Κρίσιμο Καλοκαίρι για την Οικονομία

Η ώρα της πραγματικής μάχης για την ελληνική οικονομία και γενικότερα για τη διατήρηση, έστω και με πολλές υποχωρήσεις, του επιπέδου ζωής των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια, μόλις άρχισε. Αν θεωρήσουμε πως τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, και ελάχιστα θα μας απασχολήσει η τρόικα, όλο το βάρος των προσπαθειών επικεντρώνεται στην πραγματική οικονομία. «Αν η οικονομία δεν ‘’τσιμπήσει’’ τους επόμενους μήνες με τον αναπτυξιακό νόμο, τις αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα που κάνει η κυβέρνηση σε Ελληνες και ξένους επενδυτές, τότε... χαθήκαμε». Αυτό φέρεται να είπε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του εγχειρήματος για ανάταξη της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2017
energia.gr
Δευ, 6 Ιουνίου 2016 - 15:47

Η ώρα της πραγματικής μάχης για την ελληνική οικονομία και γενικότερα για τη διατήρηση, έστω και με πολλές υποχωρήσεις, του επιπέδου ζωής των Ελλήνων τα επόμενα χρόνια, μόλις άρχισε. Αν θεωρήσουμε πως τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης έχουν κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, και ελάχιστα θα μας απασχολήσει η τρόικα, όλο το βάρος των προσπαθειών επικεντρώνεται στην πραγματική οικονομία.

«Αν η οικονομία δεν ‘’τσιμπήσει’’ τους επόμενους μήνες με τον αναπτυξιακό νόμο, τις αποκρατικοποιήσεις και το άνοιγμα που κάνει η κυβέρνηση σε Ελληνες και ξένους επενδυτές, τότε... χαθήκαμε».

Αυτό φέρεται να είπε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες του εγχειρήματος για ανάταξη της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2017. Αλλο κορυφαίο οικονομικό στέλεχος εξέφραζε την αισιοδοξία του για την πορεία της χώρας, παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες, ωστόσο, ανησυχούσε για την κυβερνητική συνοχή. «Είναι αποφασισμένος ο πρωθυπουργός κι αυτό είναι καλό. Δεν ξέρω αν είναι το ίδιο αποφασισμένες και οι Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ», έλεγε χαρακτηριστικά.

Πράγματι, το φετινό καλοκαίρι θα απέχει παρασάγγας από το περσινό δραματικό δίμηνο του Ιουνίου - Ιουλίου. Σίγουρα δεν θα υπάρχει η δαμόκλειος σπάθη της χρεοκοπίας και ο φόβος ενός τραγικού για την Ελλάδα... Grexit. Δεν θα δούμε τις ατέρμονες συζητήσεις στις Βρυξέλλες και τα ατέλειωτα ξενύχτια, ούτε θα περιμένουμε τα αποτελέσματα των Συνόδων Κορυφής ή των Eurogroup για να δούμε ποιο θα είναι το μέλλον μας.

Ομως, δεν θα είναι ένα εύκολο καλοκαίρι. Ακόμη κι αν όλα πάνε καλά, επιστρέψει το waiver, ενταχθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, «πέσει» χρήμα στην αγορά, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι, αφού θα κριθεί η οικονομική και η πολιτική σταθερότητα. Ισως γι’ αυτό και ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να σηκώσουν τα μανίκια οι υπουργοί και να μείνει ανοικτή η Βουλή για τα σημαντικά νομοσχέδια που θα έρθουν.

Η κυβέρνηση κάνει την ύστατη προσπάθεια για να «τσιμπήσει» η οικονομία και να μην «καούμε». Και το στοίχημα θα κριθεί στην καθημερινότητα. Κυρίως στον χώρο των επιχειρήσεων που απειλούνται με χρεοκοπία, αλλά και στο μέτωπο των εσόδων του κράτους. Αν συνεχιστεί η σιωπηρή στάση πληρωμών, τότε πολύ δύσκολα θα ανακάμψει η οικονομία και δυστυχώς θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης». Το ενδεχόμενο αυτό δεν θα μπορέσει να το αντέξει το πολιτικό σύστημα, ειδικά ο κυβερνητικός συνασπισμός που καλείται να πάρει τις δύσκολες αποφάσεις.

Εχει δίκιο ο πρωθυπουργός να βάζει ως στόχους τη δίκαιη ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία, την ορθή ανακατανομή βαρών και ωφελημάτων. Ομως, θα έπρεπε να έχει βάλει κι έναν ακόμη στόχο: Την άμεση άρση των εμποδίων για να ενισχυθούν οι επενδύσεις, να ανακάμψει η επιχειρηματικότητα. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν βλέπουμε, ίσως επειδή και ο κρατικός μηχανισμός δεν έχει «μάθει» να ανοίγει δρόμους για νέες επενδύσεις.

Είναι απ’ όλους παραδεκτό ότι αν δεν «γεννηθεί» νέο χρήμα η οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει. Με δανεικά δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, παρά μόνο με επιχειρηματικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα γίνουν αφού πρώτα υπάρξουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κράτος. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να είναι διαφορετικό για την Ελλάδα και ίσως το τελευταίο εντός των μνημονίων.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 04-05/2016)