Το Ιράν υπερέβη τις προσδοκίες της αγοράς με την ταχύτητα με την οποία κατάφερε να αυξήσει τις εξαγωγές αργού μετά την άρση των κυρώσεων νωρίτερα φέτος. Ωστόσο, φαίνεται ότι τώρα έχει πλέον εξαντλήσει τα όρια του, ενώ η επιπλέον αύξηση της παραγωγής απαιτεί επενδύσεις δεκάδων δισ. δολαρίων, κάτι που προς το παρόν τουλάχιστον εκτιμάται ότι δεν είναι εφικτό.
Όταν υπεγράφη τον περασμένο Ιανουάριο η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οι περισσότεροι αναλυτές αμφέβαλαν για το κατά πόσον το Ιράν θα μπορούσε να επιτύχει μία μεγάλη αύξηση της παραγωγής αυτή τη χρονιά.
Ωστόσο, το Ιράν διέψευσε όλες τις προβλέψεις, αυξάνοντας την παραγωγή κατά 25% με στόχο να φθάσει στο υψηλό οκταετίας των 4 εκατ. βαρελιών/ημέρα ως το τέλος του έτους.
Επιστρέφοντας στις διεθνείς αγορές μετά από περισσότερα από τρία χρόνια απομόνωσης, η Τεχεράνη αναζητά επενδύσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων από τους ξένους επενδυτές προκειμένου να ενισχυθεί η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας και να επαναδιεκδικήσει τη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού στον ΟΠΕΚ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι ξένες εταιρείες ακόμα περιμένουν από την κυβέρνηση της χώρας να εγκρίνει τους νέους όρους για τα συμβόλαια που θα υπογράφονται στις συμφωνίες, καθώς και να ξεκαθαρίσει η εικόνα σχετικά με τις εναπομείνουσες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν πριν αποφασίσουν να επενδύσουν μαζικά στη χώρα.
Από τότε που καταργήθηκαν οι περιορισμοί στις πωλήσεις αργού, οι ιρανικές εξαγωγές διπλασιάσθηκαν στα 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα περίπου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ, η παραγωγή ανήλθε τον Απρίλιο στα επίπεδα προ των κυρώσεων, τα 3,6 εκατ. βαρέλια/ημέρα και διατηρήθηκε σταθερή τον Μάιο, ενώ τα στοιχεία που δηλώνει το Ιράν δείχνουν ότι τον Μάιο ανήλθε στα 3,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Στόχος της Τεχεράνης είναι τα 4,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα μέσα στην επόμενη πενταετία.
Οι αναλυτές δεν συμμερίζονται, πάντως, αυτή την αισιοδοξία. Στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας που είχαν δουλέψει παλαιότερα στη χώρα, εκτιμούν ότι πιο ρεαλιστικός στόχος είναι η διατήρηση της παραγωγής στα επίπεδα των 3,6 - 3,8 εκατ. βαρελιών/ημέρα.