Στη Σκιά του Δημοψηφίσματος

Μετά το Brexit η Γαλλία ζει στην κυριολεξία στη σκιά του δημοψηφίσματος. Τόσο ο υπουργός Οικονομίας Μακρόν, που φιλοδοξεί να είναι «κεντρώος» υποψήφιος, όσο και ο διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων (της Δεξιάς δηλαδή με αντίπαλο τον Σαρκοζί) ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χθες ο πρόεδρος Ολάντ τερμάτισε τη συζήτηση με το επιχείρημα ότι μόνον το ερώτημα παραμονή ή έξοδος από την ΕΕ θα είχε νόημα, μια πρόταση που την προωθεί μόνον το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν. Η προεδρική εκλογή της άνοιξης του 2015, τόνισε ο Ολάντ, θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να αποφασίσουν ποια ευρωπαϊκή πολιτική επιθυμούν. Το τι συμβαίνει είναι ηλίου φαεινότερον. Τόσο ο Ζιπέ όσο και ο Μακρόν ξέρουν ότι το πλεονέκτημα της Λεπέν στην προεκλογική εκστρατεία θα είναι η δέσμευσή της για δημοψήφισμα σε περίπτωση εκλογής της στην Προεδρία της Δημοκρατίας με το ερώτημα της παραμονής ή όχι της Γαλλίας στην ΕΕ
energia.gr
Παρ, 1 Ιουλίου 2016 - 10:03

Μετά το Brexit η Γαλλία ζει στην κυριολεξία στη σκιά του δημοψηφίσματος. Τόσο ο υπουργός Οικονομίας Μακρόν, που φιλοδοξεί να είναι «κεντρώος» υποψήφιος, όσο και ο διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων (της Δεξιάς δηλαδή με αντίπαλο τον Σαρκοζί) ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Χθες ο πρόεδρος Ολάντ τερμάτισε τη συζήτηση με το επιχείρημα ότι μόνον το ερώτημα παραμονή ή έξοδος από την ΕΕ θα είχε νόημα, μια πρόταση που την προωθεί μόνον το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν.

Η προεδρική εκλογή της άνοιξης του 2015, τόνισε ο Ολάντ, θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να αποφασίσουν ποια ευρωπαϊκή πολιτική επιθυμούν. Το τι συμβαίνει είναι ηλίου φαεινότερον. Τόσο ο Ζιπέ όσο και ο Μακρόν ξέρουν ότι το πλεονέκτημα της Λεπέν στην προεκλογική εκστρατεία θα είναι η δέσμευσή της για δημοψήφισμα σε περίπτωση εκλογής της στην Προεδρία της Δημοκρατίας με το ερώτημα της παραμονής ή όχι της Γαλλίας στην ΕΕ.

Ετσι προβάλλει η ιδέα της έγκρισης σε δημοψήφισμα μιας γαλλικής πρότασης για το μέλλον της Ευρώπης, με την προσδοκία πρώτον ότι θα αποσυνδεθεί η προεδρική εκλογή από την κρίση της ΕΕ - Ευρωζώνης και δεύτερον ότι με την παραπάνω μεθόδευση το Παρίσι θα έχει τραβήξει μια κόκκινη γραμμή απέναντι στο σχέδιο Σόιμπλε για αυστηροποίηση της λιτότητας, μια πρόταση που έχει διαμορφωθεί εδώ και έναν χρόνο και δημοσιεύθηκε προχθές Τετάρτη επικαιροποιημένη στην εφημερίδα Handelsblatt.

Ο Ολάντ, που χθες εισέπραξε για πολλοστή φορά την άρνηση των συνδικάτων για συμβιβαστική λύση εκτόνωσης στην αντιπαράθεση για τον νόμο ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, έχει δίκιο: Κανένα γαλλικό όραμα ή πρόταση για νέα ΕΕ δεν θα μπορέσει να συγκινήσει τους Γάλλους ψηφοφόρους, που απορρίπτουν ολοένα και πιο πλειοψηφικά τη γερμανική Ευρώπη της μόνιμης λιτότητας.

Το σκηνικό στη Γαλλία δείχνει κόκκινο χαλί στρωμένο για την ακροδεξιά της Λεπέν: Ο Ολάντ, πολιτικά νεκρός, με ποσοστά κοντά στο 10% είναι ζήτημα αν τολμήσει να θέσει υποψηφιότητα, για να μην εισπράξει μια μεγάλη ταπείνωση με τον αποκλεισμό του από τον δεύτερο γύρο της προεδρικής εκλογής, ο Σαρκοζί, αναξιόπιστος, λόγω της ταύτισής του στο παρελθόν με τη Μέρκελ και οι Ζιπέ - Μακρόν ομολογούν εμμέσως ότι το πρόβλημα στην ΕΕ - Ευρωζώνη είναι η Γερμανία: Σε αντίθεση με την ηγέτη της ακροδεξιάς, δεν το λένε ευθέως, αλλά περιφραστικά, δεν καλούν σε ένα όχι στη γερμανική Ευρώπη, αλλά στην υιοθέτηση ενός αόριστου και νεφελώδους νέου ευρωπαϊκού οράματος.

(του Γιώργου Καπόπουλου, από την εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ", 01/07/2016)