά την οποία κυριαρχούν οι χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Το 1st Energy Tech Forum, ένα ιδιαίτερο event του energia . gr, υπό την αιγίδα και με την συνεργασία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (IENE), αποτέλεσε ένα ανοικτό τεχνολογικό «βήμα», όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στο ευρύ αλλά και σ’ ένα πλέον εξειδικευμένο κοινό, ενεργειακές τεχνολογίες, τεχνικές, προϊόντα, συστήματα και διαδικασίες που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαφόρων υποτομέων.


Κύριος Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Χορηγός η SIEMENS και Υποστηρικτές οι εταιρείες ENSCO και Energean Oil and Gas, ενώ Media Partner είναι η εφημερίδα « Καθημερινή».