Την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις υποψήφιους «μνηστήρες» στον διαγωνισμό για την πώληση του 24%. Ποιες αλλαγές σημειώθηκαν στις συμμαχίες των ενδιαφερόμενων επενδυτών, που μπαίνει το κατώτατο όριο του τιμήματος από την ΔΕΗ. Μεγάλες οικονομικές απώλειες από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό
Την ερχόμενη Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου, ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους τρεις υποψήφιους «μνηστήρες» στον διαγωνισμό για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ, όπως ανέφεραν πηγές της ΔΕΗ.

Υπενθυμίζεται ότι στην παρούσα, δεύτερη φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν οι εξής εταιρείες/σχήματα: 

- RTE International εκ μέρους της RTE Reseau de Transport d'Electricite S.A. (θυγατρική της γαλλικής EDF)

-State Grid International Development Limited, Hong Kong.

- TERNA - Rete Elettrica Nazionale S.p.A. σε σύμπραξη με F2i SGR S.p.A.

Όπως έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος της ΔΕΗ, η RTE έχει συμμαχήσει με τον καναδικό κολοσσό των υδροηλεκτρικών Hydro Quebec, ενώ τελικά η ιταλική Terna φαίνεται ότι συνεχίζει μόνη της, χωρίς τη συνεργασία με το fund F2i.

Σε ότι αφορά την κινεζική State Grid, δεν έχουν σημειωθεί κάποιες αλλαγές. 

Η αποτίμηση του ΑΔΜΗΕ και το τίμημα που ζητά η ΔΕΗ

Αυτή την περίοδο η HSBC (χρηματοοικονομικός σύμβουλος της ΔΕΗ) είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης της αποτίμησης του ΑΔΜΗΕ, ώστε να διαπιστωθεί ποιο είναι το εύλογο τίμημα για το 24%.

Σημειώνεται ότι στις 31/12/2014, η αξία των παγίων του ΑΔΜΗΕ, όπως είχε αποτιμηθεί από ανεξάρτητο αποτιμητικό οίκο, ανερχόταν σε 1,537 δισ. ευρώ, ενώ η αξία συμμετοχής του ΑΔΜΗΕ στα βιβλία της ΔΕΗ σε 916,4 εκατ. ευρώ.

Ερωτηθείς χθες σχετικά με την αξία συμμετοχής που έχει περάσει στα βιβλία της ΔΕΗ, το κορυφαίο στέλεχος είπε ότι «αυτό ήταν παλιά», υπονοώντας ότι έκτοτε η αξία του ΑΔΜΗΕ είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Αν υποθέσουμε ότι το κατώτατο όριο για την αποτίμηση του 100% είναι τα 916,4 ευρώ, τότε είναι σαφές ότι η διοίκηση της ΔΕΗ δεν θα αποδεχθεί ένα τίμημα κάτω από 250 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών της αγοράς, εφόσον εκδηλωθεί ισχυρός ανταγωνισμός κυρίως μεταξύ της State Grid και της Terna, τότε το τίμημα αναμένεται να διαμορφωθεί περί τα 300 εκατ. ευρώ. Τις εκτιμήσεις αυτές τροφοδοτεί και το γεγονός ότι η RTE (που έδειχνε να είναι το αουτσάιντερ του διαγωνισμού) συμμάχησε με την Hydro Quebec.

Οι απώλειες από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό

Οι απώλειες από τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ εκτιμάται ότι είναι σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) 180 εκατ. περίπου σε ετήσια βάση (μέσος όρος της τελευταίας τετραετίας), καθώς ο ΑΔΜΗΕ ως ρυθμιζόμενη εταιρεία Συστήματος Μεταφοράς παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό EBITDA και πολύ υψηλό αντίστοιχα περιθώριο.

Ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2016 - 30 Ιουνίου 2016, θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κύκλου εργασιών και του EBITDA του Ομίλου της ΔΕΗ κατά 34,8 εκατ. ευρώ και 102,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Στο πρώτο φετινό εξάμηνο ο κύκλος εργασιών του ΑΔΜΗΕ ανήλθε σε 141,912 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) σε 103,343 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων σε 55,648 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 39,355 εκατ. ευρώ.