ΑΔΜΗΕ: Με 320 Εκατ. Στρατηγικός Επενδυτής η Κινεζική State Grid - Γιατί Δεν Κατέβηκαν οι Γάλλοι

ΑΔΜΗΕ: Με 320 Εκατ. Στρατηγικός Επενδυτής η Κινεζική State Grid - Γιατί Δεν Κατέβηκαν οι Γάλλοι
energia.gr
Πεμ, 27 Οκτωβρίου 2016 - 09:11
Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η ΔΕΗ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή με την κινεζική State Grid να πλειοψηφεί καταβάλλοντας 320 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πέραν του κινεζικού ομίλου και της ιταλικής ΤΕRΝΑ, ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και η γαλλική RTE, που, ωστόσο, δεν προχώρησε στην τελική φάση του διαγωνισμού

Όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης η ΔΕΗ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή με την κινεζική State Grid να πλειοψηφεί καταβάλλοντας 320 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, πέραν του κινεζικού ομίλου και της ιταλικής ΤΕRΝΑ, ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και η γαλλική RTE, που, ωστόσο, δεν προχώρησε στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Francois Brottes αν και είχε επιβεβαιώσει στο πρακτορείο Reuters το ενδιαφέρον της RTE για τον διαχειριστή του ελληνικού δικτύου, είχε, παράλληλα, επισημάνει πως υπήρχαν μια σειρά από αβεβαιότητες για τις οποίες η εταιρεία περίμενε περισσότερες πληροφορίες πριν υποβάλει επίσημη πρόταση.

Παράλληλα, είχε τονίσει ότι η RTE δεν προτίθεται να καταβάλλει υπέρμετρο τίμημα για τον ΑΔΜΗΕ: «Δεν έχουμε την πρόθεση να ξοδέψουμε χρήματα τα οποία θα χάσουμε μόνο και μόνο για να βάλουμε το πόδι μας στο κατώφλι», προσθέτοντας ότι: «Πρέπει να έχουμε κέρδος».

Επίσης, η RTE θεωρούσε ότι υπάρχει αβεβαιότητα για το νομικό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ, με μεγάλη την πιθανότητα να μην παραμείνει ανεξάρτητος διαχειριστής,

Αναφορικά με την κινεζική εταιρεία State Grid, που τελικά πλειοψήφησε, αυτή έχει κατέχει το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής εταιρείας της ιταλικής Τ erna, της δεύτερης εταιρείας που τελικά κατέβηκε στον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι η State Grid κατέχει το 35% της ιταλικής CDP RETI, η οποία, πέραν του 29,85% της Τ erna, ελέγχει και το 30% της Snam, της εταιρείας που διαχειρίζεται το ιταλικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου και στην οποία αναμένεται να μεταβιβαστεί τουλάχιστον το 19% από το 66% που θα λάμβανε αρχικά η αζέρικη Socar από τον ΔΕΣΦΑ.

Τέλος, η ΔΕΗ χαρακτηρίζει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ «άψογη», πράγμα για το οποίο η διοίκηση συγχαίρει τα αρμόδια στελέχη της για τον επαγγελματισμό που επέδειξαν. Ας σημειωθεί ότι η οριστική απόφαση θα λάβει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της ΔΕΗ η οποία προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου 2016.