Τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για την συνταγματική αναθεώρηση και τη ριζική αλλαγή των δομών της τουρκικής δημοσίας διοικήσεως ανέλυσε, σε συνέντευξη που έδωσε προς το Bloomberg, ο επί κεφαλής των συμβούλων του Τούρκου Προέδρου, Μεχμέτ Ουτσούμ. Η αποδόμησις του ιδρυτού του σύγχρονου τουρκικού Κράτους, Μουσταφά Κεμάλ, φαίνεται ότι είναι μια από τις προτεραιότητες της αναθεωρήσεως

Τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν για την συνταγματική αναθεώρηση και τη ριζική αλλαγή των δομών της τουρκικής δημοσίας διοικήσεως ανέλυσε, σε συνέντευξη που έδωσε προς το Bloomberg, ο επί κεφαλής των συμβούλων του Τούρκου Προέδρου, Μεχμέτ Ουτσούμ. Η αποδόμησις του ιδρυτού του σύγχρονου τουρκικού Κράτους, Μουσταφά Κεμάλ, φαίνεται ότι είναι μια από τις προτεραιότητες της αναθεωρήσεως. Ο Ουτσούμ δηλώνει ότι θα αφαιρεθούν τα άρθρα του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι δημόσιοι λειτουργοί πρέπει να υπηρετούν το κοσμικό κράτος που ίδρυσε ο Κεμάλ. Οι διατάξεις αυτές, κατά τον σύμβουλο το Ερντογάν, συνιστούν τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένης «ιδεολογίας», κάτι που δεν θεωρείται σωστό να περιλαμβάνεται στον καταστατικό χάρτη της χώρας. Πάντως, το όνομα του Κεμάλ δεν θα εξαλειφθεί, καθώς θα συνεχίσει και στο προοίμιο του νέου Συντάγματος να αναφέρεται ως ο ιδρυτής της τουρκικής Δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά που αμφισβητούνται δημοσίως οι παρακαταθήκες του Κεμάλ, οι οποίες θεωρούνται θεμελιώδεις για τους δεσμούς που ανέπτυξε η Άγκυρα με τον Δυτικό πολιτισμό. Πλέον όμως, το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία τα τελευταία 14 χρόνια, τις θεωρεί «καταπιεστικές και αντιδημοκρατικές». Συγκεκριμένως, ο Ουτσούμ αναφέρει: « Η ίδρυσις της δημοκρατίας εξελίχθηκε στην δημιουργία ενός νεωτεριστικού έθνους με δυτικό προσανατολισμό», παραγνωρίζοντας το θρησκευτικό αίσθημα του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι πιστοί της θρησκείας να χαρακτηριστούν «φονταμενταλιστές» και να εξοβελιστούν από την πολιτική και τα δημόσια πράγματα.

Θέλοντας δε να προβάλει τον Ερντογάν ως πραγματικό εκσυγχρονιστή, υποστηρίζει ότι η προσήλωσις στις παρακαταθήκες του Κεμάλ θα ήταν σαν να προσπαθούσε κανείς «να στείλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μια γραφομηχανή».

Το ότι προετοιμάζεται πλήρης αναμόρφωσις του Κράτους ο Ουτσούμ το δηλώνει απεριφράστως , λέγοντας ότι η συνταγματική αναθεώρησις είναι μόνο η αρχή των μεταρρυθμίσεων που ετοιμάζονται. Για τον λόγο αυτό άλλωστε αναφέρει ότι ακόμα και αν το νέο Σύνταγμα εγκριθεί με τις απαραίτητες 367 ψήφους στην εθνοσυνέλευση, είναι πιθανόν ο Ερντογάν να θελήσει να το θέσει και σε δημοψήφισμα.

Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης συνιστά, κατά τον σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου, «αντιδημοκρατικό θεσμό», και , όπως προαναγγέλλει , σε βάθος πενταετίας όλα θα έχουν αλλάξει, δηλαδή θα έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο του πανίσχυρου Ερντογάν. «Πρέπει να περιφρουρήσουμε το νέο σύστημα με συνταγματικές διατάξεις, αλλά και με την ισχύ του Προέδρου σε ένα προεδρικό μοντέλο οργανώσεως», τονίζει.

Φυσικά απορρίπτει ασυζητητί κάθε σκέψη ενισχύσεως των περιφερειακών διοικήσεων, έχοντας κατά νού τους Κούρδους που διεκδικούν αυτονομία. Τέλος, προαναγγέλλει νέο εκλογικό σύστημα που θα βασίζεται στο απόλυτο πλειοψηφικό με μονοεδρικές περιφέρειες.

 

Διαβάστε ακόμα