English | Ελληνικά
Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018
Άρθρο
energia.gr Σχόλιο

Τι Σημαίνει η Πρόσφατη Ομοφωνία του OPEC;

Στην άτυπη συνάντηση των μελών χωρών του OPEC στο Αλγέρι την περασμένη Τετάρτη (28/9) στο πλαίσιο του International Energy Forum, επετεύχθη μία αρχική συμφωνία για μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου το καρτελ- που στην πράξη είναι ο OPEC- στο επίπεδο των 32.5 με 33.0 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με μία μείωση της τάξης των 240,000 βαρελιών/ημέρα έως 740,000 βαρέλια/ημέρα από τα 33.24 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα που παρήγαγαν οι χώρες μέλη του Οργανισμού, βάσει τελευταίων στοιχείων του Αυγούστου.

Βέβαια η απόφαση αυτή είναι προκαταρκτική και μένει να οριστικοποιηθούν νούμερα και ποσοστώσεις στην τακτική συνέλευση του OPEC που είναι προγραμματισμένη για την τελευταία εβδομάδα του Νοέμβριου στη Βιέννη. Εκεί ως συνήθως στο πλαίσιο ενός παραδοσιακού ανατολίτικου παζαριού θα συμφωνηθεί επακριβώς το ποσό της παραγωγής που θα δεσμευθεί να μειώσει κάθε χώρα.

Τα παζάρια και οι διαφωνίες εντός του OPEC, από τότε που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έως και σήμερα, είναι σε όλους γνωστά και είναι χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρονται και συναλλάσσονται οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες. Παρ’ όλα αυτά και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές για το εάν τελικά θα υλοποιηθεί η συμφωνία του Αλγερίου και εάν πράγματι θα δούμε μειωμένες ροές πετρελαίου από τον Αραβικό Κόλπο, η αγορά αντέδρασε θετικά ανεβάζοντας την τιμή του Brent, το διεθνές benchmark, κα΄τα $3 το βαρέλι σε λιγότερα από δύο 24ωρα. Με το Brent να διαπραγματεύεται πλέον κοντά στα $49.0 το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου το μεσημέρι της Παρασκευής (30/9).

Το στοίχημα για τις χώρες του OPEC, προεξέχουσας της Σαουδικής Αραβίας που είναι και ο μεγαλύτερος παραγωγός του καρτέλ με ημερήσια παραγωγή που έφθασε κατά μέσο όρο τους τελευταίους δύο μήνες τα 10.65 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, και αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 της παραγωγής του Οργανισμού, είναι να επιτυχεί την μικρότερη δυνατή μείωση της παραγωγής των, ή και καθόλου εάν γίνεται, στέλνοντας όμως ένα δυνατό μήνυμα στις αγορές ότι υπάρχει αποφασιστικότητα στο τέλος της ημέρας για έλεγχο της παραγωγής η οποία ανεξέλεγκτη όπως είναι, τόσο από πλευράς OPEC όσο και των χωρών εκτός, έχει οδηγήσει στην δημιουργία τεράστιων αποθεμάτων και μία πλημμυρίδα αργού στις διεθνείς αγορές. Πράγμα που οδήγησε και στην σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία τρία χρόνια (βλέπε διάγραμμα).


Είναι γεγονός ότι ο OPEC, o οποίος ελέγχει μόνο το 35% της παγκόσμιας παραγωγής, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε διαμορφωθεί στα 96.9 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα, έχει εδώ και καιρό εγκλωβιστεί σε μία μάλλον αδιέξοδη κατάσταση. Σήμερα ο OPEC αντιμετωπίζει ένα σοβαρό δίλημμα αφού μία εθελοντική μείωση της δικής του παραγωγής σημαίνει αυτόματα ενίσχυση της θέσης των ανταγωνιστών του, δηλαδή των χωρών εκτός OPEC, δηλαδή της Ρωσίας, η οποία σήμερα παράγει περισσότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία, και των ΗΠΑ η παραγωγή των οποίων αυξήθηκε εντυπωσιακά τα τελευταία πέντε χρόνια χάρις στο shale oil and gas. Χώρες οι οποίες χωρίς να μειώσουν την παραγωγή τους θα δουν τα έσοδα τους να αυξάνονται από την άνοδο των τιμών. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να δει η Σαουδική Αραβία για αυτό και πριν δύο ακριβώς χρόνια είχε αποφασίσει να αυξήσει με κάθε τρόπο την παραγωγή της και τις εξαγωγές της σε βάρος των τιμών. Το ερώτημα εξακολουθεί να παραμένει εάν το βασίλειο των Σαούντ, με τα νέα πρόσωπα που κατευθύνουν τις τύχες του, έχει αποφασίσει να κάνει μία ακόμηεπώδυνη στροφή στην πολιτική του, και εάν ναι, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τις επόμενες κινήσεις του.

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 25/04 $73,71/βαρέλι
  WTI 25/04 $67,67/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  25/04 €13,09

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,24/04  €1,567/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,25/03 €473,40/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,25/03 €563,02/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,25/04 €53,756/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE