To Παράλληλο Κράτος

Την περασμένη εβδομάδα όταν με ισχνή πλειοψηφία πέρασε από την Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το φορολογικό- ασφαλιστικό, ψηφίστηκαν και οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για την δημιουργία του λεγόμενου Υπερταμείου. Πρόκειται για τον φορέα που σχεδίασαν και επέβαλαν οι δανειστές μας προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Έτσι πολύ σύντομα δίπλα στο ελληνικό Δημόσιο θα λειτουργεί ένα ιδιότυπο παράλληλο κράτος. Ένας νεοεισαχθείς μηχανισμός που θα διαχειρίζεται το σύνολο της περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και το σύνολο των εσόδων του Δημοσίου, αλλά και το σύνολο των εσόδων του Δημοσίου. Έξι χρόνια μετά την ψήφιση και εφαρμογή της πρώτης συμφωνίας της χώρας μας με τους δανειστές, μια κομβική αλλαγή συντελείται: Ορισμένες από τις καίριες λειτουργίες και αποστολές του κράτους μεταφέρονται σε ανεξάρτητες δομές, που δημιουργούνται έξω από αυτό
energia.gr
Δευ, 30 Μαΐου 2016 - 13:12

Την περασμένη εβδομάδα όταν με ισχνή πλειοψηφία πέρασε από την Βουλή το πολυνομοσχέδιο για το φορολογικό- ασφαλιστικό, ψηφίστηκαν και οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για την δημιουργία του λεγόμενου Υπερταμείου. Πρόκειται για τον φορέα που σχεδίασαν και επέβαλαν οι δανειστές μας προκειμένου, όπως υποστηρίζουν, να πάρουν πίσω τα χρήματα τους. Έτσι πολύ σύντομα δίπλα στο ελληνικό Δημόσιο θα λειτουργεί ένα ιδιότυπο παράλληλο κράτος. Ένας νεοεισαχθείς μηχανισμός που θα διαχειρίζεται το σύνολο της περιουσίας του Δημοσίου, αλλά και το σύνολο των εσόδων του Δημοσίου, αλλά και το σύνολο των εσόδων του Δημοσίου.

Έξι χρόνια μετά την ψήφιση και εφαρμογή της πρώτης συμφωνίας της χώρας μας με τους δανειστές, μια κομβική αλλαγή συντελείται: Ορισμένες από τις καίριες λειτουργίες και αποστολές του κράτους μεταφέρονται σε ανεξάρτητες δομές, που δημιουργούνται έξω από αυτό.

Κατά πρώτον, το λεγόμενο υπερ-ταμείο, δηλαδή η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ, συγκεντρώνει όλη την περιουσία που ανήκε μέχρι σήμερα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ. Βάσει του νόμου, θα την διαχειρίζεται για τα επόμενα 99 χρόνια. «Η Εταιρεία δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα, όπως αυτός εκάστοτε ορίζεται», σημειώνεται ο νεοψηφισθείς νόμος και συνεχίζει: «Οι διατάξεις που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις …. δεν εφαρμόζονται ως προς την Εταιρεία». Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και δεν θα πωλεί ή θα ενοικιάζει μόνο τα ακίνητα του Δημοσίου, αλλά θα «προωθεί μεταρρυθμίσεις των δημόσιων επιχειρήσεων».

Με τον ίδιο νόμο καταργήθηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και δημιουργήθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με σκοπό «τον προσδιορισμό, την βεβαίωση και την είσπραξη των φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών δημόσιων εσόδων». Όπως αναγράφεται ρητώς η νέα αρχή «απολαύει λειτουργικής ανεξαρτησίας, διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές».

Στις συζητήσεις της εκάστοτε κυβερνήσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας των δανειστών, το αίτημα για μια δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική και πιο λειτουργική, με κανόνες διαφάνειας μακριά από κομματικές επιρροές ήταν επιτακτικό. Μικρά βήματα έγιναν την τελευταία εξαετία προς την κατεύθυνση αυτή. Επομένως, το σχέδιο των πιστωτών ετέθη σε εφαρμογή: Τα φορολογικά έσοδα μακριά από το κράτος σε μία ανεξάρτητη αρχή και η δημόσια περιουσία ομοίως σε μία εταιρεία όπου οι ίδιοι θα έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Η παράκαμψη του κράτους είναι πλέον η νέα πραγματικότητα.

Μία πραγματικότητα που όμως ήτο λίγο-πολύ αναμενόμενη και έρχεται ως επιστέγασμα της ανικανότητας και ανευθυνότητας όσων κυβέρνησαν την τελευταία 10ετία και βάλε. Γιατί ο υπέρογκος δανεισμός και η κρατική ασυλία και παρεκτροπή στην δημιουργία τερατωδών ελλειμμάτων δεν δημιουργήθηκε ούτε αποκαλύφθηκε έτσι ξαφνικά αλλά ήτο το προϊόν της συστηματικής καταλήστευσης του κράτους. Τώρα, επιτέλους, έφθασε η ώρα της πληρωμής με την αποπληρωμή να εξασφαλίζεται πάντοτε με την ενεχυρίαση περιουσιακών στοιχείων. Απλά μαθήματα management και διοίκησης επιχειρήσεων που όμως στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι πολιτικοί μας την αγνοούν γιατί οι περισσότεροι δεν έχουν διοικήσει όχι μία μικρή επιχείρηση, αλλά ούτε περίπτερο!