Θα πρέπει να περάσουν περίπου 20 χρόνια ακόμη μέχρι το οικοδόμημα «Plane-Tree-Cube» («Πλάτανος - Κύβος») να είναι πραγματικά έτοιμο, όμως αυτό είναι αναπόφευκτο όταν, αντί να χτίζονται, οι τοίχοι «μεγαλώνουν». Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ της ομάδας Baubotanik, που δημιουργήθηκε το 2007 στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, είναι και η πρώτη δουλειά των ερευνητών εντός του αστικού χώρου

Θα πρέπει να περάσουν περίπου 20 χρόνια ακόμη μέχρι το οικοδόμημα «Plane-Tree-Cube» («Πλάτανος - Κύβος») να είναι πραγματικά έτοιμο, όμως αυτό είναι αναπόφευκτο όταν, αντί να χτίζονται, οι τοίχοι «μεγαλώνουν». Το πιο πρόσφατο πρότζεκτ της ομάδας Baubotanik, που δημιουργήθηκε το 2007 στο Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, είναι και η πρώτη δουλειά των ερευνητών εντός του αστικού χώρου. Ο πράσινος «κύβος», που κατασκεύασαν στη γερμανική πόλη Nagold, στο πλαίσιο της τοπικής γεωπονικής έκθεσης του 2012, έχει ύψος 10 μ. (το ύψος ενός ώριμου πλατάνου) και στέγη από... ουρανό, ενώ οι τοίχοι του αποτελούνται από νεαρούς πλατάνους, που σταδιακά θα ενωθούν μεταξύ τους συνθέτοντας ένα ενιαίο συμπαγές σύνολο. Το καλοκαίρι, οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη δροσιά που προσφέρουν τα πυκνά φυλλώματα και τον χειμώνα το φως του ήλιου περνά ανεμπόδιστο.

Ελπίδα των αρχιτεκτόνων είναι πως μελλοντικά η μεταλλική σκαλωσιά, που προς το παρόν στηρίζει τους κορμούς, θα είναι δυνατόν να αφαιρεθεί, το ίδιο και τα συστήματα αυτόματου ποτίσματος, έτσι το «ζωντανό» κτίριο θα είναι πλέον αυτόνομο, ενώ τα κλαδιά θα καλύψουν το κενό στην οροφή.

Με απώτερο στόχο την κατάργηση της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στο φυσικό και στο τεχνητό, οι Baubotanik έχουν ήδη κατασκευάσει μία πεζογέφυρα και έναν δένδρινο πύργο χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική. Στην περίπτωση της γέφυρας, οι κορμοί έχουν πλέον μεγαλώσει αρκετά ώστε να υποστηρίζουν το βάρος της κατασκευής και των διερχομένων. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ιστοσελίδα german-architects.com, ο επικεφαλής της ομάδας Ferdinand Ludwig παραδέχθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να προβλέψει ακριβώς πώς θα εξελιχθεί το ενδιαφέρον «πείραμα» του Plane-Tree-Cube. Eξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα πως τα δέντρα-σπίτια θα είναι κάθε άλλο παρά ασυνήθιστο θέαμα στις πόλεις του μέλλοντος.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")