Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως υπογραμμίζουν πηγές του ΥΠΕΝ, σχολιάζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ
Δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως υπογραμμίζουν πηγές του ΥΠΕΝ, σχολιάζοντας τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ.

Όπως επισημαίνεται, το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μία λίστα που εξετάζεται σε συνάρτηση με τον στόχο για τα έσοδα ύψους 6,2 δισ. ευρώ και υπόκειται σε τακτική επαναξιολόγηση, κάθε εξάμηνο περίπου.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο θέμα της ΔΕΗ, καθώς στη λίστα με τις 19 συνολικά αποκρατικοποιήσεις αναφέρεται πως εξετάζεται η πώληση του 17% των μετοχών της Επιχείρισης, ενδεχομένως εντός του 2016.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για το 17% της ΔΕΗ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Ούτως ή άλλως, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, η διάθεση μετοχών της Επιχείρισης όσο θα είναι σε εξέλιξη φέτος η διαδικασία του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη, ακόμα και αν υποτεθεί ότι υπήρχε αυτός ο σχεδιασμός.

Σε ό,τι αφορά την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ, σημειώνεται με νόημα από το ΥΠΕΝ πως και στο ΦΕΚ υπάρχει η αναφορά για πρόσληψη συμβούλων ως το τρίτο τρίμηνο για την αξιολόγηση εναλλακτικών στρατηγικών επιλογών.

Και αυτές οι περιπτώσεις άλλωστε, είναι περίπλοκες, καθώς για τα ΕΛΠΕ υπάρχει το ζήτημα της διάθεσης του ποσοστού που κατέχουν στον ΔΕΣΦΑ, ενώ για τη ΔΕΠΑ οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά και το πλήρες άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου στις αρχές του 2018. 

Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων στον ενεργειακό τομέα (εκτός από τον ΔΕΣΦΑ που έχει ήδη δρομολογηθεί) αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον υπουργό ΠΕΝ, Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έχει έρθει και σε ανοικτή σύγκρουση με τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα.

Όπως υπογραμμίζεται από την πλευρά του ΥΠΕΝ, οι θέσεις του κ. Σκουρλέτη για τις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα αντανακλούν τις θέσεις συνολικά της κυβέρνησης, καθώς από ορισμένες πλευρές εκφράζεται κατά καιρούς η εκτίμηση περί «διάστασης απόψεων» εντός της κυβέρνησης για το μέλλον των εταιρειών στις οποίες το Δημόσιο κατέχει πλειοψηφικό ή πολύ μεγάλο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου.

Νωρίτερα, σήμερα, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, τόνισε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει παραχώρηση ή ιδιωτικοποίηση (και) της ΔΕΗ, καθώς, όπως είπε, η ΔΕΗ καλύπτεται από πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα προαπαιτούμενα στον ενεργειακό τομέα σχετικά με την αποδέσμευσης της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας (για τα οποία υπάρχει αναφορά στην τελευταία ανακοίνωση του Eurogroup), επισημαίνεται ότι εκεί δεν υπάρχει ζήτημα αξιολόγησης και επανεξέτασης αλλαγών, καθώς αφορούν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και το νέο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ.

Οι ρυθμίσεις για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ συμπεριελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή την περασμένη Κυριακή, ενώ οι τελικές ρυθμίσεις για το νέο πλαίσιο στήριξης των ΑΠΕ (και κατά πάσα πιθανότητα για τον πρώτο διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά) θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο, που σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, θα δημοσιοποιηθεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.