Την Διαφύλαξη του Μεριδίου της στην Ευρωπαϊκή Αγορά Επιδιώκει η Gazprom Μέσω του Επιδιωκόμενου Συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την Διαφύλαξη του Μεριδίου της στην Ευρωπαϊκή Αγορά Επιδιώκει η Gazprom Μέσω του Επιδιωκόμενου Συμβιβασμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
του Κ.Ν. Σταμπολή
Πεμ, 29 Δεκεμβρίου 2016 - 15:12
Η απόφαση της Ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom να συμμορφωθεί με τις περισσότερες, αν όχι με όλες, από τις υποδείξεις που έχει διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο εξαντλητικής έρευνας που ξεκίνησε το 2011 για τις τιμολογιακές πρακτικές της Ρωσικής ενεργειακής, επιβεβαιώνει την νέα της στρατηγική, που έχει θέσει σε εφαρμογή από την αρχή του 2016 (βλέπε εδώ σχετικό άρθρο στο energia.gr) και στόχο έχει την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην Ευρωπαϊκή αγορά

Η απόφαση της Ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom να συμμορφωθεί με τις περισσότερες, αν όχι με όλες, από τις υποδείξεις που έχει διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο εξαντλητικής έρευνας που ξεκίνησε το 2011 για τις τιμολογιακές πρακτικές της Ρωσικής ενεργειακής, επιβεβαιώνει την νέα της στρατηγική, που έχει θέσει σε εφαρμογή από την αρχή του 2016 (βλέπε εδώ σχετικό άρθρο στο energia. gr) και στόχο έχει την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης της στην Ευρωπαϊκή αγορά. Ως γνωστό η Gazprom αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτοντας μέσα από τις εξαγωγές της το 31% της ευρωπαϊκής ζήτησης. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι το 2015 η Gazprom εξήγαγε 159,4 δισεκ. κυβικά μέτρα (Β CMs) αέριο στην ΕΕ, δηλαδή 8% περισσότερο από το 2014, παρά τις συντεταγμένες και σθεναρές προσπάθειες Ουάσιγκτον και Βρυξελλών που στόχο είχαν τον περιορισμό της ευρωπαϊκής εξάρτησης από εισαγωγές Ρωσικού φυσικού αερίου. Μπορεί ορισμένες χώρες στην Βαλτική και στην ΝΑ Ευρώπη να μείωσαν οριακά τις εισαγωγές τους από την Gazprom όμως άλλες όπως η Γερμανία, Ιταλία και η Τουρκία αύξησαν αισθητά τις ποσότητες αερίου που εισήγαγαν από τη Ρωσία.

Όπως ανέφερε σε χθεσινό του ρεπορτάζ το energia. gr «η Gazprom ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη (27/12) ότι έχει υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προτάσεις που στοχεύουν στην επίλυση μιας πενταετούς αντιπαράθεσης σχετικά με τα θέματα ανταγωνισμού και των μονοπωλιακών πρακτικών που κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί ο ρωσικός κολοσσός στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου». O Ρωσικός ενεργειακός κολοσσός, ο οποίος προμηθεύει σχεδόν το ένα τρίτο του φυσικού αερίου της ΕΕ, έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία 5 χρόνια αντιμετωπίζοντας βαριές κατηγορίες σε θέματα ανταγωνισμού και τιμολογιακών πρακτικών. Πιο συγκεκριμένα μετά την έρευνα που ξεκίνησε το 2011 όταν εκπρόσωποι της Κομισιόν συνοδεία αστυνομίας και με εισαγγελικά εντάλματα εισέβαλλαν αίφνης σε γραφεία της Gazprom σε δέκα διαφορετικές Ευρωπαϊκές πόλεις για την διενέργεια ερευνών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγγειλε μια σειρά κατηγοριών κατά της διοίκησης της Gazprom. Οι κατηγορίες αυτές που αφορούσαν τρείς κυρίως τομείς, εστιάζοντο στην παρεμπόδιση διασυνοριακών πωλήσεων, δηλαδή επανεξαγωγή αερίου από τις εταιρείες εισαγωγής, την άμεση συσχέτιση του προμηθευτή, δηλαδή της Gazprom, με απαραίτητες επενδύσεις σε αγωγούς και τέλος την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ως προς την τιμολόγηση αερίου στην Βουλγαρία, την Πολωνία και στις τρεις Βαλτικές χώρες.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Gazprom η εταιρεία, έχει εδώ και καιρό επανακαθορίσει πλήρως την πολιτική της και στους τρείς ανωτέρω τομείς έχοντας αναθεωρήσει βασικά τμήματα των συμβολαίων της τα οποία ως γνωστό παραμένουν προσδεδεμένα, ως προς την βάση υπολογισμών τους, στις επικρατούσες τιμές αργού πετρελαίου, δηλαδή αυτό που ονομάζεται στην βιομηχανία oil indexing. Οι βασικές αυτές αλλαγές στα συμβόλαια πώλησης της Gazprom επήλθαν τόσο ως αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που εν τω μεταξύ είχε δημιουργηθεί στις Ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές, ιδίως μετά την εμφάνιση των Gas Trading Hubs στις διάφορες χώρες της Δυτικής Ευρώπης μέσω των οποίων διακινείται πλέον σχεδόν το 50% της συνολικής προμήθειας αερίου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδήλωσε ότι οι λεπτομερείς προτάσεις της Gazprom έχουν παραληφθεί και ήδη μελετώνται ώστε να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση με στόχο να εξυπηρετηθούν πρωτίστως τα συμφέροντα του Ευρωπαίου καταναλωτή. Όπως εξάλλου δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού κα. Margrethe Vestagker «οποιαδήποτε συμφωνία επέλθει (με την Gazprom) θα πρέπει να εξασφαλίζει την ελεύθερη ροή αερίου στις διάφορες χώρες με ανταγωνιστικές τιμές». Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής πολύ σύντομα θα ακολουθήσει το προβλεπόμενο market test, όπου έμποροι και ανταγωνιστές προμηθευτές θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν παρατηρήσεις επί των προτάσεων της Gazprom. Σε δήλωσή της για την υποβολή στην ΕΕ των προτάσεών της, η Gazprom εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αγορά θα εξετάσουν θετικά τις προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση της διαφοράς στο άμεσο μέλλον. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, είπε σε δήλωσή του ότι η Gazprom είναι έτοιμη να λάβει υπόψη της την κριτική της Ευρώπης "όπου είναι βάσιμη, και όπου δυνατόν".

Σύμφωνα με παράγοντες της Ευρωπαϊκής αγοράς αερίου μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ της Ρωσικής ενεργειακής και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ θα είναι δηλωτική των δεσμεύσεων που θα επιδιώξει η ΕΕ από την Gazprom προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα των καταναλωτών (βιομηχανία και οικιακό τομέα) από το μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου της Ευρώπης.