Μετά τα μεγαθήρια της αεροναυπηγικής, Lockheed Martin και Boeing, οι οποίες αναγκάστηκαν να κάνουν πολλά βήματα πίσω και να προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις μετά τις απειλές του νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε τα πυρά του εναντίον ενός εκ των διαχρονικών συμβόλων της αμερικανικής οικονομικής ισχύος, της General Motors

Μετά τα μεγαθήρια της αεροναυπηγικής, Lockheed Martin και Boeing, οι οποίες αναγκάστηκαν να κάνουν πολλά βήματα πίσω και να προχωρήσουν σε σημαντικές εκπτώσεις μετά τις απειλές του νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ έστρεψε τα πυρά του εναντίον ενός εκ των διαχρονικών συμβόλων της αμερικανικής οικονομικής ισχύος, της General Motors. Αφορμή ήταν η επιλογή της εταιρείας να παράγει ένα μοντέλο της -το Chevy Cruize- στο γειτονικό Μεξικό, εκμεταλλευόμενη τόσο το χαμηλό εργατικό κόστος όσο και το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς, κάτι που συνεπάγεται επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. δολαρίων και δημιουργία 5.600 θέσεων εργασίας.

«Η GM εισάγει χωρίς δασμούς και παραδίδει στους εμπόρους εντός της χώρας το μοντέλο που έχει κατασκευαστεί στο Μεξικό. Φτιάξτε το στις ΗΠΑ ή θα αναγκαστείτε να πληρώσετε βαρύ φόρο εισαγωγής!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, προκαλώντας αναταραχή όχι μόνο στη συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά σε ολόκληρο τον κλάδο. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι λίγο αργότερα, η Ford ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τα σχέδιά της για επένδυση της τάξης του 1,6 δισ. δολ. στο Μεξικό και θα διαθέσει περί τα 700 εκατ. για ένα εργοστάσιο στο Μίτσιγκαν, το οποίο θα κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 19% της συνολικής παραγωγής της GM προέρχεται από τις εγκαταστάσεις της στο Μεξικό, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ford ανέρχεται στο 13%. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο κλάδος είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής και του Μπαράκ Ομπάμα και δέχτηκε «ενέσεις» πολλών δισ., ειδικά μετά την υπαγωγή της GM στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα, το 2009. Ωστόσο, ο Τραμπ μοιάζει αποφασισμένος να ακολουθήσει πολύ πιο επιθετικές μεθόδους, δικαιολογώντας και τις ψήφους που πήρε στη «βιομηχανική καρδιά» της Αμερικής στις πρόσφατες εκλογές.

[Ενας «σκληρός» για το εμπόριο]

Ο Ρόμπερτ Λάιτχιζερ είναι ο εκλεκτός του νέου προέδρου των ΗΠΑ για τη νευραλγική θέση του εκπροσώπου της χώρας διεθνώς στα θέματα του εμπορίου. Πρόκειται για ένα βετεράνο δικηγόρο ο οποίος έχει ειδικευτεί στο να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα, ειδικά απέναντι στην Κίνα και τα εισαγόμενα από εκεί προϊόντα, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής στη συγκεκριμένη θέση επί προεδρίας Ρίγκαν και είχε συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του εμπορικού ελλείματος με την Ιαπωνία. Σύμφωνα με τον Τραμπ, ο διορισμός αυτός θα βοηθήσει «στον αγώνα για καλές εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες θα βάζουν πρώτα τα συμφέροντα του Αμερικανού εργαζόμενου».

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 04/01/2017)