English | Ελληνικά
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
Άρθρο
Ευρωπαϊκές Ειδήσεις

Έμφαση στην Λειτουργία Υ/Η Σταθμών Δίνει η ΠΓΔΜ

Έμφαση σε αναπτυξιακά έργα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας και ειδικά στην εκμετάλλευση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δίνει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρει σε σχετική έκθεση το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στα Σκόπια η μεγαλύτερη πάντως έμφαση δίνεται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της λειτουργίας υδροηλεκτρικών σταθμών. Έτσι, τον Φεβρουάριο του 2013 δημοσιεύθηκε διαγωνισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της χώρας για την εκχώρηση υδάτων για περίοδο 23 ετών, με σκοπό την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω της κατασκευής 80 μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών σε πέντε ποταμούς (Vardar - Αξιός, Treska, Bregalnica, Strumica και Crn Drim).

Ωστόσο, στις αρχές του 2014 αποφασίσθηκε η εγκατάλειψη ενός μεγαλεπήβολου σχεδίου (με την ονομασία Vardar Valley) που προέβλεπε την κατασκευή κατά μήκος του Αξιού (Vardar) στη χώρα 10 υδροηλεκτρικών σταθμών καθώς το εκτιμώμενο κόστος ήταν ασύμφορο για τον οποιοδήποτε επενδυτή.

Εξ' άλλου, με διαγωνισμό που προκηρύχθηκε εντός του 2014 και ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε στην εκχώρηση υδάτων για περίοδο 23 ετών, με σκοπό την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας μέσω της κατασκευής 80 μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών σε πέντε ποταμούς (Vardar - Αξιός, Treska, Bregalnica, Strumica και Crn Drim).

Συμβάσεις παραχώρησης για την κατασκευή 19 νέων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών υπεγράφησαν μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Φυσικού Σχεδιασμού της πΓΔΜ και 12 ιδιωτικών εταιρειών. Η διάρκεια της παραχώρησης καθορίσθηκε στα 23 χρόνια, εκ των οποίων τα τρία αφορούν στην κατασκευή των μονάδων και τα 20 την εκμετάλλευση τους. Τα έσοδα του κράτους από κάθε μονάδα θα φθάσουν σωρευτικά τα €2,5 εκατ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι οι νέες μονάδες θα παράγουν 20 MW πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Εκπρόσωπος της Hydrogen Energy Group, μίας από τις κοινοπραξίες που ανέλαβε την υλοποίηση τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών, επεσήμανε ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης τους θα ανέλθει στα €5 εκατ. και η παραγωγή ηλεκτρισμού θα ξεκινήσει σε ένα χρόνο.

Ελληνικό ενδιαφέρον

H κυβέρνηση της χώρας προέβη στην εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης των υδροηλεκτρικών σταθμών κατά την επόμενη πενταετία που περιλαμβάνει και την κατασκευή τριών νέων υδροηλεκτρικών σταθμών, δύο εκ των οποίων περιλαμβάνονται στον διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη και στον οποίο συμμετέχουν και ελληνικές επιχειρήσεις (ΔΕΗ, SIGALS GR). Οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί του Crebren και Galiste αποτέλεσαν στο παρελθόν 11 φορές αντικείμενο διαγωνισμού, που στην αρχική φάση είχε σχεδιαστεί από Γερμανούς και Γάλλους (EDF) και ανταποκρινόταν στην προσπάθεια τους να βρουν λύση για να ξεπεράσουν το θέμα των υψηλών δασμών στην πυρηνική ενέργεια που επιβάλλεται στις χώρες τους.

Ο σημερινός διαγωνισμός που αφορά ένα έργο της τάξης των €700-900 εκατ (πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του Υφυπουργού) και το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να παρουσιαστούν από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες σχέδια με περιφερειακό αντίκτυπο. Το νέο concept που αναζητείται θα αξιολογηθεί και οι συγκεκριμένες προτάσεις θα αποτελέσουν σημαντικό στοιχείο στη λήψη αποφάσεων για τον νικητή του διαγωνισμού.

(ered.gr)

Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 24/04 $74,97/βαρέλι
  WTI 24/04 $69,03/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  24/04 €12,73

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,23/04  €1,566/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €469,44/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €560,63/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,24/04 €56,380/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE