English | Ελληνικά
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
Άρθρο
Πρόσωπα στην Επικαιρότητα

Χάρολντ Χαμ: Ο 98ος Πλουσιότερος Άνθρωπος στον Κόσμο Υπουργός Ενέργειας του Νέου Προέδρου των ΗΠΑ;

Ο μεγιστάνας του πετρελαίου, Χάρολντ Χαμ, επικεφαλής της πετρελαϊκής Continental Resources, θεωρείται ως ο επικρατέστερος υποψήφιος για το Υπουργείο Ενέργειας στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters, ο βουλευτής της Βόρειας Ντακότα, και σύμβουλος του νέου Προέδρου των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας Κέβιν Κράμερ. Ας σημειωθεί ότι και ο Κράμερ διεκδικεί την ίδια θέση.

Η Continental Resources έχει δραστηριοποιηθεί για αρκετά χρόνια στο σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο στην Οκλαχόμα, τη Βόρεια Ντακότα και αλλού.

Ακόμη πάντως η εταιρεία του Χαμ δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη επαφών ανάμεσα στο ίδιο και στον Πρόεδρο Τραμπ για την θέση. Από την πλευρά τους, ωστόσο, τα στελέχη της Continental δεν θεωρούν βέβαιο το ότι ο Χαμ θα ήθελε να εγκαταλείψει τη θέση του και να πάει στην Ουάσιγκτον.

Ο Χάρολντ Γκλεν Χαμ γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1945 στο Λέξινγκτον της Οκλαχόμα και δραστηριοποιείται στον κλάδο της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για τον πρωτοπόρο του ρόλο στην ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας αποθεμάτων σχιστολιθικού πετρελαίου στο σχηματισμό Bakken, που εκτείνεται σε περιοχές των ΗΠΑ και του Καναδά. Στις 24 Ιουνίου 2016 το περιοδικό Forbes τον κατέταξε ως τον 39ο πλουσιότερο άνθρωπο στις ΗΠΑ και τον 98ο σε ολόκληρο τον κόσμο, με καθαρή αξία περιουσίας τα 11,3 δις δολ. Η περιουσία του Χαμ έφτασε στο απόγειό της το Σεπτέμβριο του 2014, όταν άγγιξε τα 18,7 δις δολ., ωστόσο το 2015 μειώθηκε στα 9,3 δις δολ. Το 2012 ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Μιττ Ρόμνεϋ, ανακήρυξε τον Χάρολντ Χαμ, ενεργειακό του σύμβουλο. Ο Χαμ έκανε σημαντικές δωρεές σε χρήμα και προσέφερε συχνά συμβουλευτικές υπηρεσίες στον Ρόμνεϋ κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Επίσης, ήδη από τον Ιούλιο του 2016 είχε γίνει γνωστό ότι ο Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο να διορίσει τον Χαμ Υπουργό Ενέργειας σε περίπτωση επικράτησής του έναντι της Χίλλαρυ Κλίντον.

Ο Χαμ έχει κεντρικό ρόλο στις εταιρείες Hiland Partners και Hiland Holdings καθώς και στην εταιρεία ερευνών σχιστολιθικού πετρελαίου Continental Resources, την τέταρτη μεγαλύτερη δημόσια επιχείρηση της Πολιτείας της Οκλαχόμα.

Ο Χάρολντ Χαμ ανελίχθη από εργαζόμενος στην άντληση αερίου και στις επισκευές αυτοκινήτων μέχρι τη θέση του CEO της Continental Resources, θέση την οποία κατέχει από το 1967, όταν η εταιρεία ονομαζόταν ακόμη Shelly Dean Oil Company. Ο Χαμ και η Continental Resources υπήρξαν πρωτοπόροι στην ανάπτυξη του Bakken, με τη χρήση όχι μόνο οριζόντιας άντλησης αλλά και της υδραυλικής ρωγμάτωσης ( hydraulic fracturing). O Χαμ έγινε δισεκατομμυριούχος και η Continental Resources έγινε μεγάλη εταιρεία στον χώρο της πετρελαιοπαραγωγής.

Στον Χάρολντ Χαμ έχουν απονεμηθεί τιμητικά πτυχία από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της ΒΔ Οκλαχόμα και από το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα.

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 23/04 $74,01/βαρέλι
  WTI 23/04 $68,15/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  23/04 €12,75

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,22/04  €1,565/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,21/03 €465,62/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,21/03 €556,64/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,23/04 €54,118/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE