English | Ελληνικά
Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018
Άρθρο
energia.gr Σχόλιο

Τέλος Παραστάσεως Οικτρής

Ολοκληρώθηκε πριν από την εκπνοή του έτους οικτρή θεατρική παράσταση συγκρούσεως της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ υπό τον κ. Αλέξη Τσίπρα με τους δανειστές της χώρας και υπερθεματίζοντα της άλλης πλευράς τον δρα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Τσίπρας, εν όψει της δραματικής περικοπής του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, εξήγγειλε «δώρο» των Χριστουγέννων, ελπίζοντας να μετριάσει τις αντιδράσεις των ενδεών, την «προστασία» των οποίων διεκδικεί κατ’ αποκλειστικότητα. «Πύρρειος νίκη» του πρωθυπουργού ότι η Νέα Δημοκρατία εδήλωσε «παρών» στη σχετική ψηφοφορία.

Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών δρ Σόιμπλε, που έχει αναλάβει την κομματική αποστολή να περιορίσει, κατά το δυνατόν, τις διαρροές των δεξιών ψηφοφόρων της Γερμανίας προς το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα AfD, αντέδρασε «δυναμικά»· ζήτησε να εξετασθεί αμέσως εάν η ενέργεια της ελληνικής κυβερνήσεως ήταν συμβατή με τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις και εάν ήταν ανεκτή από τους θεσμούς, τη συγκατάθεση των οποίων δεν ζήτησε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, ενεργών ως εκτελεστικός βραχίων, εξετέλεσε την εντολή του δρος Σόιμπλε, εξήγγειλε τιμωρητικές αποφάσεις και ζήτησε εξηγήσεις, δίχως να ενημερώσει τους ομολόγους του. Αλλά ο δρ Σόιμπλε δεν είχε την υποστήριξη όλων των άλλων συναδέλφων του, όπως συνέβαινε στο παρελθόν· ο αρμόδιος επίτροπος κ. Πιερ Μοσκοβισί υπήρξε εντονότατα επικριτικός, διότι και η Γαλλία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η κ. Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου δεν αποκλείεται να πρωτεύσει στις προεδρικές εκλογές της προσεχούς ανοίξεως.

Η συνέχιση της «κρίσεως» δεν ευνοούσε κανέναν. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος συνέταξε απολογητική επιστολή, αναγνώρισε το σφάλμα της μη ενημερώσεως των θεσμών και επανέλαβε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση για την τήρηση του προγράμματος. Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν αμφισβήτησε ποτέ τη συμφωνία και τις υποχρεώσεις της Ελλάδος. Μία υπερβασία έκανε, παίζων παρά σπουδάζων, για να αποπλανήσει στιγμιαίως κάποια κατηγορία πολιτών, και συνεργούντος του κ. Σόιμπλε εδημιουργήθη μείζων αναστάτωση.

Αιφνιδίως, η απολογητική επιστολή έγινε δεκτή από τους πιστωτές την παραμονή των Χριστουγέννων. Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε «ευτυχής», ενδεχομένως διότι δεν θα αναγκασθεί να απολογηθεί ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, όπως εζήτησαν οι Σοσιαλδημοκράτες, διότι ενήργησε μονομερώς, κατά τις εντολές του Βερολίνου.

Η οικτρή παράσταση έλαβε τέλος για να επαναληφθεί αργότερα. Συστημικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ήταν μία ακόμη άσκηση «διατηρήσεως των ισορροπιών». Επί της ουσίας ο κ. Τσίπρας και ο κ. Σόιμπλε ενήργησαν ως κομματάρχες, διότι από μιαν άποψη είναι οι δύο όψεις του αυτού νομίσματος.

Φυσιολογικώς, το κοινό –δηλαδή οι πολίτες– θα έπρεπε να αποχωρήσουν από την οικτρή παράσταση πριν ολοκληρωθεί. Η ανάγκη, όμως, του ανήκειν κάπου είναι ακατανίκητη. Εντυπωσιακές οι αντοχές του έθνους, που δημιούργησε τον μύθο κατά την Ελένη Βλάχου ότι «του Ελληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υποφέρει».

(του Κώστα Ιορδανίδη, από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")
Υποστηρικτές
Επενδύοντας στην Ενεργειακή Αποδοτικότητα
Σχετικά
11th SE Europe Energy Dialogue

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 24/04 $74,97/βαρέλι
  WTI 24/04 $69,03/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,15/03 $92/tn
 • Φυσικό Αέριο
  04/03 $6,87 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  24/04 €12,73

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,23/04  €1,566/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €469,44/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,24/03 €560,63/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,24/04 €56,380/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE