Μία από τις εταιρείες που με βάση το πόρισμα SSM - ΤτΕ δανειοδοτήθηκαν από την Αττικής και συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας είναι η PAP Energy. Πρόκειται για εταιρεία ΑΠΕ, στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας Λ. Παναγάκος μέσω της 4Ε Ενεργειακής, ενώ το 71% κατέχεται πλέον από τον στενό συνεργάτη του και διευθύνοντα σύμβουλο αρκετών εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Παναγάκου, κ. Εμ. Καπνισάκη

Μία από τις εταιρείες που με βάση το πόρισμα SSM - ΤτΕ δανειοδοτήθηκαν από την Αττικής και συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας είναι η PAP Energy. Πρόκειται για εταιρεία ΑΠΕ, στην οποία συμμετέχει ο επιχειρηματίας  Λ. Παναγάκος μέσω της 4Ε Ενεργειακής, ενώ το 71% κατέχεται πλέον από τον στενό συνεργάτη του και διευθύνοντα σύμβουλο αρκετών εταιρειών συμφερόντων της οικογένειας Παναγάκου, κ.  Εμ. Καπνισάκη.

Η εταιρεία, με βάση το πόρισμα, πήρε δάνειο  6 εκατ. ευρώ από την Αττικής, λεφτά που τα έριξε στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η PAP Energy τοποθετείται στο χρηματιστήριο και πιθανώς ούτε η πρώτη φορά που αγόρασε μετοχές Αττικής. Παρότι το αντικείμενο εργασιών της είναι η παραγωγή αιολικής ενέργειας, ήδη από το 2013 είχε χαρτοφυλάκιο  μετοχών και ομολόγων που θα το ζήλευαν οι εναπομείνασες εισηγμένες ΑΕΕΧ.

Ειδικότερα, στο τέλος του 2013, μόλις στη δεύτερη εταιρική της χρήση, η PAP Energy είχε τοποθετήσει σε μετοχές 5,89 εκατ. ευρώ και σε ομόλογα 3,6 εκατ. ευρώ. Πού βρήκε τα λεφτά, ενώ δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η λειτουργία του αιολικού πάρκου, για να διενεργεί επενδύσεις χαρτοφυλακίου;

Πήρε το 2013, χρονιά που διενεργήθηκε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,  μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 25,9 εκατ. ευρώ (!) και ενώ το καταβεβλημένο μετοχικό της κεφάλαιο ήταν μόλις 60 χιλ. ευρώ.

Παρότι το 2013 ήταν μια καλή χρονιά σε αποδόσεις για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα, η PAP Energy εμφάνισε αρνητικές διαφορές από αποτίμηση συμμετοχών και χρεογράφων ύψους 1,12 εκατ. ευρώ, που συνέβαλαν στην εμφάνιση ζημιών χρήσης 1,46 εκατ. ευρώ και  αρνητικής καθαρής θέσης, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ.

Προφανώς, το μάθημα του 2013 δεν έγινε... πάθημα καθώς η εταιρεία, με βάση το πόρισμα, συμμετείχε και στην τελευταία αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής. Αν διατηρεί ακόμη τις μετοχές Αττικής που αγόρασε τον περασμένο Δεκέμβριο, γράφει  υποαξία της τάξης του 86%. Αν πωλούσε δηλαδή τη θέση της, δεν θα εισέπραττε ούτε 900 χιλ. ευρώ.

Με βάση μάλιστα το πόρισμα, η PAP Energy Wind Energy Parks έχει λάβει συνολικά δάνεια ύψους 28,7 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής. Και όπως αναφέρεται στις παρατηρήσεις των ελεγκτών, η τιμολόγηση του δανείου οριστικοποιήθηκε με τη χρήση ενός  διαφορετικού δείκτη (Euribor 6μήνου) από εκείνον που είχε αποφασισθεί (Euribor 3μήνου).

Τα ερωτήματα που εγείρονται για τα κριτήρια υπό τα οποία χορήγησε τα δάνεια η Tράπεζα Αττικής είναι πολλά. Πληρούσε η PAP Energy κριτήρια, όπως ικανοποιητική σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA ή προς τα ίδια κεφάλαιά της; Δικαιολογούν οι  λειτουργικές ταμειακές ροές της τη λήψη πρόσθετου δανεισμού; Λειτουργεί ήδη το αιολικό πάρκο για το οποίο έχει αδειοδοτηθεί η εταιρεία στη Φωκίσα ή είναι σε φάση κατασκευής;

Τα παραπάνω ερωτήματα επιχείρησε να θέσει το Euro2day.gr στην εταιρεία, με την οποία επικοινώνησε ζητώντας διευκρινίσεις. Παρά την υπόσχεση ότι θα μιλήσει μαζί μας κάποιος αρμόδιος,  επικοινωνία δεν υπήρξε.

Αναζητώντας μέσω διαδικτύου στοιχεία, βρήκαμε τα εξής: η Intrakat στις αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις 2015 αναφέρει ότι έχει αναλάβει το έργο μελέτης εγκατάστασης και θέσης σε λειτουργία αιολικού πάρκου 24 MW της PAP Energy, συνολικού προϋπολογισμού 32,5 εκατ. ευρώ. Επομένως ως τον Μάρτιο της τρέχουσας χρονιάς το έργο  δεν είχε ολοκληρωθεί...