Το Ισραήλ επισκέφθηκε εκ νέου ο επικεφαλής της Ζορλού, ασκώντας πιέσεις για ενεργειακή συμφωνία. Πέφτουν σήμερα οι πρώτες υπογραφές για τη συμφωνία μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου προς την Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού

Το Ισραήλ επισκέφθηκε εκ νέου ο επικεφαλής της Ζορλού, ασκώντας πιέσεις για ενεργειακή συμφωνία. Πέφτουν σήμερα οι πρώτες υπογραφές για τη συμφωνία μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου προς την Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Στο νησί μας καταφθάνει σήμερα ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Tarek El Molla, με σκοπό την υπογραφή Συμφωνίας αναφορικά με τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την ΑΟΖ της Κύπρου προς την Αίγυπτο.

Ο κ. Εl Molla θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, ενώ παράλληλα θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και τον Υπουργό Εξωτερικών. Η εν λόγω συμφωνία κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, αφού τίθενται πλέον σημαντικές βάσεις για εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου με ένα σημαντικό ενεργειακό παίκτη της περιοχής, όπως η Αίγυπτος.

Την ίδια ώρα στο ενεργειακό κόλπο της Ανατολικής Μεσογείου μπαίνει δυναμικά και ο Λίβανος, ενώ η τουρκική Ζορλού συνεχίζει το ενεργειακό φλερτ με το Ισραήλ. Απούσα, δυστυχώς, από τα ενεργειακά τεκταινόμενα της περιοχής είναι η Ελλάδα, της οποίας το ενεργειακό πρόγραμμα έχει μπει στο ντουλάπι εξαιτίας της διστακτικότητας της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ενημερώθηκαν για «Αφροδίτη»
Χθες ο Υπουργός Ενέργειας ενημέρωσε την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους σχεδιασμούς στον τομέα του φυσικού αερίου, και συγκεκριμένα για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης έκανε λόγο για μια πολύ παραγωγική συνάντηση. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, έγινε μια ενδελεχής ενημέρωση για τα σχέδια ανάπτυξης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», καθώς επίσης και για τα δεδομένα που προκύπτουν μετά τον γ' «ενθαρρυντικό και πολύ ουσιαστικό» γύρο αδειοδότησης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε πως μέσα από την ενημέρωση του κ. Λακκοτρύπη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των εξελίξεων στο Κυπριακό και της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του σχετικά με τον γ' γύρο αδειοδοτήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και για την αξιοποίηση συνεργασίας με την Αίγυπτο.

Επαναφορά τερματικού
Τέλος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα χαιρέτισε εκ νέου το ενδιαφέρον των ενεργειακών κολοσσών, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, ζήτησε από τον Υπουργό Ενέργειας την επαναφορά των σχεδιασμών για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, λέγοντας ότι «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μετατραπεί η Κύπρος σε ενεργειακό κόμβο με όλα τα σημαντικά οφέλη για τον τόπο και τον λαό».

Πάντως, ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, επανέλαβε πως δεν αποκλείεται η κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, κάτι ωστόσο που θα εξαρτηθεί από τις ποσότητες αερίου που θα βρεθούν στις επόμενες γεωτρήσεις.

Αναφερόμενος στη σημερινή συμφωνία με την Αίγυπτο, ο κ. Κώστα επεσήμανε πως τέτοιες συμφωνίες είναι μεν σημαντικές, ωστόσο το κόμμα θα τοποθετηθεί αφού μελετήσει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Η Ζορλού ξαναχτυπά
Εν τω μεταξύ, στον απόηχο της συμφωνίας συμφιλίωσης Ισραήλ-Τουρκίας, μια αντιπροσωπία Τούρκων επιχειρηματιών με επικεφαλής τον Αχμέτ Ζορλού, έναν δισεκατομμυριούχο με συμφέροντα στον ενεργειακό τομέα, επισκέφθηκε την περασμένη βδομάδα το Ισραήλ. Η Ζορλού Group, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Τουρκία, συμμετέχει ήδη στην ισραηλινή αγορά ενέργειας αφού κατέχει το 25% του Dorad, ενός νέου εργοστασίου παραγωγής με φυσικό αέριο, σε συνεργασία με την ισραηλινή Edeltech.

Ο Ζορλού, ο οποίος θεωρείται σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έλαβε επίσης μέρος σε μια τελετή εγκαινίων για δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό Υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς. Σύμφωνα με την καθημερινή ισραηλινή εφημερίδα «Yedioth Ahronot», κατά τη διάρκεια της τελετής ο Ζορλού δήλωσε ότι η Τουρκία περίμενε το ισραηλινό φυσικό αέριο. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, την περασμένη βδομάδα άρχισαν πιο πρακτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ τουρκικών και ισραηλινών εταιρειών.

Συγκεκριμένα, ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος ωστόσο δεν κατονομάζεται, επισκέφθηκε το Ισραήλ για συνομιλίες. Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με προηγούμενα δημοσιεύματα, μια ισχυρή τουρκική κοινοπραξία 15 εταιρειών θα διαθέσει μέχρι 2,5 δις δολάρια για τη χρηματοδότηση ενός υποθαλάσσιου αγωγού μήκους 500-χιλιομέτρων από το Λεβιάθαν στην Τουρκία.

Στο κόλπο και ο Λίβανος
Σε ενεργειακό αναβρασμό φαίνεται πως βρίσκεται και ο Λίβανος, με την κυβέρνηση της χώρας να ισχυρίζεται πως εντός της ΑΟΖ της υπάρχουν κοιτάσματα ανάλογα με αυτά της Κύπρου, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Σε άρθρο που δημοσίευσε προ ημερών η εφημερίδα «Daily Star», ανώνυμοι αξιωματούχοι της χώρας δήλωσαν πως ένας αγωγός Λιβάνου-Τουρκίας θα σύμφερε περισσότερο οικονομικά παρά ένας τουρκο-ισραηλινός αγωγός.

«Έχουμε δύο τρόπους για τη μεταφορά του φυσικού αερίου. Ο πρώτος είναι με χερσαίο αγωγό στον τελικό χρήστη. Αυτή είναι η λιγότερο δαπανηρή επιλογή. Αν κατασκευάσουμε έναν χερσαίο αγωγό που θα περνά από τη Συρία και την Τουρκία, τότε θα συνδεθούμε στον τουρκικό (ενεργειακό) κόμβο, που θα είναι το κέντρο διανομής (αερίου) στην Ευρώπη», δήλωσε η πηγή, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως για να γίνει αυτό εφικτό, απαιτείται σταθεροποίηση της γεωπολιτικής κατάστασης στο εσωτερικό της Συρίας αλλά και της γύρω περιοχής.

Όσον αφορά τη δεύτερη επιλογή, οι αξιωματούχοι αναφέρουν πως είναι η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη μέσω πλοίων, κάτι που ωστόσο είναι δαπανηρό. Αξίζει να σημειωθεί πως Ισραήλ και Λίβανος βρίσκονται σε διένεξη όσον αφορά τη διασυνοριακή οριοθέτηση της ΑΟΖ τους. Από το 2014, το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου έχει κατηγορήσει το Ισραήλ για μονομερή ανακήρυξη, κάτι που δημιουργεί πονοκέφαλο στους Ισραηλινούς αναφορικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς τους.

(από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ")