Η αντιπαράθεση μεταξύ Κομισιόν και Gazprom συνεχίζεται, για το κατά πόσο οι Ρώσοι «μονοπωλούν» την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια ενέργειας, χωρίς το ρωσικό αέριο

Η αντιπαράθεση μεταξύ Κομισιόν και Gazprom συνεχίζεται, για το κατά πόσο οι Ρώσοι «μονοπωλούν» την ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου. Ωστόσο, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εξασφαλίσει επάρκεια ενέργειας, χωρίς το ρωσικό αέριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι «πολέμιοι» της Gazprom στην Ευρώπη, συνεχίζουν να αυξάνουν τις ποσότητες που εισάγουν από τον ρωσικό κολοσσό, για δική τους χρήση, ενώ και η Μόσχα επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο στο να καλύψει τις όποιες αιτήσεις για αύξηση των ποσοτήτων, από οποιονδήποτε!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Gazprom, στο διάστημα από τις αρχές του έτους έως και τις 15 Νοεμβρίου, οι εξαγωγές αερίου προς ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν κατά 10,8%, σε σύγκριση με τις ποσότητες του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, με επιπλέον 14,9 δισ. κυβικά μέτρα να απορροφώνται από τις δυτικοευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ρωσικού κολοσσού Αλεξέι Μίλλερ, οι ποσότητες αερίου που εξήχθησαν είναι περισσότερες κατά 3,1 δισ. κυβικά (σχεδόν δύο φορές όσο οι ετήσιες εισαγωγές ρωσικού καυσίμου στην Ελλάδα), από εκείνες που είχε προϋπολογίσει η Gazprom, για το ίδιο διάστημα!

Ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία ανά χώρα, που δημοσιοποίησε η διοίκηση του ρωσικού κολοσσού. Για τη Βρετανία η αύξηση ήταν 55,8% που αντιστοιχεί σε επιπλέον 5,48 δισ. κυβικά μέτρα. Στη δεύτερη θέση ως προς τις αυξημένες ποσότητες βρίσκονται οι Γερμανοί με επιπλέον 3,2 δισ. κυβικά και +8,3% και ακολουθούν η Ολλανδία (+1,76 δισ., +91,3%), η Γαλλία (+1,75 δισ., +21,2%), η Πολωνία (από τους πρωταγωνιστές του «αντιρωσικού κινήματος» με +1,4 δισ. και +17,4%) και η Αυστρία (+1,2 δισ. +31,5%).

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη αύξηση στις εισαγωγές περιλαμβάνονται η Ελλάδα (+44,5%) και η Δανία η οποία υπερδιπλασίασε της ποσότητες ρωσικού αερίου, που κατανάλωσε στο εν λόγω διάστημα (+155,4%!).

Η εξέλιξη των ρωσικών εξαγωγών αερίου καταδεικνύει ότι χωρίς το αέριο που αγοράζει από την Gazprom, το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ασφάλειας εφοδιασμού, εάν οι σχέσεις Μόσχας και Βρυξελλών φτάσουν στα άκρα. Το ίδιο ισχύει και για τη ρωσική οικονομία, η οποία βασίζει πολύ μεγάλο μερίδιο των εσόδων της από τις εξαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου.

Η Gazprom δημοσιοποιεί σε τακτά χρονικά διαστήματα τα στοιχεία για τις εξαγωγές της, επιχειρώντας να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους διαδρόμους των Βρυξελλών, στο πλαίσιο της πολύχρονης έρευνας, σχετικά με το εάν η ρωσική πλευρά διαθέτει δεσπόζουσα θέση στην αγορά και κατά πόσο αυτό επηρεάζει τις τελικές τιμές διάθεσης του αερίου.

Πάντως, όπως έχει αναδείξει το ρεπορτάζ της fmvoice.gr από τις αρχές Νοεμβρίου, το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια αναζήτησης κοινά αποδεκτής λύσης, κάτι που επιβεβαιώνεται τόσο από αξιωματούχους της Κομισιόν, όσο και από υψηλόβαθμα στελέχη της Gazprom.

(fmvoice.gr)