English | Ελληνικά
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
Άρθρο
Επιστήμη και Τεχνολογία

Σύστημα της Siemens Βελτιστοποιεί την Παροχή Ηλεκτρισμού σε Ιταλικό Νησί

Η Siemens έχει δοκιμάσει με επιτυχία και έχει θέσει σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση μπαταριών με την ονομασία Siestorage, για λογαριασμό της ιταλικής εταιρείας ενέργειας κοινής ωφέλειας Enel. Το σύστημα είναι ενσωματωμένο στο σταθμό τροφοδοσίας του νησιού Βεντοτένε, που βρίσκεται στη Μεσόγειο. Όλα τα εξαρτήματα είναι ενσωματωμένα απευθείας στο δίκτυο διανομής  του νησιού και, χάρη σε μια έξυπνη μονάδα ελέγχου, που αναπτύχθηκε από κοινού με την Enel, παρέχει μια πιο οικονομική και αποδοτική λειτουργία σε ολόκληρο το ενεργειακό σύστημα. Επιπλέον, το Siestorage χρησιμοποιεί ενσωματωμένους μετατροπείς για τη σταθεροποίηση της συχνότητας και της τάσης του δικτύου του νησιού. Το εγκατεστημένο σύστημα περιλαμβάνει επίσης τους μετασχηματιστές και τους διακόπτες χαμηλής τάσης. Το σύστημα αποθήκευσης που βασίζεται σε μπαταρία ιόντων λιθίου έχει απόδοση 500 kW και χωρητικότητα αποθήκευσης 600 kWh.

Το νησί Βεντοτένε έχει έκταση 153 εκταρίων και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης. Δεν συνδέεται με το ιταλικό εθνικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, και μέχρι τώρα η τροφοδοσία του νησιού σε ενέργεια γινόταν από τέσσερις γεννήτριες ντίζελ και από διάσπαρτες οικιακές φωτοβολταϊκές μονάδες. Η διαχείριση του δικτύου του νησιού είναι εγγυημένη από την έξυπνη μονάδα ελέγχου που προβλέπει τη βέλτιστη διαλειτουργικότητα του συστήματος αποθήκευσης, της παραγωγής και της κατανάλωσης, τα οποία συνεχώς προσαρμόζονται με βάση  την πραγματική ζήτηση.

Αυτό εξασφαλίζει ότι ειδικά οι γεννήτριες ντίζελ μπορούν να χρησιμοποιηθούν με έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας, διότι τα βραχυπρόθεσμα φορτία αιχμής καλύπτονται ενεργειακά από το σύστημα αποθήκευσης και όχι από τις γεννήτριες. Στις περιόδους εκτός αιχμής, είναι επίσης δυνατό οι γεννήτριες ντίζελ να απενεργοποιηθούν εντελώς. Αυτό εξοικονομεί καύσιμα, επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού, ελαχιστοποιεί τη συντήρηση και μειώνει τα αποθέματα των καυσίμων. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλότερες εκπομπές CO2 και σημαντικά μειωμένη κατανάλωση καυσίμου ντίζελ, το οποίο πρέπει να μεταφερθεί ειδικά στο νησί από την ηπειρωτική χώρα.

Η εφαρμογή του Siestorage στο δίκτυο του Βεντοτένε προορίζεται επιπλέον για να εξισορροπούνται οι διακυμάνσεις της συχνότητας και της τάσης μέσω μετατροπέα που είναι ενσωματωμένος στο σύστημα αποθήκευσης, και έτσι να σταθεροποιείται το δίκτυο του νησιού. Επιπλέον, αυτό προετοιμάζει το δίκτυο για μελλοντικές εφαρμογές, όπως είναι οι σταθμοί φόρτισης που θα μπορούν να χρεώνουν ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς. Ένας άλλος στόχος είναι να αυξηθεί η χωρητικότητα του συνόλου του δικτύου του νησιού, έτσι ώστε να μπορεί να απορροφήσει την κυμαινόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές πιο αποτελεσματικά. Το σύστημα αποθήκευσης βοηθά επίσης στη συντήρηση των γεννητριών, γιατί αυτές μπορούν να αποσυνδεθούν  από το δίκτυο κατά τις περιόδους συντήρησης, ενώ το νέο σύστημα αναλαμβάνει προσωρινά την παροχή. Τέλος, στην περίπτωση διακοπής ρεύματος, το Siestorage μπορεί να βοηθήσει σε μια ελεγχόμενη επανεκκίνηση του δικτύου του νησιού, χάρη στη δυνατότητα επανεκκίνησης από ολική διακοπή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Διεύθυνση Ενέργειας της Siemens, παρακαλώ επισκεφτείτε το: www.siemens.com/energy-management

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 24/04 $74,97/βαρέλι
  WTI 24/04 $69,03/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  24/04 €12,73

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,23/04  €1,566/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €469,44/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €560,63/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,24/04 €56,380/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE