English | Ελληνικά
Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
Άρθρο
Δεύτερη Γνώμη

Η Ε.Ε. και οι Τρεις Γείτονές μας

Αλβανία, ΠΓΔΜ και Τουρκία, τρεις γείτονες με τους οποίους έχουμε ανοιχτά εθνικά θέματα και ισχυρούς επιχειρηματικούς και οικονομικούς δεσμούς, παρέμειναν και φέτος «στάσιμοι» ως προς την ευρωπαϊκή τους πορεία. Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης δεν υπήρξε κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών, με την Αυστρία να μπλοκάρει την έκδοση συμπερασμάτων επιμένοντας ότι σε αυτά πρέπει να συμπεριληφθεί σαφής διατύπωση περί «παγώματος των διαπραγματεύσεων» με την Τουρκία. Ετσι, όσον αφορά στην Τουρκία, δεν προβλέπεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια στη διαπραγμάτευση, ενώ ούτε τα Σκόπια, ούτε η Αλβανία, χώρες-υποψήφιες προς ένταξη, έλαβαν την πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η διαδικασία της διεύρυνσης μπήκε πάλι στον «πάγο», απ’ όπου δύσκολα θα ανασυρθεί.

Οι εταίροι επικαλέστηκαν την αργοπορία των υποψηφίων κρατών στην προώθηση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί από τις Βρυξέλλες ως κριτήριο για το επόμενο βήμα στην ενταξιακή διαδρομή, αλλά αυτό το –υπαρκτό– εμπόδιο, τουλάχιστον για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, δεν ήταν παρά η αφορμή. Η πραγματικότητα λέει ότι το κλίμα στην Ε. Ε. δεν επιτρέπει καν σκέψη για διεύρυνσή της, με χώρες μάλιστα των οποίων οι οικονομίες και οι κοινωνίες απέχουν πολύ από το να βρεθούν σε τροχιά σύγκλισης με τις ευρωπαϊκές. Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για τους ισχυρούς Ευρωπαίους ηγέτες, ειδικά για όσους έχουν μπροστά τους εκλογές (Γαλλία, Γερμανία ), να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους και να τους πείσουν να επωμισθούν ένα επιπλέον οικονομικό φορτίο και να ανοίξουν τα σύνορα για εκατομμύρια Δυτικο-Βαλκάνιους. Οι Ελληνες δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για το ότι οι γείτονες «καθηλώθηκαν» στη μέση του δρόμου προς τις Βρυξέλλες, πολύ περισσότερο να κομπορρημονούμε ότι βάλαμε και εμείς το χεράκι μας για να τους εμποδίσουμε.

Επ’ ουδενί πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι η Αθήνα είναι αυτή που εμποδίζει τους απλούς ανθρώπους στην Αλβανία και τα Σκόπια να απολαύσουν τα αγαθά της ενωμένης Ευρώπης, να αισθανθούν κι εκείνοι Ευρωπαίοι πολίτες. Οι λαϊκιστές ηγέτες καραδοκούν, έτοιμοι να φορτώσουν τις ευθύνες τους, για την αδυναμία να υλοποιήσουν τα κριτήρια, στον κακό γείτονα και να δηλητηριάσουν με ανθελληνισμό τις ψυχές των πολιτών. Προς το συμφέρον μας είναι, και σωστά το επισήμανε σε δηλώσεις του ο ΥΠΕΞ κ. Νίκος Κοτζιάς, να ενταχθούν όλοι αυτοί στην Ε.Ε.

Γιατί με άλλους όρους και σε διαφορετικό πνεύμα πολιτικού πολιτισμού διευθετείς τις όποιες εκκρεμότητες με τα Σκόπια ή την Αλβανία στο «κοινό σπίτι» και αλλιώς πασχίζεις να επιλύσεις προβλήματα με ρίζες στην Ιστορία, σε συνθήκες αντιπαλότητας. Παράλληλα, ο διαφαινόμενος εκτροχιασμός της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ανατρέπει τη στρατηγική της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, που χρησιμοποιούσε την προσπάθεια της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε ως μοχλό πίεσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")
Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 20/04 $74,06/βαρέλι
  WTI 20/04 $68,53/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  20/04 €13,05

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,19/04  €1,563/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €463,37/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,20/03 €552,48/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,20/04 €49,597/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE