Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μάθαμε πως η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι παρά φύσιν, ενώ ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αφού κατ’αρχάς θα επιθυμούσε την πλήρη κατάργησή τους, προτείνει την δραστική μείωση των ωρών διδασκαλίας τους. Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι

Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μάθαμε πως η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι παρά φύσιν, ενώ ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αφού κατ’αρχάς θα επιθυμούσε την πλήρη κατάργησή τους, προτείνει την δραστική μείωση των ωρών διδασκαλίας τους.

Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

Δυστυχώς η Ελλάδα έχει διαβεί μία μακρά περίοδο διαλύσεως της γλώσσης της με πρώτη αρχή το κύμα του ορμητικού Δημοτικισμού του Γ.Ψυχάρη τη δεκαετία του 1880. Εκ τότε και μέχρι σήμερα συνεχίζει η δήθεν « απλούστευση» των Ελληνικών με την κατάργηση της Καθαρευούσης, της γλωσσικης εκείνης μορφής που φέρνει την γλώσσα κοντά στα πρότυπα της Ελληνιστικής Κοινής μακρυά από τον άκρατο αρχαϊσμό των αττικών επιλογών και τον δημοτικισμό που φτάνει μέχρι την φωνητική ορθογραφία.

Ακολούθησε η κατάργηση του πολυτονικού συστήματος με τον αφορισμό «πως τα πνεύματα ανήκαν στους Αλεξανδρινούς γραμματικούς και δεν τα χρησιμοποιούσαν καν οι Αρχαίοι Έλληνες». Κάτω απ΄ όλες τις προσπάθειες υποκρύπτεται η αρχή της ήσσονος προσπάθειας, που τόσο έχει ισοπεδώσει προς τα κάτω τους Έλληνες και πηγάζει από την ακραία σκέψη της Αριστεράς και τα ενοχικά σύνδρομα των κεντροδεξιών παρατάξεων διαχρονικά.

Επόμενο βήμα είναι η κατάργηση της εκμαθήσεως των Αρχαίων Ελληνικών. Η δομή και η αρχιτεκτονική της παρελθοντικής αυτής μορφής της γλώσσας μας, όπως δηλώνει ο επιθετικός προσδιορισμός είναι μαθηματική, θετική και άκρως ευεργετική για μία σύνθετη και κριτική σκέψη, καθώς, σύμφωνα και με τις αρχές της Γλωσσολογίας, η γλώσσα μας δείχνει τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει πολίτες με σύνθετη σκέψη αλλά λούμπεν προλεταρίους, χωρίς ανθρωπιστική παιδεία σε έναν κόσμο τεχνικό που την απορρίπτει όλο και περισσότερο.

Τα Αρχαία Ελληνικά, η γλώσσα των Αρίστων μας φέρνει σε επαφή με το απώτατο παρελθόν μας και μας κάνει να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Στην Ευρώπη και γενικότερα το Εξωτερικό αποτελούν προϋπόθεση για τον πεπαιδευμένο άνθρωπο αλλά εν Ελλάδι έχει αποφασιστεί η ολική τους κατάργηση.

Αποτελεί έναν δήθεν προοδευτισμό η απαξίωση κάθε κλασικού στοιχείου της παραδόσεως και του πολιτισμού μας, την στιγμή που τα Αρχαία Ελληνικά της Φιλοσοφίας, της Λογοτεχνίας ακόμη και των πολιτικών κειμένων παράγουν σκεπτόμενους πολίτες, που αποκτούν πολύτιμες γνώσεις για το συλλογικό μας παρελθόν και τον εαυτό τους.

Δεν ζούμε σε καμία Σοβιετία. Ζούμε στην Ελλάδα, χώρα με αγάπη στο παρελθόν της, τους θεσμούς της και την πολιτιστική της κληρονομιά. Οι προσπάθειές τους να υποβαθμίσουν κάθε τι το ελληνικό, κάθε τι που προάγει την κριτική σκέψη του ανθρώπου θα βρει αντίθετο το σύνολο του σκεπτόμενου κόσμου. Να το θυμούνται αυτό όλοι οι επίδοξοι ινστρούκτορες και Φίληδες.

*Ο Ιωάννης Π. Χουντής είναι Φοιτητής Κλασικής Φιλολογίας Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών «Κέντρο Αστικής Μεταρρύθμισης»

(από rizopoulos.com, 13/06/2016)