English | Ελληνικά
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018
Άρθρο
Συνεντεύξεις

Γιατί το Βασικό Πρόβλημα της Ελλάδας Δεν Είναι το Χρέος

Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και όχι ένα νέο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους είναι εκείνο που λείπει από την ελληνική οικονομία, τονίζει ο νέος πρόεδρος του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ιfo και σύμβουλος του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε , κ. Κλέμενς Φουστ , μιλώντας στο "Κ". Ο ίδιος αναφέρει πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θεωρούνται πως επιβάλλονται απ' έξω και γι' αυτό συχνά δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται απρόθυμα" και είναι γι' αυτόν τον λόγο που "λείπει η εμπιστοσύνη από τους επενδυτές και τους καταναλωτές". Παράλληλα, ο κ. Φουστ επισημαίνει ότι με το Brexit η Γερμανία χάνει έναν σημαντικό σύμμαχο στον αγώνα της εντός Ε.Ε. για τον περιορισμό των δαπανών του κοινοτικού Προϋπολογισμού. Εξάλλου, ο Γερμανός οικονομολόγος επισημαίνει πως χρειάζεται η συνεργασία όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης και των πολιτικών εξελίξεων σε Τουρκία και Ουκρανία. 
 

- Ποιες είναι οι συνέπειες του βρετανικού δημοψηφίσματος στην Ε.Ε. και τη Γερμανία; 

Η απόφαση για το Brexit αποτελεί ένα άσχημο χτύπημα στην πολιτική ενσωμάτωση της Ευρώπης. Οι οικονομικές συνέπειες αυτού του χτυπήματος θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο η Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει ενσωματωμένη στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Γερμανία χάνει στην Ε.Ε. έναν σημαντικό σύμμαχο στο μέτωπο του περιορισμού των δαπανών του κοινοτικού Προϋπολογισμού, αλλά και στο ελεύθερο εμπόριο. Για τη Γερμανία, θα είναι μελλοντικά πιο δύσκολο να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στο εσωτερικό της Ε.Ε.

- Όχι μόνο από τα δυτικά, αλλά και από τα ανατολικά (προσφυγική κρίση, εξελίξεις στην Τουρκία και την Ουκρανία) η Ευρωπαϊκή Ένωση, και προπαντός η Γερμανία, αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις μετά το 1989-1991. Είναι η Ε.Ε. και η Γερμανία αρκετά ισχυρή για να αναλάβει αυτές τις "ευθύνες";   

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση επικεντρωθεί σε τομείς πολιτικής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε θα ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις. Αυτό απαιτεί συνεργασία όσο το δυνατόν  περισσοτέρων κρατών-μελών στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική στον τομέα της ασφάλειας.  

- Ποια είναι η σημασία των τελευταίων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γερμανία για την οικονομία της χώρας;

Οι επιθέσεις έφεραν πολλά δεινά για όσους επλήγησαν. Δεν βλέπω άμεσες οικονομικές συνέπειες για τη γερμανική οικονομία. 

- Πώς κρίνετε την πολιτική πορεία της ελληνικής κυβέρνησης από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι και σήμερα; 

Η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε την ανοιχτή αντιπαράθεση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Της λείπει, όμως, ακόμα μία πειστική αντίληψη για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. 

- Ποια είναι τα σημαντικότερα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβει μέχρι τέλος του 2016;

Δεν θα μπορούσα να συστήσω μεμονωμένα μέτρα. Το σημαντικότερο βήμα θα ήταν να αναπτύξει η Ελλάδα μια αντίληψη οικονομικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία να υποστηριχθεί αποφασιστικά από την ελληνική κυβέρνηση και να μη δημιουργήσει νέα χρέη. Προς το παρόν, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θεωρούνται πως επιβάλλονται απ' έξω και γι' αυτό συχνά δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται απρόθυμα. Γι' αυτό λείπει η εμπιστοσύνη από τους επενδυτές και τους καταναλωτές.      

Το ελληνικό χρέος έχει ήδη μειωθεί πολύ 

- Είστε υπέρ ενός "κουρέματος" του ελληνικού δημόσιου χρέους;

Όχι. Τα ελληνικά χρέη έχουν ήδη πολύ μειωθεί μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και των χαμηλών επιτοκίων. Τα χρέη δεν είναι το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας. Το πρωτεύον πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι η ελληνική οικονομική πολιτική δεν καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ελληνικών, πόσω μάλλον των διεθνών επιχειρήσεων. 

πιν

(* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" - www.capital.gr, 02/08/2016)

Υποστηρικτές
Ενεργειακές και Γεωπολιτικές Προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή και η Θέση της Ελλάδoς
Σχετικά
2nd Energy Tech Forum 2017

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 23/01 $69,30/βαρέλι
  WTI 23/01 $63,81/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,12/01 $97,15/tn
 • Φυσικό Αέριο
  31/12 $6,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  15/12 €7,07

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,22/01  €1,549/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,23/01 €446,45/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/01 €534,94/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,23/01 €51,547/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE