Το ζήτημα που σήμερα κυριαρχεί όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου είναι η έκβαση της επικείμενης υπουργικής συνόδου των χωρών-μελών του OPEC στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη, όπως σημειώνει ο ΙΕΑ στην έκθεσή του για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, του μηνός Νοεμβρίου 2016 που δημοσιεύθηκε σήμερα

Το ζήτημα που σήμερα κυριαρχεί όσον αφορά τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου είναι η έκβαση της επικείμενης υπουργικής συνόδου των χωρών-μελών του OPEC στις 30 Νοεμβρίου στη Βιέννη, όπως σημειώνει ο ΙΕΑ στην έκθεσή του για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά, του μηνός Νοεμβρίου 2016 που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Μόλις δύο μήνες μετά την άτυπη συνάντηση του OPEC στο Αλγέρι και την ανακοίνωση πιθανής περικοπής στην ημερήσια παραγωγή των μελών του καρτέλ στα επίπεδα των 32,5 και των 33,0 εκατ. βαρελιών, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας τονίζει ότι, αν και δεν μπορεί να προβλεφθεί η έκβαση της συνόδου της 30 Νοεμβρίου, είναι εμφανές πόσο μεγάλο είναι το έργο που πρέπει να υλοποιηθεί στη συνέχεια. Παράλληλα, υπενθυμίζει πως ο OPEC θα επιχειρήσει να εντάξει στη διαδικασία και πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν είναι μέλη του.

Στη νέα του έκθεση, ο ΙΕΑ υπολογίζει σε 33,8 εκατ. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή των μελών του τον Οκτώβριο, πολύ πάνω από την προταθείσα «οροφή». Αυτό σημαίνει, σημειώνει ο Οργανισμός, πως ο OPEC πρέπει να καταλήξει στη Βιέννη, στο τέλος του μήνα, σε μία συμφωνία για σημαντικές περικοπές ώστε να υλοποιήσει τη δέσμευση που κατ΄αρχήν ανέλαβε στο Αλγέρι στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ασχέτως του αποτελέσματος, η σύνοδος του OPEC στη Βιέννη θα έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην τελική (και πολλές φορές αναβληθείσα) επανεξισορρόπηση της αγοράς πετρελαίου, τονίζει ο ΙΕΑ στην σημερινή έκθεσή του. Ωστόσο δεν είναι αυτός ο μόνος σημαντικός παράγων. Ατυχώς για όσους προσβλέπουν σε άνοδο των τιμών πετρελαίου, η ανάλυση άλλων παραγόντων προκαλεί μικρή μόνο αισιοδοξία. Η Ρωσία, η μεγαλύτερη παραγωγός αργού στον κόσμο αναμένεται να σημειώσει, για το σύνολο του 2016,αύξηση της παραγωγής της κατά 230 χιλ. βαρέλια την ημέρα, ενώ για το επόμενο έτος μία διατήρηση της παραγωγής στα σημερινά επίπεδα-ρεκόρ θα σημάνει περαιτέρω αύξηση κατά περίπου 200 χιλ. βαρέλια την ημέρα. Αύξηση παραγωγής αναμένεται και στη Βραζιλία, τον Καναδά και το Καζακστάν, ενώ η συνολική αύξηση στην παραγωγή του OPEC θα ανέλθει, κατά τον ΙΕΑ, σε μισό εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα το 2017, σε αντίθεση με το τρέχον έτος όπου αναμένεται συνολικά μείωση παραγωγής κατά 0,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αυτό σημαίνει πως το 2017 θα μπορεί να είναι άλλο ένα έτος αδιάκοπης ανόδου της παραγωγής αργού, όπως ήταν και το 2016.

Αναφορικά με τη ζήτηση, ο ΙΕΑ αναφέρει ότι η πρόβλεψή του για αύξηση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια για το 2016 και το 2017 παραμένει αμετάβλητη. Στην έκθεση σημειώνεται, μάλιστα, ότι δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις που να δικαιολογούν μία πρόβλεψη για μία ανάπτυξη τόσο ισχυρή ώστε να στηρίξει μεγαλύτερη αύξηση στη ζήτηση αργού και, επιπλέον, η οποιαδήποτε θετική τάση που είχε σημειωθεί στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016, όταν οι τιμές του αργού βρίσκονταν σε επίπεδα κάτω των 30 δολ. το βαρέλι ανήκει πια στο παρελθόν.

Αν οι χώρες του OPEC υλοποιήσουν τελικά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν στην άτυπη συνάντηση στην αλγερινή πρωτεύουσα, η περικοπή της παραγωγής αργού θα οδηγήσει την αγορά από τη σημερινή κατάσταση πλεονάζουσας προσφοράς σε κατάσταση ελλείμματος και μάλιστα πολύ γρήγορα εντός του 2017, αν και θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι να απορροφηθούν τα σημερινά, σημαντικά, αποθέματα αργού. Από την άλλη, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία και κάποια μεμονωμένα μέλη του OPEC συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγή τους, τότε η αγορά θα συνεχίσει να είναι πλεονασματική στο σύνολο του έτους, με συνέπεια να μην είναι πιθανή μία σημαντική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου. Αντίθετα, μάλιστα, ο ΙΕΑ θεωρεί πιθανή ακόμη και μία μείωση των τιμών του αργού το 2017 αν το πλεόνασμα της παραγωγής επιμείνει.

Τέλος, ο ΙΕΑ, αν και επισημαίνει ότι ο ρόλος του δεν είναι να υποδεικνύει στους «παίκτες» της βιομηχανίας πετρελαίου την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουν και ότι, τελικά, οι δυνάμεις της αγοράς είναι αυτές που θα καθορίσουν, μέσα από την προσφορά και τη ζήτηση, τις τιμές του πετρελαίου, υπογραμμίζει ότι με σταθερότητα έχει υποστηρίξει την ανάγκη για την υλοποίηση των απαραίτητων επενδύσεων ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο. Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, τέτοιες επενδύσεις διασφαλίζουν ότι η αγορά θα παραμείνει κοντά σε κατάσταση ισορροπίας και ότι οι τιμές θα είναι σταθερές και δίκαιες τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές – στο μέτρο και στο βαθμό, βέβαια, που αυτό είναι δυνατό για μία τόσο δυναμική βιομηχανία όσο η πετρελαϊκή.