English | Ελληνικά
Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
energia.gr Άποψη

Μεταξύ Πολιτικής και Οικονομίας

Οι δύο στους τέσσερις «πατέρες της Ενωσης της Ευρώπης» είναι Ιταλοί. Ο Αλτιέριο Σπινέλι, κομμουνιστής, συγγραφέας του Μανιφέστου του Βεντοτένε, πράξη ιδρυτική της φεντεραλιστικής Ευρώπης, που τιμήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, από τους Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντζι. Ο άλλος είναι ο Αλτσίντε ντε Γκάσπερι, ιδρυτής του ιταλικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, ήταν ο πρωθυπουργός που έβγαλε, από το 1945 έως το 1953, την χώρα του από τον πόλεμο και τον φασισμό. Πέθανε έναν χρόνο αργότερα.

Στη μνήμη του τελευταίου μίλησε ένας σπουδαίος πολιτικός και τραπεζίτης. Σύγχρονος αυτός, ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, υπήρξε ανώτατο στέλεχος της επενδυτικής δαιμονοπoιημένης τράπεζας Goldman Sachs. Αυτό το τελευταίο τον κατέστησε, αυτομάτως, μισητό πρόσωπο για τη δήθεν Αριστερά και, πράγματι, κατά τη διαδικασία ανάδειξής του στο τιμόνι της ΕΚΤ, κάποιοι τον κατηγόρησαν ότι ευθύνεται για τα swaps δανείων που έκανε η συγκεκριμένη τράπεζα με την Ελλάδα. Ηταν η εποχή που ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα μας ήταν τα greek statistics για το έλλειμμα αλλά και την άδικη κατηγορία ότι μπήκαμε στο ευρώ μαγειρεύοντας τα στατιστικά στοιχεία.

Το σύνολο των βουλευτών των κ. Τσίπρα και Καμμένου και οι ίδιοι προσωπικώς πιστεύουν ακράδαντα όλους αυτούς τους ανόητους μύθους. Καρφί δεν τους καίγεται για την Ευρώπη, την πραγματική ομοσπονδιακή Ενωση και τη διαφύλαξη της ξεχωριστής ταυτότητας που έχει μέσα στην παγκόσμια αγορά.

Κι όμως, στο χθεσινό φύλλο της κομματικής εφημερίδα «Η Αυγή» ο τίτλος ήταν: «Κατάθεση Ντράγκι για κοινωνική Ευρώπη». Πιστεύουν οι συντάκτες της εφημερίδας ότι ακόμη και ο Ντράγκι είναι μαζί τους, στην πλευρά που συντάσσεται με τον «μεσογειακό Τσίπρα» για να καταρρίψει το Βερολίνο! Οπως μπορεί κανείς να φανταστεί, για να δέσει η δήθεν ευρωπαϊκή σάλτσα, όπως επιχειρούν ορισμένοι στο κόμμα του κ. Τσίπρα καθ’ οδόν προς το «προεδρικό» συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (αν καταφέρουν τελικά να το πραγματοποιήσουν...), χρειάζεται άριστους μαγείρους.

Πράγματι, ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει «να ακούνε τους φόβους των ανθρώπων», μιλώντας για τους μετανάστες, την ασφάλεια των πολιτών και τη συνέχιση των πρωτοβουλιών για περισσότερη Ευρώπη. Ο Μάριο Ντράγκι απευθύνεται στις κυβερνήσεις των κρατών. Στα μεγάλα κράτη, όπως η Γερμανία, αλλά και σε όλα τα άλλα, ακόμη και στην «τελευταία τρύπα του ζουρνά», όπως κατάντησαν την Ελλάδα.

Και αυτό που είπε ο κεντρικός τραπεζίτης είναι εξαιρετικά απλό: η Ευρώπη χρειάζεται πολιτικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στην οικονομική ανάπτυξη να ανθίσει, παραγωγικές πολιτικές που μειώνουν την ανεργία και στηρίζουν τους ανθρώπους ενώ επιτρέπουν την προσφορά στοιχειώδους προστασίας στους πιο αδύναμους. Οχι περισσότερους φόρους και λιγότερη επιχειρηματική ελευθερία!

(Πηγή: Καθημερινή)
Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
2nd Energy Tech Forum 2017

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 16/02 $64,53/βαρέλι
  WTI 16/02 $61,35/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  16/02 €9,53

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,15/02  €1,538/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,16/02 €401,91/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,16/02 €488,61/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,16/02 €51,346/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE