Η γαλλική Engie αναπτύσσει πρότζεκτ μετατροπής βιομάζας σε ενέργεια με τη συνεργασία της σουηδικής Goteborg Energi. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στο πλαίσιο του πρότζεκτ Ambigo, το πρώτο που αφορά τη μετατροπή ξηρής βιομάζας σε αέριο και το οποίο πραγματοποιείται στην Ολλανδία

Η γαλλική Engie αναπτύσσει πρότζεκτ μετατροπής βιομάζας σε ενέργεια με τη συνεργασία της σουηδικής Goteborg Energi. Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στο πλαίσιο του πρότζεκτ Ambigo, το πρώτο που αφορά τη μετατροπή ξηρής βιομάζας σε αέριο και το οποίο πραγματοποιείται στην Ολλανδία.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία κοινής ωφελείας την περασμένη Παρασκευή, τονίζοντας, παράλληλα, τη δέσμευσή της στην αναβάθμιση της τεχνολογίας που αφορά την παραγωγή αερίου από βιομάζα. Σύμφωνα με την Engie, η νέα αυτή τεχνολογία αφορά «την αεριοποίηση ξηρής βιομάζας, όπως τα υπολείμματα ξύλου, άχυρου και στερεών υπολειμμάτων από τα δάση, την γεωργία και τη βιομηχανία χάρτου, και η οποία βρίσκεται ακόμη στη φάση των πρώτων δοκιμών».

Η ξηρή βιομάζα στην ΕΕ υπολογίζεται ότι έχει τεχνική δυναμικότητα 880.000 γιγαβατωρών ετησίως.

Έτσι, η Engie υπέγραψε συμβόλαιο τεχνικής και εμπορικής συνεργασίας με τη σουηδική Goteborg Energi με στόχο την ανάπτυξη της βιομηχανοποίησης της μεθόδου παραγωγής αερίου από βιομάζα.

Η Goteborg Energi λειτούργησε την πρώτη εμπορική μονάδα παραγωγής αερίου από ξηρή βιομάζα στην Ευρώπη και τροφοδοτεί με ενέργεια τη σουηδική πόλη του Γκέτεμποργκ.

Η συμφωνία της Goteborg Energi και της Engie καλύπτει τρεις βασικές περιοχές συνεργασίας αναφορικά με:

1. την ανταλλαγή βιομηχανικής τεχνογνωσίας σχετικά με την κατασκευή και τη λειτουργία μονάδων

2. την εμπορική συνεργασία στη λιανική «πράσινου» αερίου

3. και την καινοτομία στη χρήση τέτοιων τεχνολογιών

Επιπλέον, η Engie συμμετέχει στο πρότζεκτ Ambigo, το πρώτο στην κατηγορία της μετατροπής βιομάζας σε αέριο που λαμβάνει ποτέ χώρα στην Ολλανδία, με στόχο ην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών αεριοποίησης που θα επικεντρώνονται στην αξιοποίηση αποβλήτων. Το πρότζεκτ θα έχει τη στήριξη της ολλανδικής κυβέρνησης μέσω καθεστώτος επιδοτούμενων τιμών ( feed- in tariff), καθώς το παραγόμενο βιοαέριο θα τροφοδοτεί με ενέργεια το δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας.