English | Ελληνικά
Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018
Άρθρο
Αρθρα - Αναλύσεις

Περίοδος Έντονης Μεταβλητότητας για τις Τιμές του Αργού

Σε μια περιοχή χωρίς οδό διαφυγής προς τα επάνω φαίνεται να έχουν καθηλωθεί οι τιμές του αργού πετρελαίου τους τελευταίους δύο μήνες, περίοδο κατά την οποία επιδεικνύουν μια έντονη μεταβλητότητα. 

Κινούμενες μεταξύ $40 και $50 το βαρέλι για τις δύο βασικές ποικιλίες, το Brent της Βορείου Θάλασσας και το Αμερικανικό WTI, οι τιμές του αργού εμφανίζονται να είναι τρόπο τινά εγκλωβισμένες στην ζώνη αυτή αδυνατώντας να ξεφύγουν από την κακοδαιμονία των τελευταίων δυο ετών. 

Δηλαδή από τα τέλη Νοεμβρίου του 2014 όταν στην ιστορική σύνοδο των χωρών μελών του OPEC στην Βιέννη αποφασίστηκε η εγκατάλειψη της μέχρι τότε ακολουθούμενης, κυρίως από την Σαουδική Αραβία, τακτικής της μείωσης της παραγωγής προκειμένου να ελεγχθούν οι τιμές.


Να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι τότε, υπό την πίεση της Σ. Αραβίας, το καρτέλ του OPEC αποφάσισε να αλλάξει άρδην πολιτική και να άρει τις όποιες ποσοστώσεις ίσχυαν ,αφήνοντας έτσι τις χώρες να παράγουν όσο πετρέλαιο ήθελαν. Άμεσο αποτέλεσμα υπήρξε η κατάρρευση των τιμών που απώτερο στόχο είχε την μείωση της παραγωγής από τους εκτός OPEC παραγωγούς με βασικούς αποδέκτες χώρες με ακριβή παραγωγή όπως οι ΗΠΑ ,με τους εκατοντάδες μικρό παραγωγούς shale gas και shale oil, τα δύσκολα κοιτάσματα στην Αρκτική Ρωσία και τα βαθειά κοιτάσματα της Βραζιλίας.

Σήμερα, ακριβώς δύο χρόνια μετά την μοιραία του απόφαση και αδυνατώντας στην πράξη να αντιμετωπίσει τους εκτός καρτέλ παραγωγούς, ο OPEC προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μια εσωτερική ισορροπία που θα του επιτρέψει να μειώσει έστω οριακά την παραγωγή σε ένα όριο κοντά στα 32.0 με 32.5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το σημερινό επίπεδο των 33.83 εκατ. βαρελιών. (Παραγωγή Οκτωβρίου σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ).

Για αυτό η σημερινή συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο της Επιτροπής Τιμών του OPEC στην Βιέννη, που συνέρχεται για να προετοιμάσει το έδαφος για την ολομέλεια της 30ης Νοεμβρίου, μαζί με τα σχόλια εχθές στη Λίμα του Περού του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι βλέπει πολύ λίγα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας αρχών μεταξύ του καρτέλ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τον έλεγχο της παραγωγής, έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη ευφορία στις αγορές. Με αποτέλεσμα οι τιμές του αργού να κινούνται έντονα ανοδικά από εχθές το πρωί. Σήμερα το μεσημέρι το Brent στο ICE του Λονδίνου ξεπέρασε τα $47.80 το βαρέλι ενώ το WTI στο NYMEX της Νέας Υόρκης εκινείτο πλησίον των $46.50 το βαρέλι.

Μπορεί η ανάκαμψη αυτή των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές να στέλνει θετικά μηνύματα στους παραγωγούς και γενικότερα στην πετρελαϊκή βιομηχανία, όμως δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι παράλληλα δρουν αρνητικά, ασκώντας εξ ίσου δυνατές καθοδικές πιέσεις ,δυο σημαντικοί παράγοντες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την συνεχιζόμενη αύξηση των παγκοσμίων αποθεμάτων, (κάτι που είναι ιδιαίτερα ορατό τις τελευταίες εβδομάδες με την επανεμφάνιση αγκυροβολημένων και περιπλανόμενων tankers σε όλη την βόρεια Ευρώπη) και ο δεύτερος με την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι των περισσοτέρων άλλων νομισμάτων. Και επειδή το πετρέλαιο αγοράζεται και πωλείται σε δολάρια στις διεθνείς αγορές, το ακριβό δολάριο δημιουργεί καθοδικές πιέσεις στην τιμή του αργού.

Υποστηρικτές
H Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Μετάβαση
Σχετικά
Energy Commodities 2018

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/03 $66,90/βαρέλι
  WTI 20/03 $62,93/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/03 €11,17

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/03  €1,524/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €434,10/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €513,16/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/03 €51,213/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE