Τον σκοπό της να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στον τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος έκανε γνωστό η Κίνα την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN. Συγκεκριμένα, η διαστημική υπηρεσία της χώρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, περιγράφοντας τα φιλόδοξα πλάνα της κυβέρνησης για την εξερεύνηση του Διαστήματος, τα οποία περιλαμβάνουν την προσσελήνωση στη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης έως το 2018 και την προσέγγιση του Αρη μέχρι το τέλος της δεκαετίας
Τον σκοπό της να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στον τομέα της εξερεύνησης του Διαστήματος έκανε γνωστό η Κίνα την Τρίτη, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN. Συγκεκριμένα, η διαστημική υπηρεσία της χώρας παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, περιγράφοντας τα φιλόδοξα πλάνα της κυβέρνησης για την εξερεύνηση του Διαστήματος, τα οποία περιλαμβάνουν την προσσελήνωση στη «σκοτεινή πλευρά» της Σελήνης έως το 2018 και την προσέγγιση του Αρη μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Σύμφωνα με τον Γου Γιανχούα, αναπληρωτή επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαστήματος, το Πεκίνο σκοπεύει να οργανώσει την πρώτη του εξερευνητική αποστολή στον Αρη γύρω στο 2020, στέλνοντας ένα δορυφόρο ο οποίος θα επιδιώξει να μπει σε τροχιά με τον πλανήτη και στη συνέχεια να τον εξερευνήσει μέσω ενός ρομποτικού εξερευνητή. Αυτή την αποστολή θα ακολουθήσει μια δεύτερη, η οποία θα έχει ως σκοπό της τη συλλογή δειγμάτων από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη και την επιστροφή τους στη Γη, ενώ υπάρχουν πλάνα και για αποστολή δορυφόρων στον Δία και στα φεγγάρια του.

«Ο γενικότερος σκοπός μας είναι μέχρι το 2030 η Κίνα να έχει γίνει μία από τις μεγαλύτερες διαστημικές δυνάμεις του κόσμου», διευκρίνισε ο Γιανχούα. Στο παρελθόν, η Κίνα βρέθηκε αρκετά πίσω στην κούρσα κατάκτησης του Διαστήματος, ακολουθώντας ανέκαθεν τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις κύριες διαστημικές δυνάμεις του κόσμου, στέλνοντας τον πρώτο της δορυφόρο στο Διάστημα μόλις το 1970, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση της Σελήνης από τις ΗΠΑ. Μολαταύτα, τις επόμενες δεκαετίες η Κίνα προσπάθησε αποτελεσματικά να καλύψει το χαμένο έδαφος, διοχετεύοντας τεράστια χρηματικά ποσά στη διαστημική της βιομηχανία και εξελίσσοντας σε μεγάλο βαθμό τη σχετική έρευνα και εκπαίδευση. Από το 2003 και έπειτα, η Κίνα έχει πραγματοποιήσει διαστημικό περίπατο, έχει προσσεληνώσει ένα διαστημικό ρόβερ στη Σελήνη και έχει στείλει στο Διάστημα ένα διαστημικό εργαστήριο, το οποίο ελπίζει ότι θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημιουργία διαστημικού σταθμού. Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα έχει στείλει στο Διάστημα πέντε πληρώματα, όντας η μόνη χώρα μετά τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες που το έχει επιτύχει.

Στη συνέχεια, αναφορικά με την προσέγγιση του φεγγαριού, παρότι η Κίνα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, αυτό που αποτελεί προτεραιότητά της είναι η πρώτη αποστολή ρομποτικού εξερευνητή στην αθέατη πλευρά του δορυφόρου της Γης γύρω στο 2018, ανέφερε ο Γιανχούα. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα «ειρηνικά κίνητρα» που βρίσκονται πίσω από το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας, καθώς και στην αυξανόμενη συνεργασία της Κίνας με άλλες διεθνείς διαστημικές υπηρεσίες, εξαιρουμένης όμως της ΝΑSΑ, η οποία δεν συνεργάζεται με την Κίνα λόγω ζητημάτων εθνικής ασφαλείας, έπειτα από σχετική απόφαση του Κογκρέσου το 2011.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")