Σε Αναζήτηση Ρευστότητας 15 Δις Δολ. η Σαουδική Αραβία Μέσω Πώλησης Κρατικού Ομολόγου

Σε Αναζήτηση Ρευστότητας 15 Δις Δολ. η Σαουδική Αραβία Μέσω Πώλησης Κρατικού Ομολόγου
του Δημήτρη Μεζαρτάσογλου, επιστημονικού συνεργάτη ΙΕΝΕ
Τρι, 7 Ιουνίου 2016 - 13:31
Η Σαουδική Αραβία έχει καλέσει τραπεζίτες για συναντήσεις στο Ριάντ αυτήν την εβδομάδα, με σκοπό την έκδοση του πρώτου διεθνούς ομολόγου της συνολικής αξίας περίπου $15 δις, σύμφωνα με τους Financial Times

Η Σαουδική Αραβία έχει καλέσει τραπεζίτες για συναντήσεις στο Ριάντ αυτήν την εβδομάδα, με σκοπό την έκδοση του πρώτου διεθνούς ομολόγου της συνολικής αξίας περίπου $15 δις, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι τραπεζίτες, που ενημερώθηκαν για τα σχέδια της κυβέρνησης, δήλωσαν ότι το Υπουργείο Οικονομικών και ένα νεοσύστατο γραφείο διαχείρισης χρέους φιλοξενούν μια σειρά από εκδηλώσεις στις 6 - 7 Ιουνίου, στις οποίες οι πιθανοί δανειστές θα ενημερωθούν σχετικά με την έκδοση του κρατικού ομολόγου της χώρας.

Οι τράπεζες, οι οποίες αναμένεται να λάβουν μέρος στην έκδοση αυτή, είναι η Bank of Tokyo-Mitsubishi, η HSBC και η JP Morgan Chase, η οποία ήταν επικεφαλής των δανειστών στο δάνειο των $10 δις, που χορηγήθηκε στην Σαουδική Αραβία τον περασμένο Απρίλιο. Άλλοι θεωρούν πιθανό να λάβουν μέρος στις συνομιλίες και οι τράπεζες: BNP Paribas, Citigroup, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Morgan Stanley.

Η προγραμματισμένη έκδοση του ομολόγου, η οποία τοποθετείται εντός Ιουλίου, αναμένεται να έχει διαφορετικές ωριμάνσεις έως και 30 χρόνια και είναι πιθανό να ακολουθηθεί από ένα άλλο ομόλογο εντός του τρέχοντος έτους και, ενδεχομένως, ακόμα ένα το 2017.

Η ανάπτυξη στην Σαουδική Αραβία έχει επιβραδυνθεί περίπου 1% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους FT, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει. Η κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού.

Η άνευ προηγουμένου προσπάθεια δανεισμού του βασιλείου από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, η οποία αντανακλά μια έντονη δημοσιονομική κρίση, είναι επίσης μέρος ενός ευρύτερου οικονομικού σχεδίου για τη διαφοροποίηση της οικονομίας του μέσω της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα και της αύξησης των εσόδων από πηγές πέραν του πετρελαίου. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές του αργού έχουν αυξηθεί πρόσφατα σε $50 ανά βαρέλι (βλέπε ακόλουθο διάγραμμα) από το χαμηλό των περίπου $27 τον Ιανουάριο, οι τιμές αυτές είναι στο ήμισυ των του Σεπτεμβρίου του 2014.


Η κυβέρνηση έχει ήδη διεξαγάγει την δέουσα επιμέλεια ( due diligence), ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με την συγκεκριμένη έκδοση του ομολόγου μετά το πέρας του ιερού μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού. O όρος due diligence περιλαμβάνει τη λεπτομερή διάγνωση, εξέταση, έρευνα, ανάλυση και αναθεώρηση όλων των χρηματοοικονομικών στοιχείων του φορέα που θα εκδόσει το εν λόγω ομόλογο. «Τώρα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για τις διεθνείς τράπεζες, ώστε να επιστρέψουν και να πάρουν πίσω τις δραστηριότητες από τις τοπικές τράπεζες», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες, αναφερόμενος στην έλλειψη ρευστότητας που επηρέασε αρνητικά τις περιφερειακές τράπεζες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου.

Οι κυβερνήσεις του Κόλπου σπεύδουν με την σειρά τους να εκδώσουν ομόλογα ενόψει της μεγάλης έκδοσης της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, όπως επισημαίνουν οι FT, θα μπορούσε να κυριαρχήσει στην αγορά.

Δύο εβδομάδες νωρίτερα, το πλούσιο σε φυσικό αέριο Κατάρ εξέπληξε τις αγορές με την έκδοση $9 δις σε διεθνή ομόλογα με ωριμάνσεις των 5, 10, και 30 χρόνων, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση που έγινε ποτέ από τη Μέση Ανατολή. Το Ομάν, το οποίο μαζί με το Μπαχρέιν έχουν πληγεί περισσότερο από τις χώρες του Κόλπου λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, είναι επίσης κοντά σε μια έκδοση ενός διεθνούς ομολόγου των $1-2 δις.