Ανάπτυξη και Εσωστρέφεια

Μόλις σήμερα το πρωί έγινε γνωστή η είδηση της απόκτησης, έναντι ανταγωνιστικής τιμής, δυο βεβαιωθέντων (proven, βάσει της διεθνούς ορολογίας) κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ από την Ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas. Όπως περιγράφεται στο αναρτηθέν ρεπορτάζ πρόκειται περί δυο αξιόλογων κοιτασμάτων τα οποία είναι ώριμα για εκμετάλλευση το οποίο σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια η εν λόγω εταιρεία θα μπορεί να ξεκινήσει την παραγωγή καθ´ότι η γύρω περιοχή διαθέτει ήδη μια σημαντική υποδομή και υποθαλάσσιους αγωγούς για την μεταφορά του αερίου στην στεριά η την μετατροπή του σε CNG
energia.gr
Τετ, 17 Αυγούστου 2016 - 12:09
Μόλις σήμερα το πρωί έγινε γνωστή η είδηση της απόκτησης, έναντι ανταγωνιστικής τιμής, δυο βεβαιωθέντων (proven, βάσει της διεθνούς ορολογίας) κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ του Ισραήλ από την Ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas. Όπως περιγράφεται στο αναρτηθέν ρεπορτάζ πρόκειται περί δυο αξιόλογων κοιτασμάτων τα οποία είναι ώριμα για εκμετάλλευση το οποίο σημαίνει ότι μέσα στα επόμενα δυο χρόνια η εν λόγω εταιρεία θα μπορεί να ξεκινήσει την παραγωγή καθ´ότι η γύρω περιοχή διαθέτει ήδη μια σημαντική υποδομή και υποθαλάσσιους αγωγούς για την μεταφορά του αερίου στην στεριά η την μετατροπή του σε CNG.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγους μήνες πριν η Energean μετά από διαγωνιστική διαδικασία πέτυχε την κατοχύρωση θαλασσίων blocks στην AOZ του Μαυροβουνίου, ενώ η ίδια εταιρεία διεξάγει έρευνες σε παραχωρήσεις της στην Αίγυπτο. Παράλληλα, η Energean διεξάγει έρευνες στις περιοχές των παραχωρήσεων της στην Δυτική Ελλάδα (Ιωάννινα και Κατάκολο). Στην δε παραχώρηση της εταιρείας στην περιοχή του Πρίνου αυτή έχει καταφέρει, μετά από πολυετείς συστηματικές προσπάθειες, να τετραπλασιάσει την παραγωγή από τα εκεί κοιτάσματα που σήμερα ανέρχεται σχεδόν στα 4.500 βαρέλια την ημέρα.

Βλέπουμε λοιπόν στην περίπτωση της Energean μια εξωστρεφή και υψηλού τεχνολογικού επιπέδου εταιρεία στον τομέα των υδρογονανθράκων να δραστηριοποιείται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά όλο και περισσότερο και στην ευρύτερη περιοχή όπου σήμερα χώρες όπως το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ διαθέτουν ένα άρτιο και καλά οργανωμένο σύστημα διεξαγωγής διεθνών διαγωνισμών και εποπτείας των ερευνών και της παραγωγής. 

Σε αντίθεση, η Ελλάδα στον τομέα των υδρογονανθράκων έχει εδώ και ένα χρόνο περίπου εισέλθει σε περίοδο πλήρους εσωστρέφειας και περιχαράκωσης αδυνατώντας όχι μόνο να ολοκληρώσει τον 2ο Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων στο Ιόνιο και αυτόν του Open Door στην Δυτική Ελλάδα αλλά έχοντας ουσιαστικά διαλύσει τον αρμόδιο οργανισμό την ΕΔΕΥ ωθώντας τον περασμένο Απρίλιο την πρόεδρο του και τον αντιπρόεδρο του, καθ´όλα άξιους επιστήμονες και με σημαντική προσφορά στον χώρο των υδρογονανθράκων, σε παραίτηση. 

Σε πρόσφατη αρθρογραφία του Energia.Gr (βλέπε ανάλυση της 7/8 για τις έρευνες υδρογονανθράκων) αφού περιγράψαμε την όλη ανώμαλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ΕΔΕΥ θέσαμε το πολύ εύλογο ερώτημα εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πράγματι την προώθηση των ερευνών υδρογονανθράκων και την προώθηση του κλάδου γενικότερα.

Δυστυχώς η όποια σύγκριση, με αφορμή την τελευταία αυτή επιτυχία της Energean, με το τι γίνεται στην Ελλάδα του σήμερα και το τι γίνεται στις γύρω χώρες στον τομέα των ερευνών, και μάλιστα σε μια περίοδο χαμηλών τιμών πετρελαίου, είναι αποκαρδιωτική. Από την μια πλευρά έχουμε χώρες που πιστεύουν και είναι αφοσιωμένες στην προσπάθεια ανάπτυξης του φυσικού τους ενεργειακού πλούτου και από την άλλη πλευρά έχουμε την εικόνα μιας χώρας η κυβέρνηση της οποίας όχι μόνο είναι αντιδραστική σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης και προόδου αλλά έχει βαλθεί να βάλει ταφόπλακα στις προσπάθειες όλων των τελευταίων ετών. Άραγε αυτή η συμπεριφορά ανταποκρίνεται με την εντολή που έλαβε απο το εκλογικό σώμα?