Σκουρλέτης: «Είμαστε Έτοιμοι για την Υπογραφή των Συμβάσεων σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο»

Σκουρλέτης: «Είμαστε Έτοιμοι για την Υπογραφή των Συμβάσεων  σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο»
energia.gr
Τετ, 28 Σεπτεμβρίου 2016 - 12:01
«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τις συμβάσεις για τις χερσαίες παραχωρήσεις» ερευνών υδρογονανθράκων σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης στην ομιλία του κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών του “2nd Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit”

«Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τις συμβάσεις για τις χερσαίες παραχωρήσεις» ερευνών υδρογονανθράκων σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης στην ομιλία του κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών του “2nd Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit”. Επίσης, επισήμανε ότι σήμερα θα έχει την ευκαιρία, μαζί με τους ομολόγους του από Ισραήλ και Κύπρο, να ξαναμιλήσει για τις ενεργειακές συνέργειες στην περιοχή της Μεσογείου, τόσο στις διμερείς, όσο και στην τριμερή συνάντηση με τους κκ. Στάινιτς και Λακκοτρύπη.

Μιλώντας στο φετινό συνέδριο «Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, με συνδιοργανωτές την ελληνική ROTA A.E. καθώς και τον διεθνούς κύρους βρετανικό οργανισμού ITE GROUP PLC, και σε συνεργασία με ΙΕΝΕ, υπό την αιγίδα του ΥΠΕΝ, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με σημεία αναφοράς την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. «Η ενεργειακή συνεργασία μας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο υπηρετείται με συγκεκριμένες ενέργειες και οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές. Σήμερα θα μας δοθεί η δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε για τις ενεργειακές συνέργειες στην περιοχή της Μεσογείου, τόσο στις διμερείς, όσο και στην τριμερή συνάντηση που θα έχουμε με τους ομολόγους μου από το Ισραήλ και την Κύπρο», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλα, τόνισε ότι προχωράει η έρευνα στις τρεις περιοχές οι οποίες είχαν παραχωρηθεί σύμφωνα με την επονομαζόμενη "Ανοικτή Θύρα" ( Open Door) με την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στον Πατραϊκό Κόλπο με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα ενώ στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο προχωρούν επίσης οι έρευνες με καλό ρυθμό.

Αναφορικά με τις αξιολογήσεις των τριών προσφορών για τις θαλάσσιες περιοχές προς παραχώρηση στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό, δήλωσε ότι αυτές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων, με σημαντικές εταιρείες σε κοινοπρακτικό σχήμα.

Μεταξύ άλλων, λόγω και της παρουσίας του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ στο “2nd Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit”, αναφέρθηκε και στην υπό εξέταση ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο και με την Ελλάδα, μέσω Κρήτης. «Ο EuroAsiaInterconnector είναι επίσης ένα μεγάλο σχέδιο, ένα έργο PCI, το οποίο αξιολογούμε με πολλή προσοχή», δήλωσε ο Υπουργός ΠΕΝ, ενώ και για τον αγωγό φυσικού αερίου EAST MED, που θα αποτελέσει επίσης θέμα της σημερινής τριμερούς συνάντησης με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ, ο κ. Σκουρλέτης υπενθύμισε ότι είναι ενταγμένος στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι ένα σχέδιο που εξετάζεται με μεγάλη προσοχή και σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε λεπτομερώς τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα του», επισήμανε ο Υπουργός.

«Μιλώντας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετούμε μια παγκόσμια οπτική. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς διαχειρίζεται τους ενεργειακούς της πόρους, την παραγωγή ενέργειας, τις εισαγωγές, λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις. Συμφωνούμε απόλυτα ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον και ότι μπορεί να υπηρετηθεί ουσιαστικά από την πολιτική της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων.

Σε αυτή την παραδοχή βασίζεται η πολιτική μας. Μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που συνδυάζεται αρμονικά με την ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας και ήδη καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης.

Αναλυτικά τα σημεία της ομιλίας που απηύθυνε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνος Σκουρλέτης, στο “2nd Global Oil & Gas South East Europe & Mediterranean Summit”:

«Κύριε υπουργέ

Κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων, όλοι μας αναζητούμε το αφήγημα που θα μας επιτρέψει να έχουμε ρόλο στις μελλοντικές εξελίξεις. Στην Ελλάδα, λόγω των οριακών συνθηκών που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια και προκειμένου να υπερβούμε τις δυσκολίες, θέσαμε σε κίνηση μια υπερπροσπάθεια που θα μπορούσε να την χαρακτηρίσει κανείς και ως «δεύτερη ευκαιρία» για την χώρα μας. Αναζητούμε μια νέα αρχή για την οικονομία και την κοινωνία, την απαλλαγή από αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος και από καταδικασμένες νοοτροπίες. Η πολιτική μας επιδιώκει να αυξήσει τα μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας, επαναφέροντας τις αξίες μιας κοινωνίας δικαίου.

Θεωρώ ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς επηρεάζει θετικά το οικονομικό κλίμα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα ώθηση της οικονομίας. Τα πρώτα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια.

Μέσα σε αυτό το, συνολικό, περιβάλλον, προχωρούμε με εντατικούς ρυθμούς στην αναδιαμόρφωση της ενεργειακής αγοράς και απαντάμε στις πολλές προκλήσεις με μια ενεργειακή στρατηγική που στον πυρήνα της έχει την έννοια των αμοιβαία επωφελών λύσεων σε κάθε συμφωνία, στο μέτρο του δυνατού.

Είμαστε όλοι μάρτυρες ραγδαίων μεταβολών στον ενεργειακό τομέα, καθώς διανύουμε μια μεταβατική εποχή στην Ελλάδα. Η ωρίμανση της ενεργειακής αγοράς συμπίπτει με την προώθηση του νέου ρυθμιστικού πλαισίου που εφαρμόζεται στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χώρο, πάντα εντός της συνολικότερης ενεργειακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τους τελευταίους μήνες έγιναν σημαντικές νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις στους τομείς του φυσικού αερίου, όπου η αγορά απελευθερώθηκε περισσότερο με τον διαχωρισμό της διανομής από την εμπορία, αλλά και με νέες δυνατότητες στο πεδίο των εισαγωγών. Μόλις χθες θεσπίστηκαν οι νέοι γενικοί κανόνες για το target model, για την αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Λίγο νωρίτερα θεσμοθετήσαμε ένα σύγχρονο πλαίσιο για την ασφάλεια στις εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Αναφέρομαι μόνο σε κομβικές παρεμβάσεις, για να μην κουράσω. Αλλά είναι σκόπιμο να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή πολλά πράγματα αλλάζουν στην ενέργεια, επειδή πρέπει και επειδή θέλουμε και επειδή μπορούμε να τα αλλάξουμε.

Μιλώντας για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετούμε μια παγκόσμια οπτική. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς διαχειρίζεται τους ενεργειακούς της πόρους, την παραγωγή ενέργειας, τις εισαγωγές, λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις. Συμφωνούμε απόλυτα ότι η ενεργειακή ασφάλεια είναι καθοριστικός παράγοντας για το μέλλον και ότι μπορεί να υπηρετηθεί ουσιαστικά από την πολιτική της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων.

Σε αυτή την παραδοχή βασίζεται η πολιτική μας. Μια πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική που συνδυάζεται αρμονικά με την ενεργητική εξωτερική πολιτική της χώρας και ήδη καταγράφει σημαντικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά μόνο, θα αναφέρω την πολύ σημαντική προσέγγιση με το Ιράν στον τομέα του πετρελαίου, που αποτέλεσε τη βάση για επιπρόσθετες συνεργασίες οι οποίες αναπτύσσονται αυτή την περίοδο και σε άλλους τομείς. Η Ελλάδα έχει προωθήσει μεγάλα ενεργειακά έργα, εξελίσσει άλλα, κλείνει συμφωνίες και «γεφυρώνει» αποστάσεις παντός τύπου. Ο γεωπολιτικός της ρόλος, η πολύπλευρη σταθερότητα που έχει επιδείξει παρά τις δυσκολίες των τελευταίων ετών, οι σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει οικοδομήσει με πολλά κράτη της ευρύτερης περιοχής, συνιστούν ένα σημαντικό πλεονέκτημα στον τομέα των διεθνών ενεργειακών σχέσεων.

Η επιδίωξή μας για μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με σημεία αναφοράς την Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Η ενεργειακή συνεργασία μας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο υπηρετείται με συγκεκριμένες ενέργειες και οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές. Σήμερα θα μας δοθεί η δυνατότητα να ξαναμιλήσουμε για τις ενεργειακές συνέργειες στην περιοχή της Μεσογείου, τόσο στις διμερείς, όσο και στην τριμερή συνάντηση που θα έχουμε με τους ομολόγους μου από το Ισραήλ και την Κύπρο.

Ορισμένα από τα κυριότερα έργα και σχέδια που αυτή την περίοδο κυριαρχούν στην ενεργειακή ατζέντα, περιγράφουν με τον καλύτερο τρόπο την άποψή μας για το νέο ενεργειακό τοπίο που μπορεί να διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή.

l Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου ( TAP), για την μεταφορά του αερίου της Κασπίας στην Ευρώπη, άρχισε ήδη να κατασκευάζεται, γίνεται πράξη ξεκινώντας από την Ελλάδα. Είναι ένα έργο με ιδιαίτερη σημασία, την οποία μπορείτε να εκτιμήσετε όλοι όσοι βρίσκεστε στην αίθουσα. Θέλω να πω ότι είναι και ένα έμπρακτο δείγμα τόσο των δικών μας προθέσεων απέναντι στους εν δυνάμει επενδυτές, όσο και των επενδυτών προς εμάς. Επιπρόσθετα, μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε αλληλεπιδράσεις που είναι χρήσιμες για όλους.

l Μία από αυτές αφορά τον Ελληνοβουλγαρικό Διασυνδετήριο αγωγό Φυσικού Αερίου ( IGB) μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora. Ένα σχέδιο που έχει κάνει σημαντική πρόοδο και μπορεί να συμβάλει στην μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Σ’ αυτή την περίπτωση, o IGB θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο μέρος του «Κάθετου Διαδρόμου», του οποίου η αναγκαιότητα ανάπτυξης υποστηρίχθηκε πρόσφατα με Κοινή Δήλωση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.

l Η προοπτική λειτουργίας του Πλωτού Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, αφορά μια ενεργειακή πύλη ικανή να διασφαλίσει επιπρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς. Εργαζόμαστε συστηματικά για την πρόοδο κι αυτού του σχεδίου.

l Η υλοποιούμενη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα κρίνεται επίσης καθοριστικής σημασίας για την ικανότητα της Ελλάδας να παραλαμβάνει και να προωθεί μεγάλα φορτία LNG από κάθε ενδιαφερόμενη χώρα.

l Η προοπτική διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IGI, ως τμήμα μιας νέας όδευσης του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αναδεικνύει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως διαμετακομιστικό κέντρο. Φυσικά σεβόμαστε απόλυτα τη θεώρηση της ρωσικής πλευράς, αλλά και όλων των πιθανών εταίρων αυτού του σχεδιασμού, ότι το έργο πρέπει να εναρμονίζεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς ώστε, εφόσον αποφασιστεί η υλοποίησή του, να έχει σαφή υποστήριξη από την ΕΕ και να προχωρήσει χωρίς προσκόμματα.

l Η μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου έχουν ανακαλυφθεί πλούσια κοιτάσματα, στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, είναι επίσης ένα εξαιρετικής σημασίας ζήτημα.

Η συμμετοχή μας στον ενεργειακό σχεδιασμό για την Ανατολική Μεσόγειο, θέλουμε να είναι γόνιμη και παραγωγική. Αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή οικονομία ως μια θετική πρόκληση που μπορεί να συμβάλει στην σταθερότητα και στην ειρήνη, να οικοδομήσει γερές, φιλικές σχέσεις ανάμεσα στους λαούς της περιοχής. Σ’ αυτή μας την προσπάθεια, έχουμε ως θεμέλιο και σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό στηρίζουμε – όπως κάθε νομιμόφρον Κράτος Μέλος των Ηνωμένων Εθνών - τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατηρούμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε τα δικά μας δικαιώματα με τρόπο που θα επιλέξουμε οι ίδιοι.

Κυρίες και κύριοι

Το ζήτημα του ενεργειακού κόμβου είναι σημαντικό για την χώρα μας και οι εξελίξεις μας δικαιώνουν. Ωστόσο, οι υδρογονάνθρακες - ένας από τους δύο τομείς αυτού του συνεδρίου - είναι ένα πεδίο υψίστης σημασίας, στο οποίο κινούμαστε μεθοδικά και υπεύθυνα.

Το πλαίσιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (πετρέλαιο και αέριο) στη χώρα μας αναπτύχθηκε με σκοπό την τεκμηριωμένη πιστοποίηση του δυναμικού μας, την ενεργειακή ασφάλειά μας και την κατά το δυνατό απεξάρτηση από εισαγωγές, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια προς κοινωνικές δράσεις. Τρεις σχετικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη,

α) Προχωράει η έρευνα στις τρεις περιοχές οι οποίες είχαν παραχωρηθεί σύμφωνα με την επονομαζόμενη "Ανοικτή Θύρα" ( Open Door) με την πραγματοποίηση νέων σεισμικών ερευνών τριών διαστάσεων στον Πατραϊκό Κόλπο με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα ενώ στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο προχωρούν επίσης οι έρευνες με καλό ρυθμό.

β) Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τις συμβάσεις για τις παραχωρήσεις των άλλων τριών χερσαίων περιοχών (Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ-Πελοπόννησος).

γ) Οι αξιολογήσεις των τριών προσφορών για τις θαλάσσιες περιοχές προς παραχώρηση στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων, με σημαντικές εταιρείες σε κοινοπρακτικό σχήμα.

Γνωρίζω ότι όλα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς τις επόμενες ώρες με σημαντικά στελέχη της αγοράς και με εξειδικευμένο προσωπικό που παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις εντός και εκτός της χώρας. Συμβάλλοντας σε αυτή τη συζήτηση από την πολιτική πλευρά, θέλω να πω ότι βασικός μας γνώμονας είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η ικανοποίηση των ενεργειακών αναγκών του λαού και της οικονομίας μας.

Γι’ αυτό και προσεγγίζουμε τους φυσικούς μας πόρους με σύνθετο τρόπο:

· Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη, μας ενδιαφέρει και η ζωή των ανθρώπων δίπλα και κοντά στις αναπτυξιακές - παραγωγικές δραστηριότητες

· Μας ενδιαφέρουν οι όροι εργασίας στις ενεργειακές εκμεταλλεύσεις, όσο και η ασφάλεια των εργασιών και των εργαζομένων

· Μας ενδιαφέρει, σε εξαιρετικό βαθμό, η προστασία του περιβάλλοντος και συμμετέχουμε ενεργά στην παγκόσμια προσπάθεια για την αποφυγή των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής

· Μας ενδιαφέρει η ορθολογική αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων, αλλά και η συμμετοχή μας σε νέες ιδέες και καινοτομίες που μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα στο περιβάλλον

Αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε σε μια εποχή αυξημένων απαιτήσεων και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε σε αυτές κοιτώντας στο μέλλον. Η ενεργειακή επάρκεια, η ασφάλεια της τροφοδοσίας, οι ανταγωνιστικές τιμές, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη που σχεδιάζουμε στην Ελλάδα, για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω ότι δεν είναι λίγοι όσοι αντιμετωπίζουν την βελτίωση της οικονομίας ως μια αλληλουχία θετικών δεικτών. Μπορεί να έχουν δίκιο από τη δική τους οπτική γωνία. Αλλά στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον», εμείς απαντούμε απερίφραστα, ανάπτυξη για τους πολλούς, μια δίκαιη ανάπτυξη που θα βασίζεται στις πραγματικές δυνατότητες και τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας. Θεωρώ ότι αυτό το όραμα της συλλογικής προόδου, μπορεί να δημιουργήσει μόνο θετικές εξελίξεις στο πεδίο της οικονομικής δραστηριότητας, τέτοιες που θα προσελκύσουν και μεγάλες, υπεύθυνες εταιρίες που αποζητούν την οικοδόμηση σχέσεων προοπτικής με τις τοπικές κοινωνίες στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Με την πεποίθηση ότι γρήγορα θα έχουμε καλά νέα στο οικονομικό μέτωπο, σας καλωσορίζω στην Αθήνα και σας εύχομαι έναν δημιουργικό διάλογο.

Σας ευχαριστώ».