English | Ελληνικά
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018
Άρθρο
Ειδήσεις Διεθνείς

ΗΠΑ: Ο Τραμπ Eτοιμάζει «Απόβαση» για να «Ξηλώσει» το Πρόγραμμα Ομπάμα

Το υπό ρεπουμπλικανική κυριαρχία αμερικανικό Κογκρέσο συνέρχεται για πρώτη φορά υπό τη νέα σύνθεσή του την Τρίτη, έτοιμο να καταργήσει μεγάλα τμήματα του Obamacare και να επαναφέρει σε προηγούμενο καθεστώς κανονισμούς για το περιβάλλον και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όπως επισημαίνει το Reuters σε σχετικό δημοσίευμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 241 βουλευτές (επί συνόλου 435) και οι Δημοκρατικοί 194. Στη Γερουσία των 100 εδρών οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 52, οι Δημοκρατικοί 46 και 2 είναι ανεξάρτητοι.

Παρά την υπόσχεσή του να ενώσει μια βαθιά διαιρεμένη χώρα, ο Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου ηγούμενος ενός Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο από τις πρώτες μέρες κιόλας θα προωθήσει νομοσχέδια στο Κογκρέσο χωρίς ιδιαίτερη -ίσως και καμία- υποστήριξη από τους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup, ο Τραμπ θα αναλάβει τα ηνία με λιγότερο από τους μισούς Αμερικανούς να δείχνουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διαχειριστεί μια διεθνή κρίση, να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις με σύνεση.

Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών προειδοποίησαν ότι επίκειται μεγάλη μάχη για το Obamacare, το πρόγραμμα με τα 13,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το οποίο στοχεύει στην ιατρική κάλυψη οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων και στην επέκταση της κάλυψης για άλλους ασφαλισμένους.

Ο Ομπάμα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί την Τετάρτη με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για να συζητήσουν στρατηγικές ώστε να αποκρούσουν τα σχέδια των Ρεπουμπλικανών.

Ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα συναντηθεί με τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής την ίδια μέρα για να τους συσπειρώσει με σκοπό την κατάργηση του προγράμματος, σύμφωνα με τον ιστότοπο Politico.

Τις ερχόμενες εβδομάδες οι Ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθήσουν να προωθήσουν νομοσχέδια στο Κογκρέσο με διαδικασίες που δεν απαιτούν τη συναίνεση των Δημοκρατικών.

Και οι υπουργοί στη Γερουσία

Τα μέλη της Γερουσίας καλούνται παράλληλα να εγκρίνουν τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου.

Ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν έχει προειδοποιήσει ότι ο Ρεξ Τίλερσον, επιλογή του Τραμπ για υπουργό Εξωτερικών, θα χρειαστεί να εξηγήσει τις σχέσεις του με τον Πούτιν, τον οποίο ο Κέιν έχει αποκαλέσει «τραμπούκο και δολοφόνο».

Ο Τίλερσον, ο οποίος ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στην εταιρεία Exxon Mobil, έχει ασχοληθεί σε επιχειρηματικές συναλλαγές με τη Ρωσία και αντιτίθεται σε αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της υπερδύναμης για την επέμβασή της στην Κριμαία.

Οι Δημοκρατικοί αναμένεται να αντιταχθούν στην υποψηφιότητα του Τζεφ Σέσιονς για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της Αμερικής, εν μέρει λόγω της αντίθεσής του στη μετανάστευση και λόγω δηλώσεών του στο παρελθόν που δείχνουν έλλειψη σεβασμού σε μειονότητες.

Δεδομένης επίσης της προεκλογικής υπόσχεσης του Τραμπ να «αποξηράνει το βούρκο» των συμφερόντων στην Ουάσιγκτον, ιδιαίτερα την επιρροή της Γουόλ Στριτ, οι Δημοκρατικοί παίρνουν θέση μάχης για την υποψηφιότητα του Στίβεν Μνούτσιν για το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Μνούτσιν είναι επιτυχημένος επενδυτής ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, ο οποίος εργάστηκε πάνω από 17 χρόνια στον Όμιλο Goldman Sachs.

Παρόλες τις δυσκολίες, όμως, αναμένεται ότι ο Τραμπ θα αποσπάσει την έγκριση των περισσότερων, αν όχι όλων, των υποψηφίων του.
Υποστηρικτές
Prospects for an Expanded South Corridor
Σχετικά
Energy Market Integration and Transition in SE Europe

Ενεργειακές Αγορές

Διεθνείς Τιμές

 • Αργό Πετρέλαιο
  Brent 22/02 $65,33/βαρέλι
  WTI 22/02 $61,44/βαρέλι
 • Λιθάνθρακας
  Global RB,14/02 $93,05/tn
 • Φυσικό Αέριο
  02/02 $7,56 - 10000 MMBTU
 • Ευρωπαϊκά Δικαιώματα Εκπομπών (ETS)
  22/02 €9,56

Στην Ελλάδα

 • Αμόλυβδη Βενζίνη
  Λιανική-Μ.Όρος Αττικής,21/02  €1,530/lt
 • Αμόλυβδη Βενζίνη, 95 RON
  Εκ Διυλιστηρίου,22/02 €415,69/m3
 • Μαζούτ No 180 (1% S)
  Εκ Διυλιστηρίου,23/04 €-/m3
 • Diesel Κίνησης 10 PPM (0)
  Εκ Διυλιστηρίου,22/02 €508,61/m3
 • Ηλεκτρισμός - Ο.Τ.Σ.
  ΔΕΣΜΗΕ,22/02 €54,851/MWh
Αναλυτικές Τιμές » Τιμές Καυσίμων »
Videos
Κατάλογος Ενεργειακών Επιχειρήσεων - Business Directory
Συνεργαζόμενοι Οργανισμοί
 • ΙΕΝΕ
 • IEA
Συνεργαζόμενα Μέσα
 • Euro2day
 • NOMISMA
 • FMVOICE