Deal 1 Δις Ευρώ: Μνημόνιο Κατανόησης για την Μελίτη ΙΙ Υπογράφει η ΔΕΗ με την Κινεζική CMEC

Deal 1 Δις Ευρώ: Μνημόνιο Κατανόησης για την Μελίτη ΙΙ Υπογράφει η ΔΕΗ με την Κινεζική CMEC
energia.gr
Τετ, 31 Αυγούστου 2016 - 17:50
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι μεταξύ 12 -16 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) από τον κ. Μ.Παναγιωτάκη και τον κ. Fang Yanshui, Assistant President της μεγάλης κινεζικής εταιρείας CMEC. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα για την κατασκευή της 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) στο πλαίσια της υλοποίησης του έργου της σύστασης και λειτουργίας ανεξάρτητης εταιρείας στην οποία θα μετέχουν, η ΔEΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός (project Μελίτη). Η συνολική επένδυση στη νέα μονάδα και τα ορυχεία θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι μεταξύ 12 -16 Σεπτεμβρίου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔEΗ Μ. Παναγιωτάκη και τον κ. Fang Yanshui, Assistant President της μεγάλης κινεζικής εταιρείας CMEC.

Πρόκειται, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η   ΔΕΗ, για ένα αποφασιστικό βήμα για την κατασκευή της 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) στο πλαίσια της υλοποίησης του έργου της σύστασης και λειτουργίας ανεξάρτητης εταιρείας στην οποία θα μετέχουν, η ΔEΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός (project Μελίτη).

Η υπογραφή του MοU γίνεται μετά από πολύμηνη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών, η οποία κορυφώθηκε με υπογραφή Non-Disclosure Agreement (NDA) μετον Πρόεδρο της CMEC κ. Zhang Chun,κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔEΗ Μ. Παναγιωτάκη στο Πεκίνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Είναι γνωστό ότι για το «project Μελίτη» η διοίκηση της ΔEΗ εργάζεται συστηματικά εδώ και ένα περίπου χρόνο δεδομένου ότι συνεπάγεται επένδυση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για τη Μονάδα και μαζί με τις σημαντικές επενδύσεις των ορυχείων θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας, και βέβαια στην αύξηση της απασχόλησης.

Επιπλέον θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής με υπερσύγχρονη μονάδα βαθμού απόδοσης πάνω από 41,5%και ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη απόσυρση παλαιότερων μονάδων, θα βελτιωθεί τόσο η ανταγωνιστικότητα της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΔEΗ.

Σημειώνεται ότι η CMEC είναι διεθνής εργοληπτική εταιρεία και πάροχος υπηρεσιών και ασχολείται επίσης σε διεθνές επίπεδο με το εμπόριο και τις επενδύσεις. Διαθέτει εμπειρία περισσότερη από 30 χρόνια και έχει αναπτύξει τη δυνατότητα να παρέχει πλήρεις λύσεις με το κλειδί στο χέρι, λειτουργώντας ως integrator μεγάλου πλήθους εταιρειών, για πλήρεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν την αρχική σχεδίαση, EΡC, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση στους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών, βιομηχανίας, συγκοινωνιών και άλλους. Διαθέτει επιχειρηματικό δίκτυο σε περισσότερες από 150 χώρες στις πέντε ηπείρους.