Κομβικός ο Ρόλος της ΕΔΕΥ για την Επανεκκίνηση της Προσπάθειας στο Upstream- Ανάγκη να Επανακτηθεί η Τρωθείσα Αξιοπιστία της Χώρας

Κομβικός ο Ρόλος της ΕΔΕΥ για την Επανεκκίνηση της Προσπάθειας στο Upstream- Ανάγκη να Επανακτηθεί η Τρωθείσα Αξιοπιστία της Χώρας
του Κ.Ν. Σταμπολή
Παρ, 30 Δεκεμβρίου 2016 - 17:41
Η μάλλον κρυπτική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, 29 Δεκεμβρίου, το ΥΠΕΝ περί παράτασης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017, των εργασιών της Επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων στο Διεθνή Διαγωνισμό (2 nd International Round) για παραχώρηση του δικαιώματος ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι (20) θαλάσσιες περιοχές στην Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης, επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα υποστηρίζαμε στο πρόσφατο άρθρο μας στο energia. gr (27/12) με τίτλο ' Η Πρωτοπορία της Κύπρου και η Βραδυπορία της Ελλάδος στην Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων'

Η μάλλον κρυπτική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, 29 Δεκεμβρίου, το ΥΠΕΝ περί παράτασης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017, των εργασιών της Επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων στο Διεθνή Διαγωνισμό (2 nd International Round) για παραχώρηση του δικαιώματος ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε είκοσι (20) θαλάσσιες περιοχές στην Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης, επιβεβαίωσε πλήρως τα όσα υποστηρίζαμε στο πρόσφατο άρθρο μας στο energia. gr (27/12) με τίτλο ' Η Πρωτοπορία της Κύπρου και η Βραδυπορία της Ελλάδος στην Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων'. Εκεί, μεταξύ άλλων παρατηρούσαμε ότι παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την πλευρά διαδοχικών κυβερνήσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, η χώρα μας έχει μείνει τραγικά πίσω στην προσέλκυση σοβαρών ξένων επενδύσεων για έρευνες υδρογονανθράκων λόγω της εξαιρετικά αργής διαδικασίας αξιολόγησης προσφορών και υπογραφής συμβάσεων. Όπως επισημαίνεται στο άνω άρθρο, ο μέσος όρος για την αξιολόγηση έχει φθάσει αισίως τους 18 μήνες ενώ τώρα με την τελευταία απόφαση της κυβέρνησης αυτός αυξήθηκε στους 20 μήνες!

Για λόγους αναφοράς οφείλουμε να σημειώσουμε ότι σε ότι αφορά τον 2ο Διεθνή Γύρο Παραχωρήσεων που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2015, και βάσει των μέχρι σήμερα ανακοινώσεων από το ΥΠΕΝ, υπήρξαν προσφορές για μόνο τρία από τα 20 οικόπεδα, με την κοινοπραξία ΕΛΠΕ- Total- Edison να έχει επιλεγεί για το οικόπεδο 2 (26/10) και την "Ελληνικά Πετρέλαια" να έχει επίσης ανακηρυχθεί ως ‘επιλεγείς αιτών’ για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων για την περιοχή 10 του Κυπαρισσιάκου Κόλπου (6/12). Η παράταση που ανακοινώθηκε χθες επιτρέπει στην Επιτροπή Αξιολόγησης να ολοκληρώσει με μεγαλύτερη άνεση το έργο της αξιολόγησης τόσο για την μία υπολειπόμενη αίτηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Διαγωνισμού, αλλά και να προχωρήσει στις απαραίτητες συνεννοήσεις (χωρίς όμως να διευκρινίζεται κάτι τέτοιο στην απόφαση) για την υπογραφή των προβλεπόμενων συμβάσεων για τα οικόπεδα 2 και 10.

Όπως τόνιζαν παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε σήμερα το energia. gr, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), η οποία και έχει την ευθύνη για την αξιολόγηση των προσφορών και γενικότερα την εποπτεία και συντονισμό του κλάδου, ευρίσκεται σε φάση πλήρους ανασυγκρότησης μετά την ανάληψη της προεδρίας και διοίκησης της εταιρείας από τον κ. Ιωάννη Μπασιά που ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 19 Οκτωβρίου (βλέπε energia.gr στις 6/12). Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, η νέα διοίκηση έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης στην πολιτική ηγεσία και αναμένει έγκριση προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματά της.

Όμως, παρά την ίδρυση του απαραίτητου εποπτικού και συντονιστικού οργάνου της ΕΔΕΥ εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, διαδοχικές Ελληνικές κυβερνήσεις αμέλησαν ανεπίτρεπτα, σχεδόν εγκληματικά, την οργάνωση και δραστηριοποίηση της, στερώντας την εταιρεία από τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους, οι οποίοι και είχαν εξασφαλισθεί αφού το κράτος είχε εισπράξει περί τα €5.0 εκατομμύρια από signature bonus και διάφορα τέλη από τις παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας. Με αποτέλεσμα να ξεσπάσει διοικητική κρίση με την παραίτηση σύσσωμης της πρώην διοίκησης της ΕΔΕΥ τον περασμένο Μάρτιο. «Με τους μέχρι σήμερα ρυθμούς χελώνας που προχωρούν στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια οι αξιολογήσεις των διαγωνισμών (με μέσο όρο 18 μήνες έναντι των 4 μηνών σε όλες τις άλλες χώρες) και η υπογραφή παραχωρήσεων, την συνεχή εναλλαγή των προϊστάμενων υπουργών και την απίθανη γραφειοκρατία που χαρακτηρίζει κάθε συνδιαλλαγή με το κράτος, η Ελλάδα έχει μείνει τραγικά πίσω και στη πράξη δεν συγκαταλέγεται πλέον στους επενδυτικούς προορισμούς στο χώρο του upstream», παρατηρεί στέλεχος του τομέα του upstream μεγάλης διεθνούς εταιρείας μιλώντας πρόσφατα στο energia. gr. Την στιγμή που η χώρα διαθέτει μία σειρά από γνωστά κοιτάσματα με συνολικά βεβαιωμένα και μη αποθέματα που πλησιάζουν το 1.0 δισεκατομμύριο βαρέλια – χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σ' αυτά εκτιμήσεις για τα παράκτια αποθέματα στην Δ. Ελλάδα- η ολιγωρία που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία για την αξιοποίηση τους δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και υποσκάπτει την όλη αναπτυξιακή προσπάθεια.

Ας ελπίσουμε ότι με την τρέχουσα αναδιοργάνωση της ΕΔΕΥ, υπό την νέα διοίκηση της, αλλά και την εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης, θα υπάρξει βελτίωση τόσο ως προς τον χρόνο αξιολόγησης που θα πρέπει να συντομευθεί σε λογικά επίπεδα, δηλαδή όχι άνω των 5 μηνών, ως και προς την υπογραφή των απαραίτητων συμβάσεων παραχώρησης που επίσης πρέπει να επιδιωχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μόνο εάν υπάρξει σαφής βελτίωση στα ανωτέρω θα μπορέσει να επανακτηθεί η τρωθείσα αξιοπιστία της χώρας και να εκδηλωθεί εκ νέου επενδυτικό ενδιαφέρον - κάτι που είναι απαραίτητη συνθήκη ( sine qua non) ώστε να υπάρξει μία σοβαρή επανεκκίνηση της όλης προσπάθειας στον τομέα του upstream.