Καραγιαννάκος: Επιπλέον 1.300 Χλμ. στο Δίκτυο Αερίου της Χώρας ως το 2021 Προσθέτουν οι Επενδύσεις της ΔΕΠΑ

Καραγιαννάκος: Επιπλέον 1.300 Χλμ. στο Δίκτυο Αερίου της Χώρας ως το 2021 Προσθέτουν οι Επενδύσεις της ΔΕΠΑ
energia.gr
Παρ, 1 Ιουλίου 2016 - 07:20
Ορόσημο για τη ΝΑ Ευρώπη θεωρεί η ΔΕΠΑ την πρόσφατη συμφωνία ΔΕΣΦΑ- Bulgartransgas, καθώς στην περιοχή, παρά την πρόοδο, λείπουν οι κανόνες και οι υποδομές για ασφαλείς και ανταγωνιστικές ποσότητες ενέργειας. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ με επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ θα προσθέσει εντός Ελλάδος επιπλέον 1.300 χλμ. δικτύο στα υφιστάμενα 5.000 χλμ. ως το 2021

Ορόσημο για τη ΝΑ Ευρώπη θεωρεί η ΔΕΠΑ την πρόσφατη συμφωνία ΔΕΣΦΑ- Bulgartransgas, καθώς στην περιοχή, παρά την πρόοδο, λείπουν οι κανόνες και οι υποδομές για ασφαλείς και ανταγωνιστικές ποσότητες ενέργειας. Παράλληλα, η ΔΕΠΑ με επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ θα προσθέσει εντός Ελλάδος επιπλέον 1.300 χλμ. δικτύο στα υφιστάμενα 5.000 χλμ. ως το 2021.

Αυτά τόνισε χθες, από το βήμα του 9th SEEED του ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, ο Δρ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκος, Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διεθνών, Εμπορίας, Χαρτοφυλακίου & Προμήθειας Αερίου της ΔΕΠ.

Όπως τόνισε το ανώτατο στέλεχος της Επιχείρησης, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα, με σημαντική συνεισφορά της ΔΕΠΑ, την πρόσβαση τρίτων (third party access) και την αντίστροφη ροή αερίου προς τη Βουλγαρία μέσω του Σημείου Διασύνδεσης Kulata-Σιδηρόκαστρο. Κι αυτό

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Δρ. Καραγιαννάκος, το 2016 αποτελεί ορόσημο για την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα καθώς εφέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από τότε που το δίκτυο προμήθευσε τον πρώτο πελάτη.

Ωστόσο, η ελληνική αγορά έχει έκτοτε αναπτυχθεί σημαντικά μέσα από ένα όλο και πιο ανταγωνιστικό πλαίσιο και την όλο και μεγαλύτερη διαφάνεια στη λιανική, διοασφαλίζοντας σήμερα τη μετάβασή της σε ένα καθεστώς ώριμης ευρωπαϊκής αγοράς.

Το ανώτατο στέλεχος της ΔΕΠΑ επισήμανε ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα ολοκληρωθεί το 2018, μέσα από την αναδιαμόρφωση τον εταιρειών διανομής, την άρση των εμποδίων πρόσβασης στην αγορά για εναλλακτικούς προμηθευτές και με την δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέγουν ελεύθερα προμηθευτή.

Ωστόσο, η ΔΕΠΑ παραμένει επιφορτισμένη με το καθήκον της εγγύσης της ασφάλειας της αγοράς και της διασφάλισης αδιάλειπτης ροής προμηθειών για τη χώρα μας.

Όμως, η δραστηριοποίηση σε αυτό το νέο, ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενέχει πληθώρα νέων ρίσκων, ειδικά όσον αφορά τους προμηθευτές, τους διαχειριστές των συστημάτων μεταφοράς (TSOs) και τους διαχειριστές στη διανομή.

Η ΔΕΠΑ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αποτελσματικά και θα επιτύχει προς την κατεύθυνση αυτή χάρη σε μία δυναμική εμπορική στρατηγική προσανατολισμένη προς τον πελάτη, προσφέροντας, πέρα από τη χονδρική, ολοκληρωμένες υπηρεσίες και προϊόντα.

Όπως τόνισε ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διεθνών, Εμπορίας, Χαρτοφυλακίου και Προμήθειας Αερίου της Επιχείρησης, η ΔΕΠΑ θα προχωρήσει σε επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα αυξήσουν τη διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα και θα προσθέσουν νέους πελάτες. Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθούν , περισσότερα νοικοκυριά και εμπορικοί και βιομηχανικοί πελάτες, για τους οποίους η ΔΕΠΑ θα προσθέσει επιπλέον 1.300 χλμ. δικτύο στα υφιστάμενα 5.000 χλμ. ως το 2021. Με την επέκταση αυτή, νέες πόλεις και βιομηχανικές ζώνες στην Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Στερεά και τη Δυτική Ελλάδα θα προστεθούν στο δίκτυο.

Η ΔΕΠΑ, επίσης, όπως επισήμανε ο Δρ. Καραγιαννάκος, θα παράσχει πρόσβαση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απομακρυσμένες περιοχές μέσω μικρής κλίμακας LNG και CNG. Συνολικά τα νέα πρότζεκτ αναμένεται να εξυπηρετήσουν περί τους 160.000 νέους πελάτες και να δημιουργήσουν 1.300 προσωρινές και 700 μόνιμες νέες θέσεςι εργασίας.

Ο κ. Καραγιαννάκος υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η ΔΕΠΑ έχει, ταυτόχρονα, στραμμένο το βλέμμα της εκτός Ελλάδος, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της στη ΝΑ Ευρώπη, όπου νέες διασυνδέσεις, νέες πηγές αερίου, νέες οδοί και νέες ανακαλύψεις ποσοτήτων καθιστούν την αγορά πιο ολοκληρωμένη, διαφοροποιημένη και ανταγωνιστική.

Ιδιίτερη αναφορά έκανε στο συμβόλαιο της ΔΕΠΑ με την Κοινοπραξία του Shah Deniz 2 ωγια την προμήθεια φυσικού αερίου από τον TAP, καθιστά την Επιχείρηση εταίρο – κλειδί στο «Νότιο Διάδρομο». Με στόχο, εξάλλου, την περαιτέρω αξιοποίηση αναπτυξιακών ευκαιριών η ΔΕΠΑ προωθεί διασυνοριακά πρότζεκτ που έχουν ήδη αναγνωριστεί από την ΕΕ ως πρότζεκτ κοινού ενδιαφέροντος, καθώς ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση στην ΝΑ Ευρώπη.

Την κρίσιμη σημασία του IGB υπογράμμισε στην συνέχεια της ομιλίας του ο Δρ. Καραγιαννάκος, καθώς, όπως τόνισε, δίνει τη δυνατότητα να προμηθεύσει 3 ως 5 bcm αερίου μέχρι την Ουγγαρία – ακόμη και ως την Ουκρανία. Επιπλέον, η συνέργια με τη Ρεβυθούσα και το σχεδιαζόμενο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, δίνει πρόσβαση σε ανταφωνιστικές ποσότητες LNG, οι οποίες καθίστανται όλο και πιο διαθέσιμες στην Ευρώπη.

Μετά από την τελική επενδυτική απόφαση, τον περασμένο Δεκέμβριο, η ICGB, η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την μελέτη και κατασκευή του νέου αγωγού διασύνδεσης μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας (IGB), πραγματοποίησε market test που ως τώρα έχει οδηγήσει σε συνολικές παραγγελίες 4,3 bcm ροής και 1 bcm αντίστροφης ροής. Όπως πρόσθεσε ο Δρ. Καραγιαννάκος, όταν η δεσμευτική φάση, τον προσεχή Οκτώβριο, επιβεβαιώσει τη δεσμευθείσα δυναμικότητα, θα μπορέσει ναξεκινήσει και η κατασκευή του αγωγού, που αναμένεται να οολοκληρωθεί το 2019.

Η ΔΕΠΑ, όπως υπενθύμισε, προωθεί, επίσης, τον ελληνοϊταλικό αγωγό Poseidon, ενώ το έργο θα είναι ώριμο όταν θα έχουν διασφαλιστεί ποσότητες αερίου. Πιθανές πηγές, σύμφωνα με τον Δρ. Καραγιαννάκο, είναι η Κασπία, η Μεσόγειος, το Ιράν και το Κουρδιστάν.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο Poseidon θα μπορούσε να αποτελέσει μία νότια οδό για το ρωσικό αέριο, σε συνέχεια του πρόσφατου μνημονίου κατανόησης της ΔΕΠΑ, της Edison και της Gazprom. Οι ομάδες εργασίας των τριών εταιρειών αξιολογούν, σε αυτή τη φάση, τις προοπτικές αυτές, σε συμμόρφωση προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Η ΔΕΠΑ αναπτύσσει επίσης το πρότζεκτ του East Med, που στόχο έχει τη μεταφορά αέριου από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν στην Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας, ενισχύοντας έτσι την ενεργειακή ασφάλεια μέσω μίας νέας διαφοροποιημένης όδευσης.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Δρ. Καραγιαννάκος, το ενδιαφέρον αυξάνεται όλο και περισσότερο: με τις νέες ανακαλύψεις αερίου στην Αίγυπτο, επαναξιολογείται η χρηματική αποτίμηση του δυναμκού της περιοχής, με την Ευρώπη να αναδεικνύεταο σε αγορά προορισμού.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά από διεργασίες, όπως τόνισε ο Δρ. Καραγιαννάκος, καθώς η IGI-Poseidon και η Noble έχουν υπογράψει συμφωνία για την οριστικοποίηση των τεχνικών προµελετών εφαρµογής (pre –FEED) για τον East Med. Ήδη βασικές μελέτες, όπως η αναφορά για τις  pre –FEED και η IHS – CERA που θα αξιολογήσουν τη σχετική ανταγωνιστικότητα του πρότζεκτ βαίνουν προς ολοκλήρωση.