Δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από τη Ρωσία και την Κίνα επέβαλε για τα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει την ευρωπαϊκή χαλυβουργία από τη μαζική εισροή υπερβολικά φθηνού ατσαλιού

Δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα από τη Ρωσία και την Κίνα επέβαλε για τα επόμενα πέντε χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία προσπάθεια να προστατεύσει την ευρωπαϊκή χαλυβουργία από τη μαζική εισροή υπερβολικά φθηνού ατσαλιού.

Οι δασμοί αφορούν τον τύπο χάλυβα που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μίας πληθώρας βιομηχανικών αγαθών, κυρίως σε αυτοκίνητα και οικιακές συσκευές. Για τις ρωσικές επιχειρήσεις, οι εμπορικές κυρώσεις κυμαίνονται από 18,7% έως 36,1%. Οι αντίστοιχες ποινές για κινεζικές εταιρείες κυμαίνονται από 19,7% έως 22,1%.

Μάλιστα, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι οι δασμοί θα επιβληθούν και με αναδρομική ισχύ, από τον Δεκέμβριο του 2015.

Η Κομισιόν είχε επιβάλει προσωρινούς δασμούς στο ρωσικό και το κινεζικό ατσάλι από τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ερευνούσε επίσημες καταγγελίες ευρωπαϊκών εταιρειών χάλυβα για αθέμιτο ανταγωνισμό από την ανατολή εξαιτίας αθρόων εξαγωγών που είναι άδικα φθηνές και «πλημμυρίζουν» την αγορά της Γηραιάς Ηπείρου (το αποκαλούμενο dumping).

Ωστόσο, η μόνιμες ποινές που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη είναι υψηλότερες σε σχέση με τις προσωρινές, ενώ με την αναδρομική επέκτασή τους για δύο ακόμα μήνες ουσιαστικά τιμωρούν και ευρωπαίους εισαγωγείς που είχαν «στοκάρει» εισαγόμενο ατσάλι εκ των προτέρων, επιδιώκοντας να αποφύγουν το επιπλέον κόστος.

Η Κίνα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, καθώς οι βαριές βιομηχανίες έχουν επί δεκαετίες χρησιμοποιηθεί ως «ναυαρχίδες» βιομηχανικών επενδύσεων και εμπορικής ανάπτυξης.

Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο επιχειρεί της μετάβαση σε ένα οικονομικό μοντέλο που βασίζεται περισσότερο στις υπηρεσίες και την εγχώρια κατανάλωση, οι συχνά υπερχρεωμένες κρατικές βιομηχανίες χάλυβα συγκαταλέγονται σταθερά στους μεγαλύτερους εργοδότες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου, και η παραγωγή τους υπερβαίνει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Το ζήτημα των μαζικών και φθηνών εισαγωγών χάλυβα έχει κοινωνική και πολιτική διάσταση στην Ευρώπη, λόγω του ότι τίθενται σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η Ε.Ε. διαθέτει περισσότερα από 100 αμυντικά εμπορικά μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ. Εξ αυτών, τα 37 στοχοθετούν αθέμιτα ανταγωνιστικές εισαγωγές προϊόντων χάλυβα, με τα 15 να αφορούν την Κίνα.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του έτους οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει πολύ μεγαλύτερους δασμούς, που αθροιστικά φτάνουν το 500%, στις κινεζικές εξαγωγές χάλυβα, ακριβώς κρίνοντάς τες εσκεμμένα μη ανταγωνιστικές από πλευράς κόστους.