English | Ελληνικά
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
Άρθρο
Αρθρα - Αναλύσεις

Από το Χαλέπι στη Νέα Υόρκη

Οι εξελίξεις στη Συρία βρίσκονται σε οριακό σημείο, με τη Δαμασκό και τη Μόσχα να κατηγορούν την Ουάσιγκτον ότι βομβαρδίζει δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ, εκπρόσωπο της λεγόμενης «μετριοπαθούς» αντιπολίτευσης να μιλά γιά κατάρρευση τις εκεχειρίας και τον Ερντογάν να καταγγέλλει ως αποσταθεροποιητική την εμπλοκή Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού των ΗΠΑ στο πλευρό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού που υποστηρίζεται από την Αγκυρα σε επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Οριακό σημείο για τη συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Μέση Ανατολή, καθώς η πρώτη βδομάδα της ετήσιας γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δίνει την ευκαιρία για πολλαπλές ταυτόχρονες επαφές ανωτάτου επιπέδου.

Φέτος η Γενική Συνέλευση έχει την ιδιομορφία ότι την εβδομάδα κρίσιμων επαφών ακολουθεί η κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, που εισέρχεται στον τελευταίο της μήνα. Με άλλα λόγια, αν δεν ξεκαθαρισθούν το επόμενο δεκαήμερο οι ερμηνείες και παρερμηνείες των πρόσφατα συμφωνηθέντων μεταξύ Κέρι και Λαβρόφ για την εκεχειρία στη Συρία και την από κοινού σχεδιασμένη δράση κατά των Τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και της Αλ Νούσρα, της συριακής Αλ Κάιντα δηλαδή, τότε αντί της συνεργασίας Ουάσιγκτον - Μόσχας θα έχουμε έναν παροξυσμό όχι μόνον πολέμου των δύο υπερδυνάμεων δι’ αντιπροσώπων, αλλά υπαρκτό κίνδυνο θερμών επεισοδίων μεταξύ τους.

Αμερικανικές πηγές μιλούν για ατύχημα, καθώς όταν έπληξαν δυνάμεις του Ασαντ νόμιζαν ότι πλήττουν Τζιχαντιστές. Την ίδια στιγμή, ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας λέει ότι στην περίπτωση που η αμερικανική επίθεση κατά δυνάμεων του Ασαντ δεν έχει πραγματοποιηθεί με διαταγή της Ουάσιγκτον, τότε βρισκόμαστε μεταξύ εγκληματικής αμέλειας και συνενοχής με τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι οι Ομπάμα - Κέρι συναντούν τους τελευταίους μήνες λυσσώδη εσωτερική αντιπολίτευση στην προσπάθεια τους να σταθεροποιήσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία με τη Μόσχα κατά του Ισλαμικού Φονταμενταλισμού.

Στα τέλη Μαΐου πενήντα διπλωμάτες καριέρας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, υψηλόβαθμοι και μεσαίοι, υπέγραψαν κείμενο στο οποίο αμφισβητούν τη γραμμή πλεύσης του πολιτικού τους προϊστάμενου, ενώ μόλις την περασμένη βδομάδα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους οι new York Times κατέγραφαν την αντίθεση της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της στρατιωτικής ιεραρχίας του Πενταγώνου για κοινή πολεμική δράση Ουάσιγκτον- Μόσχας κατά των Τζιχαντιστών.

Αν χαθεί η ευκαιρία των διαβουλεύσεων κορυφής στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τότε η υλοποίηση των συμφωνηθέντων στη Γενεύη παγώνει στην καλύτερη περίπτωση μέχρι την άνοιξη: Αν ο Οκτώβριος είναι η κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας, ακολουθεί ένα τρίμηνο μεταξύ των εκλογών και της αλλαγής στον Λευκό Οίκο στις 21 Ιανουαρίου, όπου οι Ομπάμα - Κέρι δύσκολα θα μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες μείζονος κλίμακος και κατόπιν ακολουθεί τουλάχιστον ένα τρίμηνο προσαρμογής του ή της νέου προέδρου στην εξάσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Αν η Ουάσιγκτον δεν στηρίξει τη συμφωνία της Γενεύης, θα ενισχύσει μια σε βάρος της ανατροπή των περιφερειακών συσχετισμών, καθώς θα διευκολύνει, αν δεν πριμοδοτήσει, μια στενή τριμερή συνεργασία στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή ανάμεσα στη Μόσχα, στην Τεχεράνη και την Αγκυρα.

Με άλλα λόγια μια δύσκολη αναπροσαρμογή της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013, κλιμακώθηκε το 2014 με την εμπλοκή των ΗΠΑ σε βομβαρδισμούς κατά των Τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία, και κορυφώθηκε πριν από ένα χρόνο με την ομπρέλα προστασίας του Ασαντ, που άνοιξε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, κινδυνεύει να ναυαγήσει στην πιο κρίσιμη στιγμή της σύγκρουσης.

Μετά από πέντε χρόνια αιματηρής σύγκρουσης στη Συρία είναι σαφές το ασύμβατο μεταξύ του Πολέμου κατά της Ισλαμικής Τρομοκρατίας και της αποδυνάμωσης του καθεστώτος Ασαντ στη Δαμασκό, με πολιορκητικό κριό τη «μετριοπαθή» αντιπολίτευση.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20/09/2016)

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 24/04 $74,97/βαρέλι
  WTI 24/04 $69,03/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  24/04 €12,73

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,23/04  €1,566/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €469,44/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €560,63/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,24/04 €56,380/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE