O Αργός «Θάνατος» των Επιχειρήσεων

Τεκτονικές αλλαγές έχουν συμβεί στον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες λουκέτα, συρρίκνωση ή εξαφάνιση ολόκληρων κλάδων, δραματικές περικοπές μισθών, τεράστια χρέη σε τράπεζες και δημόσιο, μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, στα χρόνια της κρίσης, το σύνολο των ελληνικών εταιρειών, πλην των τραπεζών, έχασε το 1/3 του ενεργητικού ενώ καταγράφηκαν απώλειες 67 δισ. ευρώ από τον τζίρο τους. Και στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται τα 60 δισ. που έχασαν οι τράπεζες Απίστευτα νούμερα που αναδεικνύουν το μέγεθος της επιχειρηματικής καταστροφής η οποία έχει οδηγήσει βεβαίως στη μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Και φανερώνουν την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί ο ιδιωτικός τομέα στην Ελλάδα εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης
energia.gr
Παρ, 20 Μαΐου 2016 - 10:13

Τεκτονικές αλλαγές έχουν συμβεί στον επιχειρηματικό χάρτη της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Χιλιάδες λουκέτα, συρρίκνωση ή εξαφάνιση ολόκληρων κλάδων, δραματικές περικοπές μισθών, τεράστια χρέη σε τράπεζες και δημόσιο, μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, στα χρόνια της κρίσης, το σύνολο των ελληνικών εταιρειών, πλην των τραπεζών, έχασε το 1/3 του ενεργητικού ενώ καταγράφηκαν απώλειες 67 δισ. ευρώ από τον τζίρο τους. Και στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται τα 60 δισ. που έχασαν οι τράπεζες

Απίστευτα νούμερα που αναδεικνύουν το μέγεθος της επιχειρηματικής καταστροφής η οποία έχει οδηγήσει βεβαίως στη μεγάλη αύξηση της ανεργίας. Και φανερώνουν την τεράστια ζημιά που έχει υποστεί ο ιδιωτικός τομέα στην Ελλάδα εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης.

Δεν είναι μόνον οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί, είναι και ο κορμός της ελληνικής οικονομίες, οι μικρομεσαίοι. Η βουτιά της κατανάλωσης, οι συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις, η αδυναμία πρόσβασης στην τραπεζική χρηματοδότηση ή τα «ακριβά» δάνεια ως αποτέλεσμα της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, διέλυσαν τις επιχειρήσεις.

Είναι πλέον κατανοητό δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια παρά μόνο η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση. Κίνητρα, φορολογικές ελαφρύνσεις αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων με διαφάνεια, μείωση της γραφειοκρατίας. Είναι οι λύσεις που εδώ και χρόνια πέφτουν στο τραπέζι αλλά ποτέ δεν υλοποιούνται.

Δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση επιλέγει την εύκολη λύση της πρόσκαιρης είσπραξης φόρων ή θέτει πολλές φορές εμπόδια στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Η αύξηση του φόρου από 26% σε 29% αλλά και σειρά άλλων παρεμβάσεων δείχνουν ότι συνεχίζεται η ιδεοληπτική αντιμετώπιση των επιχειρήσεων.

Οποιες προσπάθειες, όμως, κι αν γίνουν για τη μείωση του χρέους ή για την αύξηση των δαπανών, χωρίς την «ανάσταση» του επιχειρηματικού κόσμου, δεν θα είναι αρκετές για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Πρέπει να αντιληφθούν οι κυβερνώντες ότι ο «στραγγαλισμός» της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν είναι... νίκη στο κεφάλαιο αλλά μια βαριά ήττα της οικονομίας.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 19/05/2016)